<<< Vissza

Lakosra emlékeztek

2003. március 14.

 
A hagyományokhoz híven ebben az évben is megemlékeztek Lakos József meggyilkolt szentesi rendőrkapitányra. Az emléktáblánál lovag Imre Károly köszöntötte a megjelenteket, majd Csete György építész mondott beszédet.
Szégyenkezve állt a mártírhalált halt rendőrkapitány emléktáblájánál lovag Imre Károly, a Lakos József Baráti Társaság elnöke. Szégyenkezve, mert mint mondta, nem tudta vállalt ígéretét teljesíteni, melyet a mártír családjának és a lakosságnak tett. Az önkormányzat - immár másodszorra - nem szavazta meg a kérést, hogy legyen Szentesen Lakos kapitány tér. Szégyen ez ennyi idő távolából is - jegyezte meg az elnök.
Imre Károly kijelentette: nem vette kedvét a tény, hogy az elképzelés nem kapott többségi szavazatot a testületben. Szirbik Imre polgármester akkor azt kérte, hogy ne vegyék le napirendről a témát, hanem annak újragondolásával a megbékélés jegyében döntsenek majd. Erről levélben értesítették a társaság elnökét.

Az igazság az, hogy ha akkor zöld utat kap a tér, sokkal kevesebbe került volna az egész - fejtegette Csete György Kossuth-díjas építész, a megemlékezés szónoka. Mint mondta, kisfiúként élte meg az eseményeket. Az eseményt, aminek a terhét a mai napig érezzük. Így szólt:

- Még nem került nyugvópontra a dolog. Építünk azért. Akkor is, ha nem kapunk rá engedélyt. Egy kis kápolnát. Az új kis torony védőszentje Lakos kapitány lesz. Megnéztem a gyönyörű kis teret. Az építmény a magyar mártírok tornya lesz, az elmúlt 50-60 év áldozataié. Amibe a réseken benéznek a csillagok. És szélorgonákat teszünk be, hogy amikor fúj a szél, sírjon.
A régmúlt időkre emlékezve Csete György elmondta, bár gondoskodtak róla, hogy akkor ne tanulhasson, kiűzték a városból, neki azonban ez a település örökre megmarad. Szentesen lesz eltemetve, ha eljön az ideje. A szentesi előjáróság eddig még semmit sem rendelt a Kossuth-díjas építésztől, egy kutyaólat sem. Kiállítása azonban már volt a városban. Azt mondta, épít, hogy valami maradjon utána.

- Végzetszerű, hogy nekem ilyen csonka tornyokat kell építeni - gondolkodott el a szónok. - Messzire világít majd, hogy már a vonatokból is vegyék észre az emberek. Emlékeztessen. A kapitány úrra, a magyar rendőrségre. El kell mondanom, hogy a rendőrség soha nem tagadta meg ezt a népet. 56-ban is a nép mellett állt és nem a nép ellen. Ez a mi rendőrségünk. És ha annak a toronynak a szegletköve egy szentesi rendőrkapitány lesz, arra büszkék kell, hogy legyünk. Emlékeztessünk, hogy ilyen ne lehessen többé. A bűnösnek soha nincs felmentés! Magunkban felejthetünk, mint ahogy a legtöbb rosszat el szoktunk felejteni, annak érdekében, hogy életben maradjunk, mert hát a rosszban nem lehet létezni sem, mert megöli az embert - jelentette ki Csete György, majd hozzátette: szeptember 9-én, Lakos kapitány születésének 90. évfordulóján teszik le az alapkövet.

A beszédet követően a család, a rendőrkapitányság, a polgári körök, a kisgazdapárt, a MIÉP és a Lakos József Baráti Társaság nevében helyezték el a megemlékezés koszorúit a rendőrkapitányság falán elhelyezett emléktáblán.

Lovas József


<<< Vissza