<<< Vissza

Győztes lányok a Borosból

2003. március 14.

 
Gyulán rendezték meg az Implom József helyesírási verseny országos döntőjét. A február 20-22-én tartott versenyen Paróczai Éva, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola 11/A osztályos tanulója nagyon jól szerepelt. Mint megtudtuk, a döntőn összesen 380 pontot lehetett elérni, a legjobbak teljesítménye meghaladta a 97 százalékot. Tökéletes dolgozatok, tollbamondások és feladatok születtek, a zsűri az első hat versenyző teljesítményét emelte ki, megjegyezvén, szinte nem is volt különbség a diákok között, annyira egymás mellett futottak eredményben.

Paróczai Éva az iskolai versenyen a második helyen végzett, az országos, egyben Kárpát-medencei döntőn közel 150 tanuló közül a harmadik lett. A feladatokról Fári Istvánné, Éva felkészítő tanára megjegyezte: nagyon nehezek voltak. A szabályzatot szinte szó szerint kellett tudni hozzá. Az előző évekhez képest a diákok más típusú feladatot kaptak, ez abból adódott, hogy más állította azokat össze, így azonnal tudniuk kellett váltani egy más feladatsorra.

A rendezvény elején külön is köszöntötték a szentesi iskolát, azonbelül Fári Istvánnét, aki virágot kapott, és gratuláltak kitüntetéséhez, a Csongrád Megye Közoktatásáért díjhoz, és ahhoz, hogy tanítványai minden évben az élvonalban szerepelnek.

- Nagyon szorgalmas diák - mondja Éviről. - Tavaly új versenyzőt kellett keresnem, örültem, hogy ő vállalta az ezzel járó rengeteg pluszmunkát. Onnantól kezdve naponta foglalkozott a helyesírással. Tíz évre visszamenőleg megoldotta az összes feladatlapot, tollbamondással szinte napi kapcsolatban voltunk. Nagy János professzor külön kiemelte a szorgalmát, azt mondta, fantasztikus, hogy rövid idő alatt ilyen szép eredményt ért el. Érdekessége az egésznek, hogy az a szegedi kislány, aki itt, Szentesen megelőzött bennünket, most az első hatban sem szerepelt.

Éva Békéscsabán, közgazdasági-pénzügyi vonalon szeretne továbbtanulni. Hogy mégis vállalta a feladatot, nagy teljesítmény tőle. Amikor érdemjegyei felől érdeklődünk, elmosolyodik. Kitűnő tanuló, vágja rá gyorsan a tanárnő. Mire Éva hozzáteszi:

- Majdnem kitűnő - mondja. - Egy négyesem van informatikából.
Egy másik sikerről is beszámolhatunk a szakközépiskolából. A február 28-án megrendezett megyei területi Kazinczy-versenyen Farkas Laura 11/B, illetve Szarvas Alexandra 11/A osztályos tanuló képviselte az intézményt. Laura első, míg Alexandra ötödik helyezést ért el.

- Laura tavaly megnyerte a megyei döntőt, az országoson különdíjat kapott. Nagy esélyesnek számított, de olyan fiatal korban, mármint 10. osztályosként nem igazán kapják meg a diákok a Kazinczy-érmet. Idén szintén sikerült megnyerni a megyei versenyt, s az országos döntőre készül - meséli Fári Mónika, Lauráék felkészítő tanára. Aztán hozzáteszi:

- Hetente tartunk szakköri foglalkozásokat, de versenyek előtt szinte mindennap találkozunk, és gyakorolunk. A kazinczys könyvből például a hangos olvasást. A diákokat három versenyre készítjük fel, a helyesírásira, a Kazinczy- és az Édes anyanyelvünk versenyre. Egy-egy ilyen rendezvényen 2-3 diák vesz részt.

L. J.


<<< Vissza