XLIII. évfolyam 20. szám

2011. május 27.

Takarékoskodó fogyasztók

Kilenc önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaság éves beszámolóját vitatta meg a város képviselő-testülete a május 20-i ülésén. A szóbeli kiegészítések mellett a kérdésekre adott válaszok sora töltötte ki a tanácskozás első részét. Szabó Zoltán (Jobbik Magyarországért Mozgalom) érdeklődésére Kocsis László, a Szentes-Víz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2010-ben mintegy 62 millió forint volt a beruházásuk, rekonstruálták a víz- és szennyvíz vezetékeiket. A gép- és eszközberuházásukat visszaszorították. Idén azonban már járművet kellene vásárolniuk, néhány gépet pedig fel szeretnének újítani. Közel 36 millió forintot szánnak erre. Ennek a forrása egyrészt az amortizáció, (27-28 millió forint), másrészt a vállalkozás tartalékba helyezett eredménye lehet.

2011. május 27.

Fogadóórák

Demeter Attila, a 4. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart június 1-jén, szerdán 18 órakor. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

Krausz Jánosné, a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője május 31-én, kedden 17 órakor lakossági fogadóórát tart. Az Apponyi téri óvodában várja a képviselő az érdeklődőket.

2011. május 27.

Új helyen rendel

Dr. Máthé-Magyar Dalma a 10. sz. háziorvosi körzet orvosa május 30-tól, hétfőtől a rendelőintézet II. emeletén a 212. sz. helyiségében várja a betegeket. A rendelési idő változatlan, hétköznapokon 8–11 óráig. A háziorvost a 63/313-244/425-ös telefonszámon érhetik el.

2011. május 27.

Közlekedésfejlesztés: mindent a maga idejében

Az északi elkerülő út tervezése is bekerült a város közlekedésfejlesztési koncepciójába, amit pénteken szavazott meg a képviselő-testület. A városatyák többsége elfogadta Horváth István javaslatát, aki fontossági sorrendbe állította a feladatokat. Eszerint elsőként a kórház és a piac környéke, valamint a városközpont parkolási gondjaira kell megoldást találni. 2012-ben következhetne a Tóth József utca egyirányúsítása és a sportcsarnok körüli forgalmi rend átszervezése. Ezekre azért van szükség, mert a városközpont rekonstrukciójával egy időben válna egyirányúvá az Ady Endre utca. Az Új utca folytatásának megépítése 2013-tól lehet reális, mert ahhoz, hogy elérjen a Mátyás Király utcáig, több ingatlant is meg kell vásárolnia az önkormányzatnak.

2011. május 27.

Bezárjuk? Nem zárjuk?

Az általános iskolák tanulóinak száma tíz év alatt 2075 tanulóról 1477-re csökkent. A csökkenés nagyobb mértékű a város népességfogyási tendenciájánál. A tanulószám apadás 95 százalékban három iskolához kötött: a Deák Ferenchez (és Damjanich János tagintézményéhez), a Klauzál Gáborhoz, valamint a Petőfihez – 566 fő az 598 fős összes fogyásból. A Koszta József Általános Iskola messze jobb beiskolázási mutatóval bír, létszáma 10 év alatt 32 tanulóval csökkent. Olyan beiskolázási tendenciák alakultak ki, amelyek jelenleg, de a jövőben is gondot jelentenek az önkormányzati iskoláknak – olvasható a városvezetés által megrendelt szakértői véleményből.

2011. május 27.

Nyer vagy veszít vele a város?

A szülők véleménye a Damjanich sorsáról

Hétfőn szavaz a képviselő-testület arról, hogy átköltözzön-e a Damjanich-iskola a Deákba. Országszerte, így Szentesen is csökken a gyermeklétszám, hallottuk többször a magyarázatot. A döntést nem tudjuk befolyásolni, csupán elmondhatjuk ezeken a hasábokon, hogy véleményünk szerint milyen történések vezethettek el ide.

A Damjanich évek óta beiskolázási problémákkal küzd, ezzel nem vitatkozunk. Az okok azonban öszszetettek, nem lehet annyival elintézni: kevesebb gyermek születik. Ez nem is igaz a mi városrészünkre, sőt, bár valóban alacsony létszámúak az osztályaink, nálunk csökkent a beiratkozók száma az egyik legkisebb mértékben.

2011. május 27.

Gyermeknap és kirakodóvásár

A Szentesi Művelődési Központ június 4-én, szombaton 15–18 óráig a Kossuth téren rendezi meg a városi gyermeknapot. A színpadon a testvérvárosok gyermekcsoportjai mutatják be műsorukat, a VSG Kamarabalett előadásában a Jancsi és Juliska című táncmesét láthatják a jelenlévők. A Pom-Pom együttes ad gyermekkoncertet, a színpad mellett ugrá-lóvár, valamint arcfestésre, henna és csillámtetoválásra is lesz lehetőség. Ingyenes program a lufihajtogatás, lovagoltatás, íjászkodás, népi játékok és a kézműves sátor.

Június 5-én, vasárnap ismét lesz kirakodóvásár a Kossuth téren, reggel 9-től délután 6 óráig. Ezt a programot már több mint 20 éve minden év június első vasárnapjára szervezi a művelődési központ. Az idei egybeesik a Kulturális Fesztivállal, így 11–13 és 14–17 óráig a testvérvárosokból érkező csoportok bemutatóit is láthatják a vásár látogatói.

2011. május 27.

Gyűjtőakció a kicsik ellátására

Gyermekek Napja a múltban

Ételosztás a gyermekeknekTalán nem sokan tudják, hogy a Gyermekek Napja több mint száz éves múltra tekint vissza. Létrejötte az Országos Gyermekvédő Ligához kötődik, mely szervezet 1906. február 25-én mondta ki megalakulását. Dán mintára, még ugyanebben az évben "Gyermeknap" elnevezéssel kétnapos országos gyermeknapi gyűjtőakciót szervezett, amelyet később évente megrendezett. A kezdeti időszakban a hangsúly tehát a segélyezésen volt, amelynek alanyai elsősorban az elhagyott, árvaságra jutott, mostoha körülmények között élő gyermekek voltak.

2011. május 27.

Előadások és kiállítás a Kurcáról

Június 2-án, csütörtökön fél 5-kor a Művelődési és Ifjúsági Házban Szentes város "főutcája", a Kurca; A belvízvédekezés története, jelenlegi és jövőbeni feladatok címmel tart rendezvényt az Együtt Szentesért Egyesület, az Atikövizig és a Csongrád Megyei Levéltár Szentesi Levéltára.

A szervezők nevében Bács-kainé Fazekas Márta egyesületi elnök, Kozák Péter, az Ati-kövizig igazgatója és Tánczos Roland levéltár-igazgató köszöntik a megjelenteket és megnyitják a rendezvényt.

Előadások a Kurcáról: Bede Ádám régész és Nagy Géza helytörténeti kutató bemutatják a régi kéziratos térképeken talált Kurca ábrázolásokat. Labádi Lajos főlevél-táros előadása: A zsilipek közé szorított Kurca. Ifj. Cseuz László előadást tart a folyók vándorlásáról, a Kurca kialakulásáról, a Tisza szabályozás hatásáról és a Kurca vízminőségét befolyásoló tényezőkről. Korom Pál vezető főtanácsos (Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály) a város belvízvédelmi tevékenységéről tart rövid ismertetést. Mit tett a város napjainkig a bel- és külterületek belvízi biztonságáért? Szarvas Pál agrármérnök előadása: A gazdálkodók és a belvíz kapcsolata.

További programok: Szentes város "főutcája", a Kurca című dokumentumkiállítás megtekintése.

Bemutatásra kerülnek régi kéziratos térképek, levéltári dokumentumok, archív- és újabb kori fotók, valamint képzőművészeti alkotások a Kurcáról. A kiállítás megnyitásaként úszó koszorú vízre helyezésével tisztelgünk az "Öreg" Kurcának.

2011. május 27.

Charta a környezetért

Környezet konferenciát rendezett a Francia-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Legrand Zrt. kedden Szentesen, amelyen meghívottként részt vett René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete és Szirbik Imre polgármester is. A rendezvény témája a fenntartható fejlődés volt. Több előadást is meghallgathattak az érdeklődők az energiahatékonyság, valamint a fenntartható fejlődés és az üzlet közötti kapcsolat, illetve a jövőbarát energia témakörökben. A fórum zárásaként a résztvevők aláírták a Környezet Chartát, amit a kamara 2009-ben bocsátott ki. Célja hivatalossá tenni a csatlakozók elkötelezettségét a környezet jobbá tételéért és a fenntartható fejlődésért.

2011. május 27.

Fejlesztett a Marosinvest

Lapunk megjelenése napján projektzáró rendezvényt tartanak a Marosinvest Kft.-nél, amely 2010-ben 33 millió forint uniós támogatást nyert telephelyfejlesztésre. Az Ipartelepi úti telephelyen kerámiatermék gyártásához szükséges alapanyagokat, öntőformákat, modellberendezéseket, egyedi cserépkályhákat, kandallókat és magas minőségű belsőépítészeti kerámia termékeket állítanak elő. A projekt célja a mostani tevékenységhez kapcsolódó új épület létesítése volt. A fejlesztés révén 1288 négyzetméterrel bővült az üzem hasznos alapterülete, illetve 9 új munkahely jött létre, továbbá két munkahelyet sikerült megőrizni. A beruházás hozzájárul Szentes és a régió gazdasági fejlődéséhez.

2011. május 27.

Választás előtt az üdülőközpont

Wellness- vagy sportturizmus

Sok kérdést vetettek fel Kocsis Lászlónak az Üdülőközpont NK Kft. megbízott igazgatójának a képviselő-testület május 20-i ülésén. Szabó Zoltán (Jobbik) önkormányzati képviselő egy csokorra valót gyűjtött össze. Kíváncsi volt – egyebek mellett – a ligeti uszoda likviditási problémáira. Kifejtette, az uszoda a közcélú foglalkoztatottaknak köszönheti, hogy megfelelő létszámmal magas színvonalon tudott üzemelni. Ezzel kapcsolatban arra volt kíváncsi, hogy az ügyvezető ennek tükrében hogyan látja az idei évet? Aztán még sorolta a gondokat: az üdülőházakba és a kempingbe 10,4 százalékkal több hazai, illetve 22 százalékkal több külföldi érkezett. A kemping vizesblokkja felújításra szorul. Ezt mihamarabb rendezni kell. Körülöttünk wellness-jellegű turizmus alakult ki, Szentesen talán a sportturizmus lehetne a fő csapásirány, ebben tudnánk előrelépni – mondta a képviselő.

2011. május 27.

Tartozik – követel

Önkormányzati cégek kintlévősége

A képviselő-testület május 20-i ülésén tárgyalta az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok éves beszámolóját. A városatyák több kérdést is felvetettek, amelyek legtöbbször az említett cégek gazdálkodását érintették. Közülük is nagy visszhangot váltott ki a kintlévőségek, a követelésállomány ténye.

Kocsis László, a Szentes-Víz Kft. ügyvezető igazgatója is emelkedő követelésállományról számolt be hallgatóságának. Elmondta, az év első kétharmadában markánsan növekedett a kintlévőségük. Mi is a tapasztalat? Ha sikerül behajtani, akkor a következő számlát nem fizetik be, mondta.

2011. május 27.

Kérések Lapistóról

A lapistóiak az egész falura kiterjesztenék a 30-as sebességkorlátozástTöbb gondoskodást várnának el a szentesi önkormányzattól a lapistóiak.

Járdafelújítás, játszótér, internetszoba, átütemezett buszjáratok és 30-as sebességkorlátozó tábla szerepel a kívánságlistájukon.

– Itt 30 éve nem történt semmi. Hiába van kint a helységnévtáblán, egyáltalán nem érezzük, hogy Szenteshez tartoznánk – vont mérleget Lapistóról Vida Mihály, aki néhány falubelivel egy beszélgetésre invitálta szerkesztőségünket. Azért fordultak hozzánk, mert jelezni szerették volna az önkormányzatnak, hogy a kommunális adó fizetése fejében néhány kisebb fejlesztésre és némi figyelemre tartanának igényt.

2011. május 27.

Nemszentesi

Kitüntetett figyelmet fordít Szentesre egy országos napilap, a Magyar Hírlap. Az utóbbi hetekben két írás is megjelent a tervezett iskola-összevonásokkal kapcsolatban: az első világgá kürtölte, hogy az evangélikus egyház fontolóra vette a Petőfi-iskola átvételét, a másikban az újság főszerkesztő-helyettese, Szentesi Zöldi László rekviemet írt a már citált intézményért. Számomra kissé fura volt, hogy az első cikkből nem tudhattuk meg a helyi polgári frakció véleményét, helyettük Szegvár polgármestere, a Fidesz Csongrád megyei frakcióvezetője nyilatkozott a témában. A főszerkesztő-helyettes jegyzetében megfogalmazott vélemény viszont cseppet sem lepett meg, hiszen az iskola diákja volt, vagyis nem véletlen, hogy tragédiaként éli meg, hogy megszűnik egykori tanodája.

2011. május 27.

Lakat a téglagyáron

Ha igény lenne a téglagyár termékeire, akár egy hónapon belül újra tudnák indítani a gépsorokat. (A szerző felvétele.)Egyhamar nem indul újra a termelés a szentesi téglagyárban – az üzemet működtető cég felszámolás alá került, az építőipar teljesítménye pedig minden eddigit alulmúl. Egyelőre az is kérdéses, mi lesz a sorsa a Téglagyári úti ingatlannak, amely bűnügyi zár alatt van.

2011. május 27.

Tiltakozás a Berekben: nem kell menhely

Izsák Gábor állítja: készek kompromisszumra. A külső kennelekben nem tartanának kutyákatA Berekben élők egyáltalán nem szeretnék, hogy ivartalanító központ nyíljon a szomszédságukban. Szerintük amellett, hogy az odahordott kutyák bűze, ugatása és nyüszítése elviselhetetlen, egészségügyi kockázatot is jelent a menhely. A képviselő-testület június 25-én zárt ülésen dönt majd a telep sorsáról.

Betelt a pohár a Berekben: a külterületi városrész lakói nem kérnek az oda elképzelt ivartalanító központból. Mint arról lapunkban beszámoltunk, egy német alapítvány 50 ezer eurót fordított arra, hogy a berki lakóházak szomszédságában egy olyan befogadó állomást alakítson ki, ahol 13 fedett, fűtött és csempézett kennelben folyhatna az ivartalanított, műtött vagy beteg kutyák utókezelése. A szervezet célja a nem tenyésztésre szánt ebek ivartalanítása, mert szerintük ezzel vissza lehetne szorítani a kóbor kutyák számát. Az alapítvány képviselője már az áprilisi nyilatkozatában is jelezte, hogy a környékben élőknek aggályaik vannak a teleppel kapcsolatban.

2011. május 27.

Benkóék Szentesen

Jön a világ egyik legjobb dixizenekara

Június 21-én nagyszerű programban lesz része a szentesieknek. A legendás zenekar, a Benkó Dixieland Band ad hangversenyt a megyeháza udvarán.

– Két dolog miatt is nagyon fontos maga a dátum – mondja Kertész Ákos a Lajtha zeneiskola hangversenyközpontjának igazgatója. Először is az apropó: június 21-e a zene ünnepe. Az ötlet az volt, hogy a nyár első napját valamilyen koncerttel vagy zenével ünnepeljük. A kezdeményezés Franciaországból indult el, 1982-ben rendezték meg először, az akkori kulturális miniszter támogatásával. Ma már nemcsak Európában, hanem a világban szinte mindenütt, több mint 100 országban megünneplik. Szentes is több éve már, hogy bekapcsolódott a láncolatba. A másik fontos aspektus, hogy ki fog színpadra lépni. Az pedig a Benkó Dixieland Band. Elmondhatom: közkívánatra, hiszen nagyon sokan kérdezték, mikor jönnek Szentesre. A hangversenyközpontba minden évben meghívom a Molnár Dixie-t, nagy az érdeklődés irányukban, viszont tény, hogy Benkóék 25 éve nem szerepeltek Szentesen. Akkor a Tóth József Színházteremben adtak koncertet. Most pótolni szeretnénk azt az űrt, amit az együttes hagyott maga után.

Hát igen! Színházunk nincs, de a Benkó Dixieland Band fennmaradt, mondhatnánk némi fanyar humorral. Világszínvonalú együttesről beszélünk, akik bejárták a világot, és mindenütt nagy sikerrel szerepeltek. Ronald Reagennek, az USA egykori elnökének volt egy frappáns kijelentése. Azt mondta, a Benkó Dixieland Band a világ egyik legjobb dixie-zenekara. Ez nagyon szép elismerés, különösen attól az embertől, akiről tudjuk, értett a művészetekhez.

– Bízom benne, hogy nagyon örömet tudunk szerezni a szentesi közönségnek. Meg kellett találni a megfelelő helyszínt, a megfelelő atmoszférát. A hangversenyközpont megfelelő lenne erre, csak kicsi. Bízom benne, hogy jó időnk lesz, és a megyeháza udvarán meg lehet rendezni. Ha esik az eső, akkor este 7 órára a sportcsarnokba invitáljuk a közönséget – mondja Kertész Ákos.

(lovas)

2011. május 27.

Aktfotó Biennálé

Június 5-én, vasárnap 15 órakor nyílik a XVI. Szentesi Aktfotó Biennálé a Tokácsli Galériában. A pályázatra 51 alkotótól érkezett mű, többek között miskolci, soproni, veszprémi, kiskunfélegyházi, debreceni, szentesi fotósok munkáit is megtekinthetik az érdeklődők.

Köszöntőt mond és a díjakat átadja Szirbik Imre polgármester, a tárlatot megnyitja Kruzslicz Pál újságíró.

Vidovics Ferenc a képek válogatása közben kapta lencsevégre a zsűri tagjait, Baricz Katalin, Jung Zseni és Vékás Magdolna fotóművészeket.

2011. május 27.

Öko-utazás

Vámos Zoltán: Öko-utazás című kiállítása nyílik június 4-én, szombaton 15 órakor. A városi könyvtárban bemutatkozó tárlatot megnyitja Móra József önkormányzati képviselő, a művelődési bizottság elnöke. Az érdeklődők június 17-ig tekinthetik meg az alkotó munkáit.

2011. május 27.

Gyermeknap a Máltai-háznál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezete a Máltai Játszóházba várja a gyerekeket és szüleiket május 29-én, vasárnap. A Sáfrán Mihály u. 31. sz. alatti Máltai-háznál 10 órától rendőrségi bemutató – a rendőrségi autók, motorok megtekintése –, verseny és játékos vetélkedő szerepel. 13 órától a "Fábiáni Lánglovagok" autóját és felszereléseit tekinthetik meg a kicsik és nagyok. Egész nap kézműves foglalkozás várja a rendezvényre látogatókat, de az óriás akadálypályát is kipróbálhatják a gyerekek. A nap során több alkalommal veteránautós kocsikázásra is lesz a városban. A szervezők esős idő esetén – az épületben – is megtartják a programokat.

2011. május 27.

Kruzslicz-kötet

Szentesi szó-képek a címe Kruzslicz Pál harmadik kötetének, amit az Ünnepi könyvhéten június harmadikától vehetünk kézbe. A Válogatott szavak alcímmel megjelent kiadványt a városi könyvtár adta ki az önkormányzat, a művelődési bizottság és a Szentes Városért Közalapítvány támogatásával.

A könyv hátsó borítóján olvashatjuk: "Négy évtizedet ölel át a kötetben szereplő nyolcvan írás! Sok idő negyven év, vagy csak gyorsan átélhető néhány ezer napfelkelte? Döntse el, aki végig lapozza a szerző jegyzeteit, újságcikkeit és beleolvas egyik-másik írásba! Újságokban, kiadványokban, kiállítások, tárlatok katalógusaiban olvashatták már egyszer a város, az ország dolgai iránt érdeklődők. Némelyiket a szegedi és a szentesi rádióban is meghallgathatták a hangszóróra figyelők.

A megjelent könyv nem folytatása a Gyalogjáró szavak /2008/ című íráscsokornak. Inkább a szerző újabb válogatása, hogy újra átélhesse a Kedves Olvasó a már megélt negyven évet. Ha fiatalabb, akkor érdemes belenézni a most felmutatott nyolcvan írástükör-szeletbe, mert meglátja bennük: mi vár rá a következő négy évtizedben!"

A legújabb és a régebbi könyveit is (Gyalogjáró szavak, Thália Szentesen) a könyvtár melletti könyvárusításon dedikálja a szerző június 3-án, pénteken 14-től 16 óráig. Szombaton 10-től 12 óráig, a Kossuth téren, vasárnap a könyvsátornál. A kötetet a könyvesboltokban is megvásárolhatják az érdeklődők.

2011. május 27.

Nyűgös 21. századi Villon

Székhelyi József számtalan arcát ismerjük, karakteres hangján szólal meg például a rajzfilmhős Simpson család feje. Magát 21. századi Villonnak tartja, mert írásaiban pont olyan dühös és nyűgös. A színművész a múlt héten a Pólya Antikvárium és a városi könyvtár vendégeként szerzőként is bemutatkozott a szentesi közönségnek, fanyar humorát most sem hagyta otthon.

2011. május 27.

Standard Eb

A Szilver TSE táncospárja, László Csaba és Mikes Anna ötszörös standard magyar bajnok páros versenybe szállt a május 14-én megrendezett Európa-bajnokságon. Minden idők legeredményesebb magyar kettőse a kiemelkedő 13. helyezéssel térhetett haza a lengyelországi Kaliszból.

2011. május 27.

Emlékezetes és eredményes szezon

Magyar Kupa-győzelem, bajnoki ezüstérem és LEN-kupa menetelés: szenzációs szezont tudhat maga mögött a Hungerit–MetalCom Szentesi VK női vízilabdacsapata. Zantleitner Krisztina vezetőedző amondó, óriási dolgokat értek el a lányokkal, de ahhoz, hogy a fontos pillanatokban nyerni tudjanak, még fejlődnie kell fiatal csapatának.

– Amikor elkezdődött a szezon, még nem tudtuk, hogy ennyire sűrű lesz az idényünk – kezdte évértékelőjét a szakvezető. – A LEN-kupa szereplésünk miatt eleve több mérkőzéssel számoltunk, viszont a szezon második felében nagyon rövid idő alatt kellett nagyon sok mérkőzést játszanunk. A lányokat nem féltettem a sorozatterheléstől, fiatalok, gyorsabban regenerálódnak, és mint egykori játékos azt mondom, jobb egymás után meccseket játszani, és ennek megfelelően készülni, mint úszni háromezer métert edzésen. Az uszoda körüli mizéria sem tett jót a csapatnak, ettől függetlenül eredményes és sikeres bajnoki évet tudhatunk magunk mögött.

2011. május 27.

Csak az ifik örülhettek

Hazai pályán szenvedett 2-1-es vereséget a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Az FK 1899 Szeged gárdájától kaptak ki, így 18 ponttal a felsőházi tabella 7. helyén állnak Bozóki Zoltán vezetőedző futballistái. A Poszler – Nagy A., Vincze, Tihanyi, Kánvási (Tolnai), Tóth L., Nagy I., Gránicz, Juhász, Halmos, Kiss (Pengő) összeállításban játszó Kinizsi az első félidőben egyenrangú ellenfele volt a rutinosabb, de sok labdarúgóját nélkülöző ellenfelének. – Számos lehetőségünk egyikét Kiss Koppány a félidő közepén gólra váltotta, ezzel nálunk volt az előny – nyilatkozta Bozóki Zoltán. – Örömteli, hogy a sérülések, eltiltások miatt a felnőttek között első mérkőzését játszó Kiss góllal debütált és játékával sem okozott csalódást. A 78. percben egy szögletrúgást követően a védőnk elcsúszott az ötösünk vonalánál, amit Dóra fejes góllal büntetett.

A három helyzetükből kettőt értékesítő szegediek így, ha némi szerencsével is, de elvitték Szentesről a három pontot, az ifjúsági csapatunk azonban egy nyolcassal, és kapott gól nélkül küldte haza a vendégeket.

A Szentesi Kinizsi szombaton a Tanárképző vendégeként lép pályára, a három meccsre eltiltott Páger nélkül. A legutóbbi bajnokit kihagyó Bordács, Debreczeni és Németh viszont a kezdőcsapatban kaphat helyet.

h. v.

2011. május 27.

Pepitasport

A Pepita Macska Klub már a vakációra hangolódik. Május 27-én, pénteken 18–24 óráig a Dózsa-háznál várják a fiatalokat. A tájfutó verseny délután 6 órakor kezdődik, majd ezt követően a csocsóbajnokságon is összemérhetik ügyességüket a résztvevők. Július 4-től Kalandtáborba várják a gyerekeket. A részletekről a 63/444-600 telefonszámon lehet érdeklődni.

2011. május 27.

Öten az országos döntőben

Csordás Cintia és Papp Anita a dobogónA megyei atlétikai diákolimpia döntőjében, Szegeden Árgyellán Dávid, a Boros Sámuel szakközépiskola tanulója súlylökésben 12,20 m-es, diszkoszvetésben 42,50 m-es eredménnyel aranyérmet nyert.

Csordás Cintia, aki szintén a Boros iskola tanulója súlylökésben 10,70 m-rel, diszkoszvetésben 32,70 m-rel eredménynyel ugyancsak első lett.

Papp Anita (csongrádi Batsányi gimnázium) diszkoszvetésben 32,50 m-es eredménnyel ezüstérmet nyert. Mindhárman az országos döntőbe jutottak, és május végén Budapesten képviselhetik iskolájukat. Szemerédi Máté (HMG) 400 méteres síkfutásban első lett a megyei döntőben, így továbbjutott az országos megmérettetésre. Halász Ákos (Koszta) négy-próbában nyert aranyérmével került az országos döntőbe.

Két nemzetközi minősítő versenyt is rendeztek az elmúlt időszakban, ahol a szentesi ifjúsági korú atléták felnőtt versenyzőkkel mérték össze tudásukat, az eredmények éppen ezért is jelentősek. Csordás Cintia Békéscsabán és Kiskunhalason is megnyerte a női diszkoszvetést, Papp Anita mind a két versenyen második lett. Árgyellán Dávid Békéscsabán 4. helyezést ért el.

2011. május 27.

"Mozdulj! 2011"

A Terney Béla Középiskolai Kollégiumban "Mozdulj! 2011" címmel tartják meg a testvérkollégiumok sporttalálkozóját június 2-án, csütörtökön 9 órától. A program ünnepélyes megnyitóval kezdődik, majd kispályás labdarúgó-mérkőzésen vehetnek részt a kollégisták a Csongrádi úti füves pályán. Az eredményhirdetésre 15 órakor kerül sor az intézmény kosárlabdapályáján.

2011. május 27.

Körséta a toronyba

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület 2010-ben indította el Szentesi Körséta címmel nagysikerű turisztikai programsorozatát. A szervezők az idén is késő őszig havonta hívják sétára az érdeklődőket. Június 5-én, vasárnap 14–18 óráig a református nagytemplom tornyából tekinthetik meg a várost a séta résztvevői.

2011. május 27.

Pótfűtés

Két vadász a ül a magaslesen. Az egyik a távcsövével kémleli a tájat:
– Te, az nem a Te házad az út mellett?
– De az enyém.
– Te, az nem a postás biciklije a kerítésnek támasztva?
– De az.
– Te, az nem a nejed a postással az ágyban?
Nézi a másik vadász:
– De komám, az bizony az! Te nagyon jó lövő vagy, megtennéd, hogy a nejemet fejbe lövöd, a postást meg tökön?
Az első vadász belenéz a puska távcsövébe, majd megszólal:
– Te, komám, úgy látom, hogy az most egy lövésből is menni fog...

2011. május 27.

Kis kukta

  • Tárcsázni jó!
  • Mentás eperkrémleves
2011. május 27.

Mikor készül el a Petőfi?

Válasz nélkül maradt kérdések a szállodáról

Mikor készül el már végre a Petőfi Szálló? Erre szerettek volna választ kapni többen is a képviselő-testületből. Mindhiába. Zsohár Árpád, a Pendola Kft. ügyvezetője nem érkezett meg a május 20-i ülésre, a Pen-dola Szentes Kft. ügyvezetője pedig kórházban van. Illetékesek nélkül pedig nagyon nehéz bármire is jutni egy beszámolóban.

A dísztermet némi tanácstalanság lengte be, ami végül is érthető, hiszen így akár okafogyottá is válhatott az egész. Bujdosó Tamás, a Fidesz Magyar Polgári Párt képviselője azért csak megkérdezte Szirbik Imre polgármestert: tud-e arról, hogy a Pendola Kft-nek március 2-a óta föl van függesztve az adószáma? És ha tudott róla, miért nem tájékoztatta az önkormányzatot? Ismeretes, hogy a Pendola Szentes Kft.-ben kisebbségi tulajdonos az önkormányzat, a 90 százalékot a Pendola Kft. birtokolja. Egy cég végelszámolással vagy fölszámolással szűnhet meg. Komoly aggodalommal vetette fel, hogy ha megszűnik a többségi tulajdonos, akkor az ő üzletrészével mi lesz. Olyan céggel, akinek föl van függesztve az adószáma, én nem szívesen kötnék üzletet – toldotta meg mondanivalóját a képviselő.

– Erről néhány napja értesültem – válaszolta Szirbik. – A kiviteli szerződés jelenleg is érvényben van, az Arkadom Kft. felvonult a területre. Az Arkadom és a Pendola között műszaki, illetve jogi vita van, bízom benne, hogy rövidesen rendeződhet. Egyébként én magam is arra szerettem volna rákérdezni, hogy mikor készül el a Petőfi szálloda?

Halmai István lapokból idézett, 2010-es beváltatlan ígéreteket a Petőfivel, a szálloda elkészülésével kapcsolatban.

A képviselők sem a közbevetett indítványt, sem a mérlegbeszámolót nem fogadták el.

(lovas)

2011. május 27.

A könyvtárban...

...május 30-án, hétfőn 18 órakor a Vörösterror Szolnokon: 1919. május 3-4. című könyv bemutatójára várják az érdeklődőket. Bevezetőt mond: Szakács Árpád, a Nagy Magyarország lapigazgatója. A kötetet bemutatja a szerző: Szentesi Zöldi László, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese.

2011. május 27.

Szívügy Klub

A nyári szünet előtti összejövetelét tartja a Szívügy Klub június 1-jén, szerdán 17 órakor. Az ifjúsági házban a pécsi kirándulás filmjét vetítik le, valamint élménybeszámoló hangzik el a Magas-tátrai kirándulásról.

2011. május 27.

Kábellel verte a nevelőapját

Eljárást indított a Szentesi Rendőrkapitányság egy helyi középiskola tanulója ellen, aki olyan bakancsban ment be az oktatási intézménybe, melyre egy horogkereszt volt hímezve. A fiatal ellen önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt folyik a vizsgálat.

Megrongáltak egy személygépkocsit a Kálvária-temetőnél. A járműből nem vittek el semmit, a jobb első üveget viszont betörte a garázda tettes. Két másik autót is kifosztottak a tolvajok, mindkettőt a ligeti strand közelében. Az egyikből, melyet nem zárt le a tulajdonosa, készpénzt és okiratokat, a másik jármű kesztyűtartójából pénz, iratok és mobiltelefon tűnt el.

Több mobiltelefont is elloptak tulajdonosaiktól az elmúlt héten. Egy Nokia C 6-os az egyik szórakozóhelyről az asztalról, egy másik, szintén ilyen típusú készülék egy közös italozás során veszett el. Később kiderült, hogy ez utóbbi mobilt a baráti társaság egyik tagja lopta el ismerősétől. Az egyik szentesi középiskola női öltözőjéből is, "lába kelt" egy 40 ezer forint értékű készüléknek.

Súlyos testi sértés kísérlete miatt két férfi ellen is folyik eljárás a kapitányságon. Az egyik gyanúsított egy levágott kábeldarabbal ütötte nevelőapját, míg a másik illető egy söröző előtt, majd később otthon egy szénahúzó eszközzel verte meg ismerősét. Mindkét esetben nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek a sértettek, de sokkal komolyabb következménye is lehetett volna az ütlegeléseknek.

A biztonsági őrök fogtak el egy fiatalembert a Tescóban, aki három polaroid – szemüveggel szeretett volna fizetés nélkül kisétálni az áruházból. Mivel a szemüvegek értéke meghaladja a 20 ezer forintot, így ellene lopás bűntette miatt indult eljárás.

Kisgépeket és amatőr rádiózásra alkalmas berendezéseket loptak el egy Szántó Kovács János utcai ház melléképületéből. A műszaki cikkek értéke 120 ezer forint volt.

Két tonna, 300 ezer forint értékű szóját loptak ki egy vagonból a MÁV-pályaudvaron néhány nappal ezelőtt. A rendőrség még keresi az elkövetőket.

H. V.

2011. május 27.

Családi események

Született: Mayer Gábor és Törőcsik Viktóriának Bence, Nagy Róbert Árpád és Borbás Gabriellának Zsófia, Tarján Zsolt Norbert és Piti Krisztinának Mira nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Finta Sándor Zoltán és Kovács Beatrix, Hlbocsányi Szabolcs és Csatordai Judit, Tóth Sándor és Horvát Anita, Józsa Antal és Pintér Tímea, Csányi Tamás és Bubor Mariann.

Elhunyt: Michailovits Árpádné dr. Szigethy Zsuzsanna Mária.