2011. május 27.

Közlekedésfejlesztés: mindent a maga idejében

Az északi elkerülő út tervezése is bekerült a város közlekedésfejlesztési koncepciójába, amit pénteken szavazott meg a képviselő-testület. A városatyák többsége elfogadta Horváth István javaslatát, aki fontossági sorrendbe állította a feladatokat. Eszerint elsőként a kórház és a piac környéke, valamint a városközpont parkolási gondjaira kell megoldást találni. 2012-ben következhetne a Tóth József utca egyirányúsítása és a sportcsarnok körüli forgalmi rend átszervezése. Ezekre azért van szükség, mert a városközpont rekonstrukciójával egy időben válna egyirányúvá az Ady Endre utca. Az Új utca folytatásának megépítése 2013-tól lehet reális, mert ahhoz, hogy elérjen a Mátyás Király utcáig, több ingatlant is meg kell vásárolnia az önkormányzatnak.

A távlati tervek közé került a Kiss Zsigmond utca szélesítése és régi hídjának újjal történő kiváltása, illetve a rendelőintézet előtti csomópont átalakítása. A lista legvégére sorolták a Hegedűs László – Arany János – Bajcsy-Zsilinszky utca – Szarvasi út tengely megépítését, amihez egy új Kurca-hídra is szükség lenne, illetve az északi elkerülő út tervezését. Ez utóbbi eredetileg nem szerepelt a most tárgyalt koncepció elemei között, Demeter Attila és hozzá csatlakozva Szirbik Imre polgármester javasolta, hogy kerüljön be a feladatok közé.

Azzal érveltek, hogy ehhez a fejlesztéshez állami forrás is nyerhető, mint ahogy történt a meglévő elkerülő építésekor. Vita leginkább abban volt az ülésen, hogy belátható időn belül kaphat-e ilyen lehetőséget a város, vagy jobb, ha saját költségén maga lát hozzá a belterületi közlekedési folyósok átszabásához. Két különvélemény is elhangzott. Szabó Zoltán újfent leszögezte, hogy nem ért egyet az Ady Endre utca egyirányúsítá-sával, éppen ezért a Tóth József utca forgalmának hasonló korlátozását sem támogatja. Halmai István is ezt az álláspontot képviselte, és hozzátette, hogy az Arany János és a Hegedűs László utca összekötésének tervei túlságosan nyakatekertre sikerültek.

Chomiak Waldemar és Horváth István is azt kérte, hogy a kerékpárút-hálózat bővítéséről se feledkezzen meg az önkormányzat, ha hozzáfog a projektek előkészítéséhez. Ezzel kapcsolatban Wittek Krisztina főépítész megjegyezte, a Kiss Zsigmond és az egyirányúsított Tóth József utcán is épülne kerékpárút.

B.D.