2011. május 27.

Emlékezetes és eredményes szezon

Magyar Kupa-győzelem, bajnoki ezüstérem és LEN-kupa menetelés: szenzációs szezont tudhat maga mögött a Hun-gerit–MetalCom Szentesi VK női vízilabdacsapata. Zantleitner Krisztina vezetőedző amondó, óriási dolgokat értek el a lányokkal, de ahhoz, hogy a fontos pillanatokban nyerni tudjanak, még fejlődnie kell fiatal csapatának.

– Amikor elkezdődött a szezon, még nem tudtuk, hogy ennyire sűrű lesz az idényünk – kezdte évértékelőjét a szakvezető. – A LEN-kupa szereplésünk miatt eleve több mérkőzéssel számoltunk, viszont a szezon második felében nagyon rövid idő alatt kellett nagyon sok mérkőzést játszanunk. A lányokat nem féltettem a sorozatterheléstől, fiatalok, gyorsabban regenerálódnak, és mint egykori játékos azt mondom, jobb egymás után meccseket játszani, és ennek megfelelően készülni, mint úszni háromezer métert edzésen. Az uszoda körüli mizéria sem tett jót a csapatnak, ettől függetlenül eredményes és sikeres bajnoki évet tudhatunk magunk mögött.

Hogy mennyire volt nehéz feladat újra és újra "felpörgetni" a lányokat egyik fontos meccs után a következőre? Nos, Zantleitner szerint semennyire, mivel szenzációs közönség előtt, nagyszerű hangulatú mérkőzéseket vívhattak hétről hétre, élmény ilyen meccseken részt venni, és ami a legfontosabb: nyerni. Szerencsére sorozatban aratták a győzelmeket, ez is kellő lendületet adott játékosainak. Fontos feladat volt, hogy a sikert helyén tudja kezelni a csapat, nem szabad egy-egy győzelemtől "elájulni": – Tudni kell a sikert feldolgozni, de játékosként sem szerettem, edzőként sem engedem, hogy a győztes mecscset követően "hátradőljön" a társaság – fogalmazott a tréner. – Három nap múlva előttünk volt a következő feladat, egyszerűen nem volt lehetőség arra, hogy valaki "belepihenjen" egy győzelembe. Ami a csapatépítést illeti, jó úton járunk, de még mindig van hová fejlődnünk. Tudomásul kell venni, hogy egy olyan vidéki csapatnak, mint a miénk, a legfőbb ereje abban rejlik, hogy mennyire összetartó a medencében és azon kívül. Meg kell tanulni egymásért küzdeni, igazi közösséget alkotni, e nélkül az eredmények is nehezebben jönnek.

Az egykori világbajnok vízilabdázó semmit sem tenne másként, mint ahogy azt idény közben tette. Most is lehetőséget biztosítana a fiataloknak, akár a bajnoki döntőben is, hiszen hosszú távon ezek a játékosok teszik majd még sikeresebbé a szentesi női vízilabdát, akár már a következő esztendőben. – Bűn lenne nem kihasználni a tehetségüket- mondta Zantleitner Krisztina. – Szeretném, ha ez a társaság együtt maradna, bár abban is biztos vagyok, hogy lesznek változások a játékoskeretben, de ez csak május legvégén, június elején derül ki véglegesen. Természetesen szeretnénk előre lépni jövőre, minden sorozatban eredményesen szerepelni, de aranyérmet ígérni nem tudok és nem is szeretnék.

H.V.