2011. május 27.

Választás előtt az üdülőközpont

Wellness- vagy sportturizmus

Sok kérdést vetettek fel Kocsis Lászlónak az Üdülőközpont NK Kft. megbízott igazgatójának a képviselő-testület május 20-i ülésén. Szabó Zoltán (Jobbik) önkormányzati képviselő egy csokorra valót gyűjtött össze. Kíváncsi volt – egyebek mellett – a ligeti uszoda likviditási problémáira. Kifejtette, az uszoda a közcélú foglalkoztatottaknak köszönheti, hogy megfelelő létszámmal magas színvonalon tudott üzemelni. Ezzel kapcsolatban arra volt kíváncsi, hogy az ügyvezető ennek tükrében hogyan látja az idei évet? Aztán még sorolta a gondokat: az üdülőházakba és a kempingbe 10,4 százalékkal több hazai, illetve 22 százalékkal több külföldi érkezett. A kemping vizesblokkja felújításra szorul. Ezt mihamarabb rendezni kell. Körülöttünk wellness-jellegű turizmus alakult ki, Szentesen talán a sportturizmus lehetne a fő csapásirány, ebben tudnánk előrelépni – mondta a képviselő.

– A pénzügyi bizottságon elhangzott jajkiáltásom arról szólt: tudjuk, látjuk, hogy az idei bevételünk lényegesen alacsonyabb lesz, mint a tavalyi volt – válaszolt az ügyvezető. – Ennek megfelelően az ez évi költségeinket is próbáltuk olyan mértékben leredukálni, amennyire csak lehet. Vizsgáltuk az elmúlt négy hónap be- és kifelé áramló pénzeit, az elmúlt év első négy hónapjában közel 59 millió forint volt a bevétel, és ezzel szemben 50 millió forint volt a ráfordítás. Idén 40 millió körüli a ráfordításunk összege, és 39 millió forint a bevétel. Tehát folyamatos tartozásban van a fürdő.

A közfoglalkoztatott emberekkel kapcsolatban az ügyvezető elmondta: a strand olyan létesítmény, amelyet, ha télen-nyáron üzemeltetjük, akkor folyamatos szakmai tevékenységet kíván. Nem mindegy, kiket alkalmazunk. Az üdülőközpont idényjellegű tevékenységet is folytat, erre nyilván igénybe lehet venni idényjellegű foglalkoztatottakat is. Egész tevékenységet arra alapozni, hogy csak közfoglalkoztatottakat alkalmazunk, ezt a tulajdonos nem várhatja el. Ennél fontosabb a strand működtetése, jelentette ki.

– Én is a sportturizmust tudom elképzelni, mint a jövő útját, bár a wellness-turizmust sem szabad lebecsülni. Ha tudnánk, akkor abba az irányba is mehetnénk. De amikor van egy olyan strandunk, ahol sok vízilabdázó és úszó nőtt fel, akkor ez az az irány, amelybe célszerű elmennünk. Még akkor is, ha a wellness-turizmus kicsit kecsegtetőbb, de az a sport rovására menne.

Chomiak Waldemar arról szólt, hogy nagy baj van a strandon. Kézbe kapták ugyanis a Spar Hungary Holding szakértői anyagát, melyben lesújtó véleményt fogalmaztak meg az uszodáról. A fideszes képviselő idézett is az anyagból: a következő tíz évben közel 1 milliárd forintot kell ráfordítani a fenntartásra. Viszont a szakértő javaslatot tesz a strand fejlesztésére: az üdülőközpontot 1,3 milliárd forintból olyan állapotba lehet hozni, hogy akár vetekedhet is a környező strandokkal. Kihangsúlyozta: – Erre pénzt kell szánni. Ne maradjunk le. Dolgozzanak ki egy átfogó tízéves fejlesztési tervet a strand fenntartására.

Horváth István (Pálmások Szövetsége) a gazdálkodással kapcsolatban elmondta: figyelemre méltóak és elismerés illeti a sok új programot, melyet az önálló társaság az új vezetéssel megvalósított. A látogatottságban egyértelmű növekedést hozott, az árbevételben viszont már nem, ami hozzájárult a veszteség kialakulásához.

– Az árbevétel alacsonyabb, az eredmény rosszabb, mint az üzleti terv, illetve az előző év. Ennek az okait azért kell megvilágítani, mert a gazdálkodásban ezek fontos tényezők. Számomra ijesztő az elvégzendő munkákra szánt 50 millió forint. Ettől nem lesz a szolgáltatás színvonalasabb. Nem halogatható tovább, hogy milyen sorsot szánunk az üdülőközpontnak. Mit szánunk a fejlesztésére vagy nem fejlesztésére – jelentette ki a képviselő.

Szűcs Lajos alpolgármester elmondta: az üdülőközpont anyaga elkészült, a május 30-i ülésen tárgyalják majd. A ligeti uszoda ügyvezető igazgatói pályázatáról is akkor döntenek.

Lovas József