2011. május 27.

Tartozik – követel

Önkormányzati cégek kintlévősége

A képviselő-testület május 20-i ülésén tárgyalta az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok éves beszámolóját. A városatyák több kérdést is felvetettek, amelyek legtöbbször az említett cégek gazdálkodását érintették. Közülük is nagy visszhangot váltott ki a kintlévőségek, a követelésállomány ténye.

Kocsis László, a Szentes-Víz Kft. ügyvezető igazgatója is emelkedő követelésállományról számolt be hallgatóságának. Elmondta, az év első kétharmadában markánsan növekedett a kintlévőségük. Mi is a tapasztalat? Ha sikerül behajtani, akkor a következő számlát nem fizetik be, mondta.

– A bírósági út a legutolsó, ennek szerényebb része az, ha végrehajtást kérünk úgy jövedelmet terhelünk meg, esetleg árvereztetünk. A másik lehetséges út pedig az, hogy ráterheljük az ingatlanra. Nem mondom azt, hogy nagyon szeretnénk ingatlantulajdonosok lenni, de szaporodik a bejegyzések száma. Ez eddig nem volt gyakorlat, sose jutottunk el idáig, mindig valamilyen eredményre tudtunk jutni a fogyasztókkal, most már kénytelenek vagyunk ezt az eszközt is bevetni. Gyakorlatunkban megszüntettük a szolgáltatásból történő kizárás lehetőségét, nem zárunk ki senkit, ellenben markánsan lecsökkentjük a vízvételezési lehetőséget. Leszűkítjük a keresztmetszetet. Sajnos sokan vannak, akik azt mondják egy-egy ilyen kizárásnál, hogy "tegyék, fizetni akkor sem tudok". Ez ellen nem tudunk mit tenni.

– Nálunk elsősorban a 90 napon belüli hátralékok nőttek meg – válaszolt az ugyan-csak hasonló kérdésre Döb-rőssy Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. A cégvezető a január, február, március hónapokat említette, mint mondta, akkorra általában lecsökken a követelésállomány. Úgy tartja, év végén a jeles ünnepek kiadásai miatt halmozódik fel a lakosság adóssága.

– A hátralékok rendezésének a rendszere megváltozott, 2010. július 1. óta csak elektronikus úton, és a közjegyzői kamarán lehet végrehajtani. Oda kell benyújtanunk a fizetési meghagyásos kérelmünket, onnan kijelölnek egy közjegyzőt az országban bárhol, ő indítja el a végrehajtási folyamatot, azt követően, ha nincs ellentmondás, kerül a végrehajtóhoz. A végrehajtó azonban csak akkor indítja el a végrehajtást, ha mi megelőlegezzük annak költségeit. Korábban mérlegelhettük, indítsuk az eljárást vagy ne. Most nincs ilyen lehetőségünk – tájékoztatott az ügyvezető.

(lovas)