2011. május 27.

Bezárjuk? Nem zárjuk?

Az általános iskolák tanulóinak száma tíz év alatt 2075 tanulóról 1477-re csökkent. A csökkenés nagyobb mértékű a város népességfogyási tendenciájánál. A tanulószám apadás 95 százalékban három iskolához kötött: a Deák Ferenchez (és Damjanich János tagintézményéhez), a Klauzál Gáborhoz, valamint a Petőfihez – 566 fő az 598 fős összes fogyásból. A Koszta József Általános Iskola messze jobb beiskolázási mutatóval bír, létszáma 10 év alatt 32 tanulóval csökkent. Olyan beiskolázási tendenciák alakultak ki, amelyek jelenleg, de a jövőben is gondot jelentenek az önkormányzati iskoláknak – olvasható a városvezetés által megrendelt szakértői véleményből.

Mi lesz az iskolákkal és az osztályokkal? A felvetődő kérdésre várhatóan május 30-i ülésén tesz pontot a testület.

– Korábban azt mondtam, várjuk meg a kormány döntését, hátha hoz valamit, amely a város számára kedvező helyzetet biztosít – tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester. – Döntés még nem történt. Az elmúlt időszak konzultációiban odáig jutottunk el, hogy gyakorlatilag az épület megtartásán kívül minden tantestületi kérést teljesíteni tudunk. Melyek ezek? A város javaslata az, hogy három önálló, független igazgatású, önálló tantervvel, önálló pedagógiai programmal rendelkező iskolája legyen, ez a Koszta József, a Klauzál Gábor és a Deák Ferenc Általános Iskola. A Petőfi iskolát a Klauzálba, míg a Damjanich János tagiskolát a Deákba költöztetjük a terveink szerint. Ezzel gyerekközösséget, ha a törvény is engedi, nem bontunk meg. A szülők kérték, hogy a pedagógusok maradjanak a gyerekcsoportokkal. Az összeköltözéssel a város ezt is vállalni tudja, az alsó tagozatban tanítók maradnak a csoportokkal, míg a felső tagozatban az osztályfőnökök. A szakos ellátást sem kell megváltoztatni. A technikai dolgozók esetében más önkormányzati intézményben tudunk folyamatos munkaviszonnyal állást biztosítani. Kérés volt továbbá, hogy tagozatokat ne szüntessünk meg. Ezt is tudjuk biztosítani. A Petőfi ének-zenei tagozata továbbra is működni tud a Klauzál iskolán belül, mellette működik majd az intézmény testnevelési tagozata. A Deákban pedig az angol tagozat mellett a Damo rajztagozata is megmarad.

Ami az épületeket illeti, a polgármester elmondta, hogy a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolának tantermekre van szüksége. A megyei vezetésben fölmerült, hogy amennyiben a város nem tud biztosítani helyet, akkor a szakképzés egy része elkerülhet Szentesről. Fönnáll annak a veszélye, hogy közel 300 középiskolás nem a városban tanulhatna. A Petőfi iskola épületével a szakképzés gondjai is megoldódhatnak. A város első embere kitért arra is, hogy ha az átszervezést nem tudják megoldani, az 60-70 millió forint mínuszt jelent a költségvetésben.

– Már lehet látni a gyereklétszám alakulását. A következő öt tanévben 200 gyerekkel lesz kevesebb az oktatási intézményekben, mint amennyi jelenleg van. Az összes gyereklétszám nem teszi lehetővé, hogy 5 általános iskolája legyen a városnak. Így lehetőség van arra is, hogy a három általános iskolában 2-2 elsős osztály indulhat – jelentette ki Szirbik Imre.

* * *

Móra József az MSZP frakció nevében arról tájékoztatta lapunkat, hogy ők támogatják a határozati javaslatot, az átszervezést. – Sajnáljuk azt, hogy ez így vetődik föl, megértjük a szülők aggodalmát, de a prognózis azt mutatja, hogy ezt meg kellett tennünk. Rendkívül körültekintően jártunk el, sok egyeztetés, párbeszéd volt, szülőkkel, szülői munkaközösségekkel, pedagógusokkal, egy-egy iskolai közösséggel. Úgy gondoljuk, ezzel egy olyan új lehetőséget is nyitunk meg, ami hosszú távon a középfokú oktatás jövőjét jelenti. A volt polgári iskolát, ami eredetileg polgári leányiskolának épült, visszaadjuk a középfokú szakoktatásnak. A Petőfi iskola közel van a Zsoldos Középiskola és Szakiskolához. Ezzel 120 milliót takarít meg a város a költségvetésben, ennek jelentős részét szeretnénk visszaforgatni az alapfokú oktatásba. Pedagógus, technikai dolgozó az átszervezéssel nem kerül utcára – mondta a pártelnök.

Horváth István, a Pálmások Szövetségének elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy majd csak a hétfői (május 30.) testületi ülésen ad tájékoztatást döntésükről.

Szabó Zoltán (Jobbik): – Nem támogatjuk az iskolák összevonását. Nem dacból döntöttünk így, hanem alaposan körbejártuk a témát. Mindkét iskolának van létjogosultsága, csak jövőképet kell felállítani az intézmények számára. Mi elfogadtuk a város ez évi költségvetését, amely tartalmazza a következő tanév első félévének költségeit. Azt fogjuk javasolni, hogy a 2011/12-es tanévben mindkét iskolát tovább működtesse az önkormányzat. Ha az Országgyűlés megalkotja az új közoktatási törvényt, annak függvényében az evangélikus egyház is vállalhatja a Petőfi-iskola fenntartását 2012 őszétől. Ebben mi továbbra is bízunk. A Damjanich-iskolával kapcsolatban az a véleményünk, hogy sérült gyermekek oktatására specializálódhatna a jövőben. Erre régiós szinten is igény lenne, és a finanszírozási lehetőségek kedvezőbbek lennének a város számára. Amíg viszont nem tisztázódnak le ezek a kérdések, fenn kell tartanunk ezt a két nagy múltú iskolát.

Halmai István (Fidesz-KDNP): – A szentesi Fidesz-KDNP frakció a jelen körülmények között nem látja indokoltnak és ellenzi a Petőfi Sándor és Damjanich János Általános Iskolák teljes bezárását. A város vezetése felé kifejezzük együttműködési szándékunkat a szakképzés tanterem hiányának megoldása érdekében, de az, álláspontunk szerint nem járhat a komoly hagyományokkal, egyedi sajátosságokkal rendelkező, kiváló pedagógiai munkát végző és jó eredményeket felmutató intézményeink bezárásával. Felkérjük a két érintett oktatási intézmény beiskolázási körzetének egyéni önkormányzati képviselőit, hogy ne támogassák az iskolák bezárását.

bíró-lovas