2011. május 27.

Takarékoskodó fogyasztók

Kilenc önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaság éves beszámolóját vitatta meg a város képviselő-testülete a május 20-i ülésén. A szóbeli kiegészítések mellett a kérdésekre adott válaszok sora töltötte ki a tanácskozás első részét. Szabó Zoltán (Jobbik Magyarországért Mozgalom) érdeklődésére Kocsis László, a Szentes-Víz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2010-ben mintegy 62 millió forint volt a beruházásuk, rekonstruálták a víz- és szennyvíz vezetékeiket. A gép- és eszközberuházásukat visszaszorították. Idén azonban már járművet kellene vásárolniuk, néhány gépet pedig fel szeretnének újítani. Közel 36 millió forintot szánnak erre. Ennek a forrása egyrészt az amortizáció, (27-28 millió forint), másrészt a vállalkozás tartalékba helyezett eredménye lehet.

Elhangzott az is, hogy lopják az utcai fedőlapokat. Ezzel kapcsolatban az ügyvezető elmondta: ha jelentést tesznek, sok alkalommal eredménytelenül zárul a vizsgálat. A lehegesztésük, a fából, műanyagból való fedlap elhelyezése, mind olyan pótcselekvés, amely szintén nem hoz eredményt. Az illegális vízvételezés is létezik, ismerte el az ügyvezető. Az elkövetkező egy-másféléves terveik között szerepel olyan eszköz, amivel várhatóan megszüntethetik a lopás lehetőségét. Folyamatosan lecserélik a plombákat olyanokra, amilyeneket már nem lehet úgy föltörni, hogy ne vegyék észre. Ez a jobb módszer költségesebb ugyan, de hatékony. Az úgynevezett jeladós órákat akkor is le tudják olvasni, amikor az ügyfél nem tartózkodik odahaza. A 2012-es tervükben már szerepeltetni fogják. Próbaképpen talán már 2011-ben is, ha sikerül néhány társasházzal megegyezni.

– A napi vízvételezés hasonló a tavalyihoz. Úgy tűnik, a vízkitermelésünk talán nem fog csökkenni. És nem az értékesítésről beszélek. A nyár előtt vagyunk. Tudomásul kell venni, hogy a víznek olyan ára van, amilyen, az emberek takarékoskodnak vele, azzal nem számolhatunk, hogy a fogyasztás ugrásszerűen megugrik az idén. Továbbra is az 1 millió köbméter körüli értékesített víz környékén becsülöm ezt az évet – tájékoztatott az ügyvezető.

Szabó Zoltán egyebek mellett az infláció kigazdálkodásának a lehetőségeiről faggatta Döbrőssy Ivánt. A Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója kijelentette, erre nem tudja a választ. – Fejlesztéseinkkel, beruházásainkkal mindig azt a célt szolgájuk, hogy lehetőség szerint ne kelljen árat emelni. Ez év áprilisától az országban felfüggesztették a távhő árának emelését. Adatfeldolgozást követően minisztériumi szinten állapítják majd meg, hogy mennyibe kerülhet a fűtés – mondta, majd áttért a visszasajtolásra.

– A jelenlegi jogszabályok értelmében 2014. december 22-e után csak úgy lehet termálvíz-kitermelést folytatni, hogyha az visszasajtolásra kerül. A vízjogi engedélyünk is eddig érvényes. Szentes térségében 32 termálkút van, ki lehet számolni, hogy milyen költséget ró ez a gazdálkodókra, valamint a három kút esetében az önkormányzatra. A kérdéssel kormányszinten foglalkoznak, viszont nem csak a visszasajtolás az egyedüli környezetkímélő elhelyezés, Szarvason például nyíltvízi-tárolókban történik az elhelyezés.

Lovas József