2011. május 27.

Kérések Lapistóról

A lapistóiak az egész falura kiterjesztenék a 30-as sebességkorlátozástTöbb gondoskodást várnának el a szentesi önkormányzattól a lapistóiak.

Járdafelújítás, játszótér, internetszoba, átütemezett buszjáratok és 30-as sebességkorlátozó tábla szerepel a kívánságlistájukon.

– Itt 30 éve nem történt semmi. Hiába van kint a helységnévtáblán, egyáltalán nem érezzük, hogy Szenteshez tartoznánk – vont mérleget Lapistóról Vida Mihály, aki néhány falubelivel egy beszélgetésre invitálta szerkesztőségünket. Azért fordultak hozzánk, mert jelezni szerették volna az önkormányzatnak, hogy a kommunális adó fizetése fejében néhány kisebb fejlesztésre és némi figyelemre tartanának igényt.

Nem túlzó kívánságokról van szó, csupán olyan támaszról, ami megkönnyíti a boldogulásukat. A lapistóiak szerint eddig a legtöbb segítséget Szarvas Pál gazdálkodótól kapták, amiért nagyon hálásak, de mindenre őt sem kérhetik. Ilyen például a hiányzó járdaszakaszok megépítése. A választási kampány során szó volt arról, hogy játszótér épülhet náluk, illetve egy internetszoba kialakítását is ígérték. A száz lelkes városrész lakói szerint ezekkel jelentősen nőne a komfortérzetük. A közlekedésbiztonságot szavatolná, ha a falu egész területére kiterjesztenék a 30-as sebességkorlátozást, a rendőrség pedig sűrűbben ellenőrizné a járművezetőket, akik legtöbbször átszáguldanak a pár száz méter hosszú településen, vagy túlsúlyos rakománnyal közlekednek. A közvilágítás is épp a bolt előtti útszakaszon nem működik. Gondot okoz számukra, hogy reggel 7 körül két buszjárat is megy Szentesre, délelőtt viszont egy sem, délután pedig 5-kor indul az utolsó járat Lapistóra. Szerintük így nem lehet több műszakos munkát vállalni a városban, mert vagy a be-, vagy a hazajutás problémás. Egyetlen boltjuk kedden és vasárnap zárva tart, ezért azt szeretnék, hogy hetente egyszer a Tesco-járat is kimenne Lapistóra.

– Rajtra készen állunk. A fejlesztésekhez szükséges önerőt elkülönítettük a költségvetésben, csak a pályázatok kiírására várunk – mondta lapunknak Lapistó önkormányzati képviselője, Szűcs Lajos. Az alpolgármester hozzátette, a járdafelújításhoz, a játszótérhez és az internetszobához is támogatást szeretne nyerni Szentes, illetve a Lapistón keresztülvezető út burkolatának felújítására is pályázni fognak. A kért sebességkorlátozás miatt a közútkezelőhöz fordul a városvezető, a rendőrséget pedig arra kéri, sűrűbben tartson ellenőrzést a városrészben. A buszjáratok kapcsán Szűcs Lajos már tárgyalt a Tisza Volánnal, akik utasszámlálásra hivatkozva elutasították a kérését. De őket ismét, illetve a Tescót is megkeresi, hogy javuljon a helyzet.

Kép és szöveg:
B. D.