2011. május 27.

Nyer vagy veszít vele a város?

A szülők véleménye a Damjanich sorsáról

Hétfőn szavaz a képviselő-testület arról, hogy átköltözzön-e a Damjanich-iskola a Deákba. Országszerte, így Szentesen is csökken a gyermeklétszám, hallottuk többször a magyarázatot. A döntést nem tudjuk befolyásolni, csupán elmondhatjuk ezeken a hasábokon, hogy véleményünk szerint milyen történések vezethettek el ide.

A Damjanich évek óta beiskolázási problémákkal küzd, ezzel nem vitatkozunk. Az okok azonban öszszetettek, nem lehet annyival elintézni: kevesebb gyermek születik. Ez nem is igaz a mi városrészünkre, sőt, bár valóban alacsony létszámúak az osztályaink, nálunk csökkent a beiratkozók száma az egyik legkisebb mértékben. Mi szülők, akik a gyermekeik nevelését erre az intézményre bíztuk, ezért az itt folyó munkát belülről látjuk, mindig szomorúan halljuk azokat a véleményeket, amelyek nagyon sok kárt okoznak az iskolánknak. Mert ugyan melyikünk ne szembesült volna már olyan lekezelő mondatokkal, hogy "oda csak hülye gyerekek járnak"? Úgy érezzük, a mi gyermekeink nem hátrányba kerülnek azzal, hogy egy városszéli iskolában, kis létszámú osztályokban tanulnak, hanem olyan előnyt élveznek, amit más diákok soha nem tapasztalnak meg. Mélységesen szomorúak vagyunk amiatt, mert – hiába hangoztatnak mást – az elmúlt években egyre inkább azt érezzük: nem áll mellénk az önkormányzat. Amíg a többi iskola szépült, modernizálódott, amíg a szinte már üresen kongó Klauzált felújították, addig a Damjanichra egy fillért sem költött a város. Nem hisszük, hogy ez azért van, mert egyre kevesebb gyerek iratkozott be hozzánk. Hosszú évek óta küzdünk az ostoba sztereotípiák ellen, de ehhez nem kapunk sok segítséget. Nyílt titok a szülők körében néhány óvónő hozzáállása az iskolánkhoz. Nem egy alkalommal hallottuk, nem egy óvodában, hogy egy-egy nagycsoportos szüleit – természetesen a jó szándéktól vezérelve – arra bíztatnak: "olyan okos kisgyerek, ne a Damjanichba írassátok". Hogy mondhat ilyet egy pedagógus? A mi gyermekeinket oktató nevelők ugyanazokon a főiskolákon kapták a diplomájukat, mint a város többi tanítója és tanára, ám a bizonytalankodó szülők közül ilyen módon nagyon sokat el lehetett tántorítani tőlünk. 10-15 éve terjeng a városban, hogy a Damó úgyis bezár, oda már nem érdemes beiratkozni. Sajnáljuk, hogy az önkormányzat egyetlen alkalommal sem állt ki mellettünk. Nem láttuk a törekvést, hogy azt akarná: ne csak a belvárosban, hanem Héké-den is legyen iskola. Kifejezhette volna ezt a szándékát például azzal, hogy a már amúgy is csúcsra járatott Koszta helyett hozzánk irányítja a derekegyházi felsősöket, azzal, hogy költ erre az épületre is, azzal, hogy határozott tettekkel és szavakkal gátat vet a pletykáknak.

Ha a város bezárná a Dam-janichot, évente 9-10 milliót spórolna. Ez egy jó karban lévő, elegánsabb belvárosi lakás ára. Vagy ha úgy nézzük, három-négy szakértői vélemény, felmérés, tanulmányterv ára. Lehet, hogy a város ennyit nyer a réven, de mi biztosan többen veszítünk a vámon.

A Damjanich-iskola
szülői munkaközössége