2011. május 27.

Kis kukta

Tárcsázni jó!

A tárcsán mindig finom étel készül, legtöbbször hús. Ez lehet tarja, csirke, szalonna, virsli, kolbász… A tárcsán sütésben még az is jó, hogy a húsokkal együtt elkészíthető a köret is. Köretnek krumplit, gombát és hagymát is süthetünk. A tárcsázásban azonban az a legjobb, hogy barátok kellenek hozzá!

Hozzávalók: 4-8 szelet tarja, vagy 4-8 db csirke, kb. 1 kg krumpli, fél kg gomba, fél kg hagyma, 1 l olaj.

A húsokat előző este bepácoljuk. A gombát, a hagymát, a burgonyát megtisztítjuk. A krumplit hasábra, a hagymát és a gombát karikára vágjuk. A tárcsa úgy működik, mint egy hatalmas wook. Az olajat úgy öntsük a tárcsába, hogy a pereme is mindenhol olajos legyen. Azaz lassan, türelmesen, centiről centire haladva. Először a tarját tesszük bele a közepére, az összegyűlt olajba, majd egy villával húzzuk fel a tárcsa szélére. A húst gyakran kell forgatni, és az olajba mártogatni, hogy ne száradjon ki. Ha a tárcsa széle már tele van husival, következik a krumpli. Az alul összegyűlt olajba tegyünk annyi lecsöpögtetett krumplit, hogy az olaj ellepje. Ha a krumpli megsült, akkor jöhet a hagyma, illetve a gomba sütése. A zöldségek valamivel hamarabb sülnek, mint a hús. A krumplit, hagymát és gombát nem kell fűszerezni, mert a fűszeres olajban nagyon finom ízt kap.

Mentás eperkrémleves

Hozzávalók: 25 dkg eper, 10 dkg cukor, 4 dl tej, 8 mentalevél, 3 dl tejszín.

Elkészítése: Az epreket megmossuk, leszedjük a leveleket és beletesszük a turmixgépbe. Szórjuk rá a mentaleveleket, és turmixoljuk össze. Ha már kis darabokban van, adjuk hozzá a cukrot, a tejszínt és a tejet, majd turmixoljuk krémesre.