2011. május 27.

Lakat a téglagyáron

Ha igény lenne a téglagyár termékeire, akár egy hónapon belül újra tudnák indítani a gépsorokat. (A szerző felvétele.)Egyhamar nem indul újra a termelés a szentesi téglagyárban – az üzemet működtető cég felszámolás alá került, az építőipar teljesítménye pedig minden eddigit alulmúl. Egyelőre az is kérdéses, mi lesz a sorsa a Téglagyári úti ingatlannak, amely bűnügyi zár alatt van.

Hamarosan az utolsó raklap téglákat is elviszik a szentesi téglagyár udvaráról, és nyoma sem marad, hogy a válság előtti években 80-100 főt is foglalkoztatott az 1971-ben épült üzem. A gyárat működtető társaság, a Szentesi Téglagyár Kft. tavaly novemberben került felszámolás alá. Zsipi Róbert felszámoló-biztostól megtudtuk, 2010-ben már nem folyt termelés, csak a raktárkészleten lévő termékek eladásából tudott bevételre szert tenni a cég, de így sem tudta rendezni tartozását a gázszolgáltatóval szemben. Nem jutottak egyezségre a felek, emiatt került felszámolás alá a kft., amelynél 2010 második felében már csak heten dolgoztak. Az ingatlan januárban visszakerült a tulajdonoshoz, a lakossági betéteseit megtévesztő Baumag Holdinghoz, amivel szemben megismételt eljárást folytat a Fővárosi Bíróság. Az értékes telephely most bűnügyi zár alatt van.

A felszámolás kapcsán Zsipi Róbert megjegyezte, a magyar viszonyokhoz képest meglepő módon nem egy lecsupaszított társaság várta, a Szentesi Téglagyár Kft. tulajdonosai nem mentették ki az értékeket a cégből, így az adósságrendezés is gördülékenyebb volt.

A folytatásról lapunknak úgy vélekedett, nehéz lesz újraindítani az üzemet, mert a műszaki állapotok roszszak, a megnövekedett szállítási költségek miatt pedig csak a térségben lehetne vevőt találni a termékekre. Mindennek feltétele, hogy a hazai építőipar feltápászkodjon, idei teljesítménye ugyanis minden eddigit alulmúl, és egyelőre az sem látszik, mikor lábalhat ki a mély gödörből.

Megkerestük a Szentesi Téglagyár Kft. tulajdonosát is. Tóth Mihály György elmondta, utoljára 2009 első hónapjaiban termeltek, de az akkor legyártott téglákat két év alatt sem tudták értékesíteni a gyenge kereslet miatt. Tóth lapunknak elismerte, szükség lenne technológiai fejlesztésre a gyárban, de hozzátette, ha meglódulna az építőipar, és igény lenne termékeikre, akár egy hónapon belül újra tudnák indítani a gépsorokat, és folytathatnák a termelést. Ez azonban attól is függ, hogy mi lesz az ingatlannal. Feltehetően az eljárás lezárultával felszámolás vár rá, és új tulajdonost keresnek.

B. D.