XLII. évfolyam 24. szám

2010. június 18.

A strandon kezdődött a vakáció

A legtöbb iskolás gyereknek a június 15-e volt a tanév legszebb napja; ekkor ért véget a tanítás. A vakációra való ráhangolódást az a vasárnapi rendezvény is elősegítette, amelyet az üdülőközpontban tartottak.

A Vakáció Nyitóbuli délelőtt 9.30-kor a Szivárvány Művészeti Iskola tanévzárójával kezdődött. A bizonyítványok kiosztása után sem hagyta el a strand területét az iskola, egész nap kézműves foglalkozásokkal és népi játékokkal várta a gyerekeket.

2010. június 18.

Alapkő-letétel

A város kiemelt feladatának tekinti a fiatal családok pályakezdésének segítését, a biztos munkahely megszerzésének és megtartásának támogatását. Ennek egyik módja, hogy a szülők munkába állását ne akadályozza az, hogy nem tudják biztonságos és színvonalas körülmények között elhelyezni gyermeküket. A város bölcsődéjének nagysága már évekkel korábban szűknek bizonyult, s a meglévő részek is megújításra szorulnak.

Az új épületszárny ünnepélyes alapkőletételére június 22-én, kedden 10 órakor kerül sor a Vásárhelyi út 2. sz. alatt lévő bölcsőde melletti ingatlanon.

2010. június 18.

A csapadék- és belvíz elvezetésének helyzete

Korom Pál (képünkön), a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezető főtanácsosa elmondta, hogy az elmúlt hetekben több mint 500 mm eső esett, és erre nagyon hosszú idő óta nem volt példa. Ennek a fele májusban egy-két hét alatt esett le.

Ráadásul a talajvíz szintjét is befolyásoló Tisza-Körös magas vízállása sem segítette a talaj csapadékvíz-befogadó képességét. Az ilyen helyzetekre évek óta készülnek, és több intézkedést is megtettek.

2010. június 18.

Lezárult a közoktatási projekt

A konferencia résztvevői a megyeháza dísztermébenProjektzáró szakmai konferenciára hívta a város önkormányzata négy intézmény pedagógusait és a sajtó munkatársait június 17-én, csütörtökön. A téma a "Szakmai megújulás a szentesi közoktatási intézményekben" projekt által elért eredmények bemutatása volt.

Köszöntőjében Szirbik Imre polgármester szólt arról, hogy jelenleg a városban több intézmény felújítása is folyik, de egy iskola, vagy óvoda esetében nem csak a külsőségek számítanak, sokkal inkább a benne folyó oktatás.

2010. június 18.

A permetezés felelősség (1.)

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke újabb hasznos tanáccsal látja el azokat, akik saját maguk próbálkoznak a ház körül, a kiskertekben megtermelni egy kis zöldséget, gyümölcsöt, vagy szépen tartani a környezetet. A permetezés olyan munkafolyamat, ami sok odafigyelést igényel, hiszen mérgekkel foglalkozunk, és ez azt jelenti, hogy az előírásokat a saját és mások érdekében, mindenkinek kötelező betartani.

2010. június 18.

A szegények gyámolítója

Száztíz éve hunyt el Farkas Mihály földbirtokos

Farkas Mihály földbirtokos"Süvegeljétek meg azt az egyszerű embert, aki még élt, erre a névre hallgatott, mert mindenképen érdemes ő rá, hogy mindenek, de különösen Szentes polgárai megbecsüljék, nevét, emlékét tiszteletben tartsák!" Ezzel a mondattal kezdte a kortárs újságíró a nekrológját.

Farkas Mihály régi nemesi család sarja; felmenői az 1630-as években nyerték nemességüket. Nagyapja (szintén Mihály) Pest-Pilis-Solt vármegyéből, Nagykőrösről települt át Csongrád vármegyébe. Apja, Farkas Ferenc már Szentesen született 1799-ben. Földjük csak kevés lehetett, ezért kitanulta a szűcsmesterséget, és ebből tartotta el családját. 1823-ban feleségül vette Pap Lídiát, akitől hat fia született, köztük Mihály, aki 1827. szept. 26-án látta meg a napvilágot.

2010. június 18.

Hangos idegenvezetés

Az idei turisztikai seregszemléket követően és az ott szerzett tapasztalatokat a jelenleg érvényben lévő koncepcióval összhangba hozva a város számos turisztikai intézkedést léptetett életbe. Ezek közül az egyik legfontosabb a Hangos idegenvezetés, mely a www.szentes.hu honlapon keresztül mindenki számára elérhető. Ez olyan, MP3 formátumban letölthető hanganyagokat tartalmaz, melyek a város turisztikai látványosságait mutatják be nem csak a ideérkező turisták, hanem a helyiek számára is. Ennek kiegészítéseként a honlapon fellelhető az a térkép, mely a turisztikai pontokat jelöli. A tervek szerint ez később nem csak interneten, hanem zsebtérkép formájában is hozzáférhető lesz.

2010. június 18.

Hansjörg Mitze levele a kórháznak

Olvasónk írja

A napokban a Dr. Bugyi István Kórház vezetőségéhez köszönőlevelet juttatott el Hansjörg Mitze, melyben pozitív tapasztalatairól számol be, és háláját fejezi ki az ápolóknak és az orvosoknak.

Magyarra fordított levelében a következőket írja:

2010. június 18.

Nyolc osztályos volt a gimi

Évfordulónaptár – 2010.

135 éve, 1875. jún. 13-án Szentesre érkezett Jókai Mór, a helyi Szabadelvű Párt országgyűlési képviselőjelöltje. A Tiszánál hatalmas tömeg és díszbandérium fogadta. A szentesiek pártállásra való tekintet nélkül ünnepelték a neves írót. 14-én Jókai Mór megtartotta programbeszédét Szentes főterén, délután meglátogatta a kaszinót, az olvasókört és a Széchenyi-ligetet, este pedig színielőadáson vett részt.

2010. június 18.

Fejlődik az ipari park

Ma még a munkagépek dolgoznak, egy napon vállalkozások települnek ideA Dél-alföldi Operatív Program keretében megvalósuló pályázat feladatairól és jelenlegi állapotáról, valamint a tervezett munkálatokról tartott sajtótájékoztatót a város önkormányzata június 15-én, kedden.

A rendelkezésre álló sajtóanyagban szereplő információk szerint a "Szentes Ipari Park általános infrastruktúra és üzleti környezet fejlesztése" címet viselő projekt munkálatai ez év elején kezdődtek.

2010. június 18.

Csak azért is (2.)

Legutóbb Hornyik László szavaival fejeztük be a fenti címen megjelent tudósítást (Szentesi Élet, június 4., 22. szám). Akárhová is integrálják a Szentesi Életet, oda pénzt kell adni! – jelentette ki a független képviselő a testület májusi ülésén. Aztán még hozzátette: hozzanak határozatot arról, hogy kell-e a városnak a 42. évfolyamában megjelenő újság, vagy sem. Ha igen, költsön rá az önkormányzat, ha nem – és itt a megszüntetésen van a hangsúly – vállalja annak ódiumát. És akkor továbbra is lehet a lyukas zsebű rádióba tömni a milliókat – forintban. Az adófizető polgárok pénzéből.

2010. június 18.

Az egészségről

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját június 25-én, pénteken 10–12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Patay Ildikó tart előadást, ami a mamák egészségéről is szól.

2010. június 18.

Új megállókban várakozhatunk

A megnyitó ünnepségen a Damjanich utcai óvodások népi gyermekjátékot mutattak beBefejeződött a kistérségben a "Szentes és térsége közösségi közlekedésének fejlesztése" című projekt, melynek keretében Szentesen, Derekegyházon és Árpádhalmon új buszvárók-, öblök- és fordulók létesültek.

A hivatalos átadás június 16-án, szerdán volt a Rákóczi és a Damjanich utcák kereszteződésében. Az ünnepségen városunk polgármestere és az önkormányzat munkatársai mellett a már említett két település első emberei, Szabó István és Froman Róbert is jelen voltak. A felújítási munkálatok előzménye az volt, hogy a lakosság egyre több panaszt tett arra vonatkozóan, hogy a buszmegállók nem felelnek meg az igényeiknek. Tavaly szeptemberben kezdődött a munka, melynek teljes összege 86 millió forint volt. Ennek 90 százalékát finanszírozta az Európai Unió. Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy a város fontosnak tartja a tömegközlekedés fejlesztését. Egyrészről a most átadott létesítmények növelik az utazók komfortérzetét és egyúttal az esélyegyenlőséget is. Másrészről pedig a tömegközlekedés révén csökken az egy főre jutó károsanyag-kibocsátás, szemben az "egy ember – egy autó" járműhasználattal. 35 új objektumot építettek, ebből négyet Derekegyházon, egyet Árpádhalmon.

Az önkormányzat pályázati referense, Kocsis Sándorné hozzátette, hogy mivel a Kossuth utca rendezési munkálatai még folynak, az ott létesített 3 buszmegállót csak a felújítás végeztével helyezik majd ki.

Kép és szöveg:
K. E.

2010. június 18.

Tehetségesek és szorgalmasak

Mashaei Lili és Leila Nemes Éva igazgatónővelA megyei, országos és nemzetközi tanulmányi és művészeti versenyeken eredményesen szerepelt diákok és felkészítőik teljesítményét ismeri el az önkormányzat hagyományosan a tanév végén.

Az igényes kivitelű, színes dekorációval ünnepi díszbe öltöztetett nagyteremben a megyeházán Szirbik Imre köszöntötte a jelenlévőket. A polgármester felhívta figyelmüket, hogy a tehetség nem elég, szorgalom is kell, hogy párosuljon mellé. Az okleveleket a polgármester és dr. Bácskainé Fazekas Márta, az oktatási bizottság elnöke adta át a tanulóknak, akik anyanyelvi, természettudományi, idegen nyelvi, zenei, moderntánc és szakmai versenyeken sikerrel helyt álltak és öregbítették iskolájuk, illetve a város hírnevét. Természetesen, a diákok tanárainak is kijárt az elismerés és a taps.

Megcsillanhat a tehetség akár matematikai feladványok megoldásában, énekben, egyéniben és csapatban, szólóban és kórusban, de testvérek között is. Ez utóbbira példa két kislány a Szent Erzsébet katolikus iskolából. A Lajtha művészeti iskola zongora szakos tanulójaként ért el kiváló minősítést a Megyei Kortárszenei Találkozón Mashaei Lili. A hangszeren Mészárosné Suha Csilla a felkészítő tanára. Azonban Lili remekül énekel is, ezt elsős kishúgával, Leilával bizonyították már több iskolai, templomi eseményen. A kisebbik tehetség ezen az ünnepségen is szerepelt a műsorban, Bachot, Mozartot énekelt. Minden hozzájuk érkező gyereket meghallgat Nemes Éva, a Szent Erzsébet iskola igazgatója. A lányokkal mindennap gyakorolnak egy kicsit. A zenei tehetséget azonnal észrevenni, mondja. Az a véleménye, sok gyerek tud szépen énekelni, ám nekik különleges hangjuk van, dúsabb, mint a korukbeli diákoké. Mivel Lili zongora és szolfézs képzést is kap, az igazgatónőnél már csak a hangfekvéssel, levegőtechnikával foglalkoznak. Bár a Hollandiában született Lili beszéli a holland nyelvet és franciául tanul, németül is énekelt már Mozartot.

D. J.

2010. június 18.

Húszévesen már bácsizták

Aranydiplomás tanár: Medgyesi István

1960-ban szerezte meg Medgyesi István (képünkön) a szegedi tanárképző főiskola biológia-földrajz szakos általános iskolai tanári oklevelét. Az ötven éve a pályára került pedagógussal élmény beszélgetni, hiszen maga is tele van élményekkel, legyenek azok iskolai, vagy utazás közben gyűjtöttek.

Medgyesi István először inkább a vas-esztergályos szakma iránt mutatott érdeklődést, de az osztályfőnöke javaslatára gimnáziumba került.

2010. június 18.

Fotóiskolások kiállítása

Az elmúlt héten nyílt a Galéria Kávéházban az a kiállítás, ahol a Szentesi Fotókör által szervezett haladó fotóiskola résztvevőinek az alkotásai láthatók. A szentesi Dudás Szabó Lajos, Halmai Eszter, Levendovics György és Zsibókné Túri-Kiss Tünde, a mindszenti Szécsényi József-né, valamint a kiskunfélegyházi László Ildikó és Romhányi Brigi fotográfiái július 5-ig tekinthetők meg a kávéház nyitvatartási idejében.

K. E.

2010. június 18.

A magyar nemzet orgonaművésze

Virágh András Liszt-díjas orgonaművész és Gion Zsuzsanna nagysikerű koncertet adtak a nemzeti összetartozás napjának tiszteletére június 5-én, a Szent Anna-templomban. A nemzetközi hírnevű orgonaművész már szinte hazalátogat, mikor Szentesre érkezik. Még máig emlékezetünkben élnek azok a szép karácsonyi koncertek, amelyeket a szentesi születésű Pitti Katalin művésznővel közösen adtak.

Virágh András a mostani koncertjén is bizonyította, hogy a darabok zseniális interpretálásával azok közé a legkiemelkedőbb előadóművészek közé tartozik, akik a hangok eszközével a transzcendens (Isten) valóság legmagasabb szintű igazságait keresik. Ezt az életet adó előadói gondolkodást a művész édesapja, Virágh Endre Liszt-díjas orgonaművész-pedagógus teremtette meg szeretett kis hazánkban. Bár szomorúan meg kell jegyeznünk, hogy Virágh Endre tanár úr pedagógiáját a 70-es évek "szellemi nagyjai" nem akarták tisztességesen méltó helyére emelni, de ő ennek ellenére a művészet igazi méltóságát megtartva, becsületes munkára, ízléses és igényes előadókká nevelte nemzetközi hírűvé vált növendékeit. Gion Zsuzsanna szép mezzoszoprán hangjával kitűnő társa volt Virágh Andrásnak. A művésznő előadásában César Frank Panis angelicus gyönyörű alkotása még hosszú ideig hangzik a Szentesen élő emberek lelkében. Köszönjük Nagy János igazgató úrnak a részletes műsorismertetést.

A szentesi lakosság nevében, köszönettel:
Szilágyi László

2010. június 18.

Nyári táborok júliusban

Július 3–6.

"Aprók" tábora (6–9 éveseknek); helyszín: Magyartés, VE-GA Tábor Központ; szervező: Koromné Seri Anikó (30/995–4689).

Július 5–9. és 19–23.

Kalandpark tábor óvodás és kisiskolás gyermekek részére (vidám sportos és szabadidős tevékenységek, 8.00–16.00 óráig, napi háromszori étkezés); helyszín: Wellness Colosseum; szervező: Gáspárné Edina (20/933–6237).

2010. június 18.

Országos a hírnevük

A Pom-Pom együttes a városi gyereknap színpadánKirakodóvásár és városi gyermeknap várta június első hétvégéjén a város apraját és nagyját a Kossuth téren. A legkisebbek számára a vasárnap fénypontja volt a Pom-Pom együttes műsora, amellyel délelőtt és délután is szórakoztatták a közönséget. Ez a gyermeknap kétszeresen is öröm volt a számukra, hiszen a huszadik születésnapját ünnepli idén az együttes. A vezetőjükkel, Kovács Attilával beszélgettünk az elmúlt és az előttük álló évekről.

2010. június 18.

Négyszáz tanuló zárta az évet

Dallamok és eredmények szárnyán a zeneiskola

Az elmúlt napokban, több mint négyszáz diák zárta a tanévet a tanári testülettel együtt a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontban. A legnépszerűbb hangszerek továbbra is a zongora a gitár, de van az iskolának citeraegyüttese is.

– Büszkék vagyunk azokra a növendékeinkre is, akiket már felvettek a zeneművészeti főiskolára. Magánénekesi előkészítőre is jár egyik diáklányunk. Iskolánk újabb kezdeményezése, a hangversenyek szervezése, a közönség zenei igényeinek kielégítésével kapcsolatban beváltotta az előzetes reményeinket. A hangversenyközpontnak Kertész Ákos a vezetője – mondja az intézmény igazgatója, Mihály Béla (képünkön), aki a városi fúvósegyüt-tes karnagyaként is ismert.

– Milyen zenei események várhatók a közeljövőben?

– Július elején a városi fúvószenekar a vajdasági Adán vendégszerepel. Augusztusban Szentesen lesz nemzetközi találkozó, és ide várunk többek között egy lengyelországi fúvószenekart és a hazaiak sorából a tótkom-lósiakat. Szeptembertől sorozatban lesznek különböző hangversenyek Szentesen. Másik idevágó legfrissebb hírünk, hogy a napokban iskolánk tanáraiból álló zenei kisegyüttes adott koncertet a németországi Siegburgban, amelyik Szentes testvérvárosa Sankt Augustin mellett fekszik.

Érdeklődésünkre Mihály Béla azt is elsorolta, hogy felújítási munkák színhelye is az iskola, ennek keretében kicserélik az ablakokat és a fűtési rendszert. Az eddigi gázüzemű működés helyett termálvíz felhasználásával varázsolnak meleget az épület termeibe és szobáiba. Az iskola belső udvarát fokozottabban kihasználják majd zenei események megtartására.

-bert

2010. június 18.

Jön a Csík Zenekar!

Június 22., kedd. A Zene-Világ-Zene 2009-2010. évada "most múlik pontosan", immár a második ráadás világzenei esttel. A helyszín ezúttal a Megyeháza szabadtéri színpada lesz. (Esőnap: 25., péntek.) A fellépő pedig a Csík Zenekar!

Csík János prímás, énekes nagysikerű koncertet adott Szentesen tavaly, barátai nem kis segítségével. Most alighanem azért tér vissza, hogy bebizonyítsa: nincs az a siker, amit ne lehetne fokozni!

2010. június 18.

Múzeumok éjszakája

Június 19-én a Múzeumok éjszakáján immár negyedik alkalommal várja a látogatókat – a kiállítások mellett – gazdag programkínálattal a Koszta József Múzeum.

Szombaton már délután 4 órakor elkezdődik az ingyenes rendezvény, mely érinti a múzeum minden kiállítóhelyét. A ligeti épület mellett baranta harcművész csoport tart bemutatót, ügyességi játékokkal, íjászkodással. A Csallány Gábor Kiállítóhelyen Szent Iván napi koszorúfonással és a Fehérlófia című új tárlathoz kapcsolódó játékkal tölthetik el hasznosan az időt a családok. Ezalatt a Péter Pál Polgárház és a Fridrich Fényírda is megtekinthető, félóránkénti tárlatvezetéssel. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj csapatmúzeuma is látogatható, ahová délután 4-től este 8-ig óránként indul busz a megyeháza Erzsébet téri kapujától.

A múzeum megyeházi épülete fél 6-kor kapcsolódik be a programsorozatba. Ekkor a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület Napsugár csoportja népi játékokat mutat be. Tavaly a borongós idő nem kedvezett az égbolt távcsöves kémlelésének, idén talán teljesül sokak vágya, hogy megnézhessék a csillagokat Kovács Károly amatőr csillagász irányításával.

20 órakor nyílik az Ezüst álmok szárnyán című kiállítás a múzeum ezüstékszereiből. A témához kapcsolódik dr. Kürti Bélának az algyői honfoglalás kori temető ezüstjeiről szóló előadása.

Fél 10-kor a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Hangversenyközpont ifjúsági fúvószenekarának koncertjével folytatódik a rendezvény. 11 órakor Mód László néprajzkutató szentesi boszorkányokról, veszettorvosokról és táltosokról tart előadást. Háromnegyed 12-kor a Spiral Fla-mes of Szentes tűzzsonglőrei visznek fényt az éjszakába az épület előtt. Szintén a Kossuth téren lesz a Szent Iván éji tűzugrás a Zöldág egyesület táncával és Balla Tibor tekerőlantos zenei közreműködésével.

2010. június 18.

Időutazás a levéltárban

Időutazók Labádi Lajos igazgatóval a levéltár foglalkozásánElhiszik-e, hogy időutazáson vettünk részt ebben a tanévben? Négy alkalommal voltunk a szentesi levéltár foglalkozásain. Az órákat Labádi Lajos igazgazó bácsi tartotta.

Beszélt nekünk Szentes történelméről, néveredetéről. És csakugyan ott érezhettük magunkat a középkorban, a török hódoltság idején, majd Rákóczi seregébe állhattunk be kuruc katonának és vívhattunk győztes csatákat. Megnézhettük a Védlevelet, amit a nagy fejedelem adományozott a városnak védelmi célból.

Megismerhettük Harruckern János Györgyöt, aki bár nem volt hazafi, mégis sokat tett a városért. Megtudtuk, hogyan lett az oppidumból vásártartó város. Lajos bácsi elmondta, hogy mi az örökváltság, és kik tettek ezért sokat.

Ott lehettünk a reformkorban, találkozhattunk Széchenyi Istvánnal és Kossuth Lajossal is. Személyesen! De tényleg! Szentesen!

Tanúi voltunk az 1848/49-es eseményeknek a város viszonylatában. Megismertük, hogy a megtorlások hogyan érintették a települést. Hallottunk Deák Ferencről (mind a kettőről), hogy mit tett a hazáért.

Kedves Lajos bácsi! Köszönjük a sok tudást, amit kaptunk a foglalkozások alatt. Ezen túl tudjuk, hogy az utcák kikről kapták a nevüket, kik voltak városunk nagyjai, akikre büszkék lehetünk. Köszönjük a Koszta József Múzeum dolgozóinak, hogy helyet adtak, és kedvesen fogadtak bennünket.
Koszta József Általános Iskola 4.C osztálya

2010. június 18.

Roma focisuli a város szélén

Ferenczi Zoli 23 roma gyerekkel alakított focicsapatotMegalakult az első roma focisuli Szentesen. A csapat vezetője, Ferenczi Zoltán lapunk kérdésére elmondta, hogy a városnak a romák által lakott részében – mint bárhol máshol – nagyon népszerű a gyermekek körében a labdarúgás. A fiatalok az utcán, a házak között rúgják a bőrt, ami nem éppen a legideálisabb helyzet. Arra a kérdésre, hogy miért éppen ő lett a focisuli szervezője, úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi időben munkája révén nagyon sok időt töltött ebben a városrészben.

2010. június 18.

Kiütéssel búcsúztak

Súlyos vereséggel búcsúzott a megyei első osztálytól a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata. Tulajdonképpen az egész tavaszi szezon tükörképe volt a mérkőzés végeredménye.

A Szentes 9–2-re kapott ki az Ásotthalomtól, és az ilyen nagy gólarányú vereségek sajnos gyakoriak voltak az utóbbi hónapokban. Vadász Béla játékos-edzőnek gyakorlatilag nem volt kiből válogatnia. Tizenketten utaztak el a mérkőzésre, ami nagy variációs lehetőséget nem biztosít egyetlen edző számára sem. Némi meglepetésre a Kinizsi szerzett vezetést a második percben, ám gyorsan egyenlített a házigazda Ásott-halom. Ezt követően három nagy helyzetet puskázott el a Szentes, majd háromszor szerzett gólt a vendéglátó gárda, amivel megroppantotta a Kinizsi ellenállását. Ettől kezdve tetszés szerint szerezték újabb találataikat a hazaiak. A találkozó egyetlen szentesi vonatkozású pozitívuma, hogy a felnőttek között első mérkőzését játszó Bögöti Gábor megszerezte első találatát a "nagyok" között.

A Kinizsi labdarúgói szerdán és pénteken még edzésen vettek részt, majd következhet az egy hónapos szünet a nyári alapozás kezdetéig. Hogy ki ül majd a következő évben a csapat kispadján, az egyelőre kérdéses. Vadász Béla megbízatása a szezon végéig szólt, azt pedig, hogy elvállalja-e a Kinizsi felkészítését a 2010–2011-es idényre, még nem lehet tudni. Kapust és csatárokat mindenképpen igazolnia kellene a csapatnak, ha szeretnének bent maradni legalább a másodosztályban. Merészebb tervekről viszont most még kár beszélni.

H. V.

2010. június 18.

Szintfelmérőn úsztak

Vásárhelyen versenyeztek június elején a Szentes Városi Úszó Club utánpótlás úszói. A versenyről számos éremmel gazdagabban tértek haza a szentesiek. Lányok: 50 méter pillangó (2001-esek): 3. Héja Gabriella, 50 m mell (2000) 3. Gulyás Andrea, (2001) 3. Héja, 50 m gyors ('98) 1. Csatlós Vanda, ('99) 2. Vidovics Vanessza, 100 m hát (2001) 2. Orbán Réka, 100 m mell (2000) 2. Gulyás, (2001) 2. Szilágyi Anna, 3. Héja, 200 m vegyes (2001) 2. Orbán. 4x50 m vegyesváltó ('98-99) 1. Juhász Lilla, Csatlós, Lantos Xénia, Héja, (2000-2001) 3. Lantos Csilla, Gulyás, Dudás Sz. Kata, Orbán, 4x50 m gyorsváltó ('98-99): 2. Lantos X., Héja, Juhász, Csatlós, (2000-2001): 3. Dudás Sz., Gulyás, Lantos Cs., Orbán.

Fiúk: 50 m pillangó (2000) és 50 m gyors: 2. Tóth Gyula, 50 m mell (2000): 3. Schall Dávid, ('99) 3. Héja Sándor, 100 m mell (2000): 2. Schall Dávid, 100 m hát ('98): 3. Dancsó Soma, 4x50 m vegyesváltó (2000-2001): 3. Sóti Richárd, Szabó Benjamin, Tóth, Schall.

A szentesi úszóklub 17 egyesület között az előkelő 3. helyet szerezte meg.

A legkisebbek, a béka-korosztály versenyében 4x50 m gyorsváltójuk első lett a 2002-eseknél. Tagjai: Virágos Bálint, Mácsai Gergő, Bene Richárd, Gergely Szabolcs. A szentesi kis "békák" 16 klub közül hatodikként zártak Vásárhelyen.

Edzők: Kovács Brigitta, Rébeliné Vincze Edit, Vidovicsné Szamosi Csilla.

2010. június 18.

Sakk diákolimpia

Június elején Debrecenben rendezték a sakk diákolimpia országos döntőjét.

A háromnapos versenyen a megyei döntő eredménye szerint városunkból három leány versenyezhetett a döntőben. Egy-egy korcsoportban 30 versenyző játszott.

2. korcsoportban Lantos Alexandra (Koszta József Általános Iskola) 5. helyezést ért el.

4. korcsoportban Szalaji Renáta (Petőfi Sándor Általános Iskola) igen erős mezőnyben 6. helyet szerzett.

3. korcsoportban Turák Lejla (Petőfi Sándor Általános Iskola) a mezőny második felében végzett. Mindhárom tanuló a Spartacus SK versenyzője is.

Kőhalminé Forrai Julianna

2010. június 18.

Sportiskola alakult

Szentesi Utánpótlás-nevelő Sportiskola Egyesület néven új szervezet alakult városunkban. Amint azt Cesznak Györgytől, a Sportiskola elnökétől megtudtuk, kezdetben kizárólag a kézilabda utánpótlás-nevelésre helyezik a hangsúlyt, de a kaput nyitva hagyták más sportágak csatlakozása előtt is.

A sportiskolai forma előnye, hogy szélesebb körben lehet támogatókat szerezni, pályázatokat benyújtani. Az elnökségben, mint helyettes szerepel Debreczeniné Marozsán Eszter. Atagok, Szabóné Borbás Edit, Kiss Attila és Póth Gyöngyi egyben a Szentesi SI alapítói is, Szabó Péterrel, Szegedi Zoltánnal, Gedai Antalnéval, Molnárné Szalai Edittel és Oroszné Tihanyi Mártával együtt. A gyermekekkel öszszesen tíz edző, testnevelő foglalkozik majd szeptembertől. Azért ilyen sokan, mert a Klauzál, a Szent Anna, az Apponyi téri és a Rákóczi utcai óvodából 100-120 kisgyermek jár majd rendszeresen kézilabdázni délelőttönként a városi sportcsarnokba. A Koszta, a Klauzál, a Kiss Bálint és a Deák iskolák leendő első osztályosai számára is beindul a kézilabda oktatás ezekben az intézményekben, a tervek szerint egy testnevelő és egy edző irányítása mellett. Az idősebb korosztályok tanulói (1995–1999-es születésűek) közül korosztályonként alakítanak ki egy-egy sportiskolai válogatottat. A leendő első osztályosok versenyeztetésével kapcsolatban a legfontosabb elvárás az, hogy az országos Adidas bajnokságban, a 2011-es versenyszezonban a kicsik a nyolcas döntőbe jussanak el. Cesznak György elmondta, hogy az utánpótlás-nevelő program megvalósításához a városi sportbizottságtól is kaptak ígéretet a támogatásra. Mindemellett természetesen háromtagú pályázatfigyelő team-jük dolgozik, hiszen minden létező pályázati forrást igyekeznek kiaknázni az anyagi háttér biztosításához.

H. V.

2010. június 18.

Delfinterápia…

Végéhez közeledik a szentesi Jó Úton-Lóháton Alapítványnak az Európai Bizottság által támogatott "Állatterápiák a Fogyatékkal Élő Emberekért" című Grund-tvig programja. Az utolsó projekt-találkozó – melyen részt vettek román és olasz partnereink is – vendéglátója az izmiri török partner volt. A kifogástalan vendéglátásban biztosak voltunk, hiszen már második alkalommal dolgoztunk együtt ebben a gyönyörű városban június 2–7. között. Ami azonban különlegessé tette ezt a programot, az a kusadasi delfi-náriumban tett látogatásunk.

2010. június 18.

Hőguta

Az öreg macska mondja a fiatalnak:
– Na fiam, ma elmegyünk kefélni. Ha mindig azt csinálod, amit én, akkor nem lesz semmi baj.
Elindulnak. Mennek a háztetőn, ám elkezd esni az eső. Az öreg macska megcsúszik, és legurul. A szélén valahogy megkapaszkodik a csatornában. A fiatal csak nézi, hogy az apja ott lóg. Fogja magát, legurul, és ő is elkezd lógni. Lóg tíz percet, fél órát, majd megszólal:
– Apám, én még tíz percet kefélek, aztán hazamegyek!

2010. június 18.

Kis kukta

  • Tojásos sonkakrém
  • Roma lecsó
2010. június 18.

Gyűjtést szervez a Fidesz

Az árvízkárosultakért

Halmai István és Farkas Sándor a sajtótájékoztatónAz a katasztrófális helyzet, amely Borsodban és a többi Észak-magyarországi folyókon kialakult komoly gondokat okoz, és látjuk a híradókban is, hogy az ott élő családok egy része gyakorlatilag mindenét elvesztette. Nem csak a házukat, hanem az összes vagyontárgyukat, és esélyük sincs önerőből ezeket a károkat helyrehozni – hangzott el a Fidesz sajtótájékoztatóján. Különböző utakon próbál az ország segíteni rajtuk. Így a Fidesz Magyar Polgári Szövetség a Kereszténydemokrata Néppárttal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen gyűjtési akciót szervez – jelentette be Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke. Elmondta, nem azt kell nézni, ki a szervező, hanem azt, hogy a rászorulóknak milyen segítséget tudunk adni.

2010. június 18.

Eltűnt telefonok

Az egyik helyi közintézmény zárt irodájából loptak el 30 ezer forintot a hét elején, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi osztályán. A lopás körülményeit még vizsgálják a szakértők.

Lopás miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, aki elvitte egy gépjármű-tulajdonosnak a benzinkút pultján hagyott pénztárcáját. A sofőr, mire észrevette, hogy hiányzik a tárcája és visszament a kúthoz, már csak hűlt helyét találta értékeinek.

Egy, az úttest szélén parkoló autó szélvédőjét törte be ismeretlen tettes a Mentett-réten. Az elkövető nem vitt el semmit a járműből, így rongálás miatt indult ellene nyomozás.

Megloptak egy családot a ligeti uszodában. Három mobiltelefont és gyakorlatilag valamennyi okiratot elvittek a tolvajok. Érdemes tehát arra figyelni, hogy őrizetlenül ne hagyjuk értékeinket a strandokon, uszodában, de azokat az iratokat se vigyük ma-gunkkal, melyekre nincs szükség a fürdőzéshez.

H. V.

2010. június 18.

Íjásztalálkozó

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban június 26–27-én rendezik a 4. Íjásztalálkozó és Nyílzápor programot. Az eseményre Kassai Lajos íjászmester elkészítette a világ legerősebb, 220 fontos merevszarvú pusztai íját. Minden hagyománytisztelő érdeklődőt várnak a szervezők.

2010. június 18.

Közterület-rendezés

A közterület-felügyelet kéri a város lakosságát, hogy a – a sok esőzés miatt – hirtelen megnőtt acat, virágzó gyomok, illetve a parlagfű irtását kezdjék meg. Azaz így előzzék meg az allergén anyagok terjedését, illetve az útkereszteződések beláthatóságát zavaró növényzet, fák ágainak visszavágását tegyék meg. Ha nem a saját ingatlanuk előtti területről van szó, akkor személyesen jelezzék a polgármesteri hivatalban a közterület-felügyeletnél, vagy az alábbi telefonszámokon: 06-63/510-334 (munkaidőben), munkaidő után 06-30/287-9545, 06-30/214-6765, 06-30/223-1919.

Továbbra is várják a város lakosságának jelzéseit, bejelentéseit az illegális szemét-lerakóhelyeken "tettenért" járművezető nevét, vagy a kocsi rendszámát.

2010. június 18.

Moderntánc est vasárnap

A XI. Nyári Moderntánc Estet rendezi meg a Jövőnkért művészetoktatási intézmény június 20-án, vasárnap 18 órakor a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. A nagyszabású rendezvényt megnyitja Farkas Sándor országgyűlési képviselő. A színvonalas bemutatón fellépnek Bagi Ferenc, Keller Nóra, Keller Rita, Szarvas Katalin és Vass Sándor táncpedagógusok tanítványai. Az est vendégei lesznek a Szerbiából (Nagybecskerek) érkezett színjátszók.

2010. június 18.

Juniális Derekegyházon

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezi a már hagyományos "juniálist" június 26-án, szombaton 10–18 óráig a derekegyházi vadászház területén. A programban szerepelnek szabadtéri sportjátékok, a rendezvény sztárvendége Nagy Marietta hastánc művész. Ebéd: aperitif, bográcsos vadpörkölt, savanyúság, desszert. Utazás: egyénileg (igény esetén autóbuszt indítanak). A részvételi díj befizetésének határideje június 23., szerda 17 óra. A rendezvény iránt érdeklődhetnek a klubban személyesen (Tóth J. u. 28/A) vagy telefonon (3174–399).

2010. június 18.

Családi események

Született: Nagy Lajos és Német Szilviának Viktor Lajos, Szabó Krisztián és Pintér Katalin Andreának Krisztián, Czibola Lajos és Paróczai Évának Vivien, Balogh Péter Zoltán és Halmai Polettnek Lehel, Polónyi Tamás Krisztián és Csipak Natáliának Máté Dániel, Sólyom Szabolcs és Kovács Ildikónak Szabolcs nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kerekes István és Juhász Ildikó.

Elhunyt: Lantos Mátyás, Németh Lászlóné Paku Lídia, Molnár Ferenc, Baranyi József Péterné Sasi Aranka, Bugyi Lajos, Piti István Imre, Grecsó Istvánné Héjja Julianna, Szabics Ferencné Bálint Katalin, Kotymán Sándor, Szőnyegi Lászlóné Balázs Judit Lídia, Keller Jánosné Hopp Anna.