2010. június 18.

Fejlődik az ipari park

Ma még a munkagépek dolgoznak, egy napon vállalkozások települnek ideA Dél-alföldi Operatív Program keretében megvalósuló pályázat feladatairól és jelenlegi állapotáról, valamint a tervezett munkálatokról tartott sajtótájékoztatót a város önkormányzata június 15-én, kedden.

A rendelkezésre álló sajtóanyagban szereplő információk szerint a "Szentes Ipari Park általános infrastruktúra és üzleti környezet fejlesztése" címet viselő projekt munkálatai ez év elején kezdődtek. Ez kiválóan illeszkedik a város hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiájába. Az ipari park fejlesztésén keresztül növekedhet városunk dél-alföldi regionális szerepe a vállalkozásfejlesztés – hosszabb távon pedig a munkahelyteremtés – által. A most zajló munkálatok során utak épülnek, ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékvíz elvezető hálózatot építenek ki. A teljes költség 374 millió forint. A projekt az Európai Unió 181 milliós támogatásával valósul meg, a fennmaradó részt az önkormányzat finanszírozza.

Szentes polgármestere, Szirbik Imre arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy azért lett az összejövetel helyszíne az Északi zóna C szektora, mert itt lesz egy 12 hektár területű vállalkozói falu. Tudomása szerint ilyen kezdeményezés eddig hazánkban csak egy városban, Pécsen van. Az ingatlan felosztása során meghatározó szempont volt, hogy mikro- és kisvállalkozások számára biztosítsanak közművesített területet. A struktúra lehetővé teszi középvállalatok letelepedését is, ugyanakkor a kisvállalatok továbbfejlődéséhez is közművesített területet tudnak biztosítani. A C szektor jelentősége és szerepe abban rejlik, hogy a város szeretné a vállalkozások növekedését segíteni, illetve az azonos szektoron belüli együttműködésüket támogatni. Az a cél, hogy mint egy valódi faluban, ahol emberek élnek, úgy támogassák egymást korrekt, üzleti alapon az ide betelepülők. A telkek nagysága 2 ezer négyzetméter, az áruk nettó 6,5 euro lesz négyzetméterenként. Az utak teherbírását kamionforgalomra tervezték. A polgármester beszélt arról, hogy az önkormányzat jó kapcsolatot alakított ki a Német-Magyar Gazdasági Kamarával abból a célból, hogy három német tartományban elsődlegesen Szentest ajánlják, amikor magyarországi letelepedési helyet keres egy vállalkozás. Ugyanilyen kapcsolatépítési törekvések vannak az Egyesült Államok felé is. A cégek kedvezményekben részesülhetnek, már jelenleg is vannak érdeklődők. A jövőben az ipari parkban összesen mintegy 400-450 munkahely létrejöttét prognosztizálják.

Králik Emese