2010. június 18.

Delfinterápia…

Végéhez közeledik a szentesi Jó Úton-Lóháton Alapítványnak az Európai Bizottság által támogatott "Állatterápiák a Fogyatékkal Élő Emberekért" című Grund-tvig programja. Az utolsó projekt-találkozó – melyen részt vettek román és olasz partnereink is – vendéglátója az izmiri török partner volt. A kifogástalan vendéglátásban biztosak voltunk, hiszen már második alkalommal dolgoztunk együtt ebben a gyönyörű városban június 2–7. között. Ami azonban különlegessé tette ezt a programot, az a kusadasi delfi-náriumban tett látogatásunk.

Előzetes kapcsolatfelvétel és bejelentkezés után lehetőségünk nyílt arra, hogy betekintsünk egy nagyon különleges és még nem igazán ismert terápiás eljárás alkalmazásába. Delfin által aszszisztált terápiás foglalkozáson vehettünk részt nézőként. Várakozásunk és kíváncsiságunk óriási volt, hiszen a négy partner ország képviselői közül még senkinek nem volt lehetősége ezzel a köztudomásúan intelligens állattal találkozni. Lenyűgöző és lélegzetelállító, különleges varázslatban volt részünk, amikor láttuk többek között, hogyan motiválja simogatásra, integetésre a delfin a sérült kis pácienst.

A szakemberek, akik Lengyelországból és Mexikóból érkeztek, team munkában dolgoznak. A csoport tagjai: pszichológus, gyermekorvos, pedagógus és delfintréner. A gyermekek, akik gyakran súlyosan, halmozottan sérültek, 2 hetes terápiában részesülnek. Az eredményességet illetően mozgásfejlődésről, a szociális kapcsolatok pozitív alakulásáról, a beszéd beindulásáról illetve epilepszia esetében a rohamok csökkenéséről számoltak be a terapeuták. A terápia költségeit hivatalos szervezeti háttérrel biztosítják.

A projekttel kapcsolatban most következik számunkra a legkeményebb munka: az összegyűjtött anyagokat megfelelő formában megszerkesztve el kell készíteni egy CD-t az ismeretekről és aktualizálni kell a projekt honlapját, melyet az érdek-lődők megtekinthetnek a www.jouton-lohaton.hu, valamint a http://euanimaltherapy.europole.org/ oldalakon.

Kézsmárkiné Piti Irén
a Jó Úton-Lóháton
Alapítvány koordinátora