2010. június 18.

A csapadék- és belvíz elvezetésének helyzete

Korom Pál (képünkön), a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezető főtanácsosa elmondta, hogy az elmúlt hetekben több mint 500 mm eső esett, és erre nagyon hosszú idő óta nem volt példa. Ennek a fele májusban egy-két hét alatt esett le.

Ráadásul a talajvíz szintjét is befolyásoló Tisza-Körös magas vízállása sem segítette a talaj csapadékvíz-befogadó képességét. Az ilyen helyzetekre évek óta készülnek, és több intézkedést is megtettek. A Mentettréti átemelőt újra üzembe helyezték, a Kurca-torokban levő átemelőt is felülvizsgálták, a belterületen pedig végrehajtották a csapadékvíz-elvezetés első rekonstrukciós feladatait. Főgyűjtő szakaszokat építettek ki, árkokat tisztítottak, átereszeket szinteztek, és elkészült egy átfogó belvízvédelmi terv is, ami talán nem annyira látványos, de mindenképpen rendkívül hasznos. Ide érthetjük az elmúlt években végrehajtott szennyvízhálózat-építési munkálatokat is, melyek mérhető módon csökkentették a talajvíz szintjét, és ami lehetőséget adott a talajnak több csapadék befogadására.

A 2006. évi csapadékterhelés hasonló volt, de valamivel kisebb méretű. Akkor mintegy 16 ezer hektár állt víz alatt, ma ez nagyjából 8 ezer hektár. A megelőzéshez szükséges munkálatokat a város a közmunka-program keretében oldotta meg. Belterületen 130 km belvízcsatorna, 200 kilométer csatornahálózat újult meg a városellátó intézmény szakembereinek a koordinálásával. De részt vettek a munkálatokban a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat munkatársai, illetve az ATIKÖVIZIG helyi szakaszmérnökségének szakemberei is. A katasztrófavédelem egységei is készenlétben álltak, de eddig nem volt szükség a bevetésükre.

Az árvízvédelmi munkálatok, a gátak, műszaki berendezések felügyelete, karbantartása a vízügyi igazgatóság feladatkörébe tartozik. A városi feladatok végrehajtására pályázati úton 350 millió forintot nyert az önkormányzat, ami a 10 százalék önrésszel azt a célt szolgálja, hogy a csapadékvíz-hálózat soron következő munkálatait be tudják fejezni. Ezek közül a legfontosabb, hogy az elhelyezett szintnyelő idomok közötti földet el kell távolítani. Több, mint kétezer kapubejáró cseréjét, átalakítását is meg kell oldani, valamint ki kell alakítani egy 5 ezer köbméteres víztározót a Nagyvölgy-csatornán.

Sajnos van egy félreértés a lakosság körében. Vannak, akik azt gondolják, hogy az utcai csapadékelvezető-árkok, kapubejárók alatti átereszek karbantartása, tisztán tartása a város feladata. Ez nem így van! A lakása, portája előtt mindenki próbálja meg elvégezni ezeketa feladatokat, hiszen ezzel nem csak a saját, hanem mások helyzetét is megkönnyíti.

Garai Sz. Imre