2010. június 18.

A permetezés felelősség (1.)

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke újabb hasznos tanáccsal látja el azokat, akik saját maguk próbálkoznak a ház körül, a kiskertekben megtermelni egy kis zöldséget, gyümölcsöt, vagy szépen tartani a környezetet. A permetezés olyan munkafolyamat, ami sok odafigyelést igényel, hiszen mérgekkel foglalkozunk, és ez azt jelenti, hogy az előírásokat a saját és mások érdekében, mindenkinek kötelező betartani.

Az előírások a permetszer csomagolásán megtalálhatók. A legfontosabbak közül néhány szabály:

Mindig az ajánlott töménységet használjuk. A túlzott adag nem biztos, hogy jót tesz a növénynek, mert leégetheti, vagy fölöslegesen juttatunk ki mérget a természetbe. A fele dózis se jó, mert akkor nincs meg a kellő hatásfok.

Tartsuk be a határidőket. A munka-egészségügyi határidő azt jelenti, hogy a szer kiszórása után hány nap múlva mehetünk dolgozni a területre, míg az egyszerű egészségügyi várakozási idő azt jelenti, hogy hány nap múlva szedhetjük, fogyaszthatjuk a termést a permetezés után. Ezt már a permetszer megválasztásnál figyeljük. Ha tudjuk, hogy két-három nap múlva szedni akarjuk a termést, akkor olyan szert kell választani, amelyiknek a várakozási határideje ezt megengedi.

Ha nem tartjuk be a várakozási időt, akkor mérgezés léphet fel. Elvileg mindenkinek kellene permetezési naplót vezetni, aki eladásra termel. A vásárlás is egyfajta bizalmi kapcsolat az eladó és a vásárló között. Az eladónak kell annyi becsületének lenni, hogy csak olyan árut kínáljon, amelyik nem tartalmaz káros szermaradványt. A termelőnek tisztában kell lennie ezekkel a szabályokkal, hogy ne forduljon elő olyan, mint a közelmúltban is nagy port felvert, Marokkóból behozott paprika. A magyar árukat, melyeket nagyüzemi termesztésben állítanak elő, végig lehet követni a pulttól a termelőig, és ez egyfajta garanciát is jelent. Így velük szemben kifogás nem szokott felmerülni.

Ha mégis bekövetkezik a mérgezés, figyeljünk néhány tünetre, mint a hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, látászavar, emésztési problémák, kiütések. Ilyenkor az orvosnak meg kell mutatni – ha maradt – azt a gyümölcsöt, vagy zöldséget, amit fogyasztottunk, hogy egy laboratóriumi vizsgálattal meg lehessen állapítani a szer fajtáját, az ellenszert ez alapján lehet megkeresni.

Garai Sz. Imre