2010. június 18.

Jön a Csík Zenekar!

Június 22., kedd. A Zene-Világ-Zene 2009-2010. évada "most múlik pontosan", immár a második ráadás világzenei esttel. A helyszín ezúttal a Megyeháza szabadtéri színpada lesz. (Esőnap: 25., péntek.) A fellépő pedig a Csík Zenekar!

Csík János prímás, énekes nagysikerű koncertet adott Szentesen tavaly, barátai nem kis segítségével. Most alighanem azért tér vissza, hogy bebizonyítsa: nincs az a siker, amit ne lehetne fokozni! A címében megidézett Quimby-dalnak ebben nagy szerepe van, hiszen a Csík Zenekar előadásainak a csúcspontját képezi. Szemtanúja voltam egyik koncertjüknek, ahol a Quimby énekese, Kiss Tibor vendégeskedett. Az említett számot együtt énekelte Majorosi Mariannával, a Csík Zenekar énekesnőjével. Az akkor és ott kialakult torokszorító hangulat bizony, a (túl) sokat próbált rockert is megfogta, nemhogy a közönséget!

Természetesen, nem csak rock dalok népzene-szerű feldolgozásaival érkezik Csík János igazi zenekara (amely specialitásukkal általános népszerűségre tettek szert), hanem közös kincsünkkel: színtiszta magyar népzenével is. E tekintetben igyekeznek alkalmazkodni fellépéseik színhelyéhez, olyan muzsikát is műsorra tűzve, amely arról a vidékről származik. Hát, kíváncsi vagyok, mit hoznak (vissza) nekünk!

A Csík Zenekarnak a magyar népzene megismertetése, elterjesztése érdekében véghez vitt missziójáról Csík Jánosék koncertje kapcsán már számot adtam e lap hasábjain. Azóta, e nemes tevékenységnek az elismeréseként a zenekar névadója, vezetője márciusi nemzeti ünnepünk előestéjén átvehette a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét! Nemrég pedig DVD jött ki a zenekar a 2009. óévbúcsúztató koncertjéből, Szívest örömest címmel a Quimby-front-ember Kiss Tibor, az egykori Csík Zenekar-tag jazzmuzsikus, Dresch Mihály, a kiváló prímás, Pál István "Szalonna", valamint a velük (és mással is) ritkán fellépő Presser Gábor közreműködésével.

Ezúttal nem várunk Szentesre vendég-zenészeket, de a zenekart magát annál inkább! A Csík Zenekar a Zene Ünnepe alkalmából lép fel nálunk, amit felesleges hangsúlyozni, hiszen az ő koncertjük mindenkor és mindenhol ünnepe a zenének.

Olasz Sándor