2010. június 18.

Roma focisuli a város szélén

Ferenczi Zoli 23 roma gyerekkel alakított focicsapatotMegalakult az első roma focisuli Szentesen. A csapat vezetője, Ferenczi Zoltán lapunk kérdésére elmondta, hogy a városnak a romák által lakott részében – mint bárhol máshol – nagyon népszerű a gyermekek körében a labdarúgás. A fiatalok az utcán, a házak között rúgják a bőrt, ami nem éppen a legideálisabb helyzet. Arra a kérdésre, hogy miért éppen ő lett a focisuli szervezője, úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi időben munkája révén nagyon sok időt töltött ebben a városrészben.

Ezen idő alatt számos emberrel beszélgetett itt a cigányság sajátos helyzetéről, a hétköznapjaikról, politikáról, sportról egyaránt, miközben – annak ellenére, hogy a romák egy aránylag összetartó, zárt közösséget alkotnak– kölcsönös bizalom alakult ki közöttük. Mivel tudták azt is az ottani emberek, hogy a Szentesi TE gyermekcsapatánál edzős-ködött, felkérték a Roma Focisuli megszervezésére, vezetésére. Elvállalta, és 23 fővel megalakították a Roma Focisulit.

A munkát ezekkel a gyermekekkel is az alapoknál kell kezdeni. Az edzéseket a játékosság, a labdás gyakorlatok, a technikai és ügyességi feladatok fogják jellemezni. Sokkal nehezebb kérdés a feltételek megteremtése. Ma már a labdák, cipők, mezgarnitúra, kapuhálók beszerzése nem olcsó mulatság. Ferenczi Zoltán éppen ezért támogatókat, szponzorokat próbál bevonni, akik szeretik a gyermek-labdarúgást, és a sporton keresztül segítséget szeretnének nyújtani ezeknek a fokozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek. Örömmel számolt be arról, hogy már a megalakulás napján sikerült szerezni 10 mezt, öt-öt labdát és cipőt. A helyiek régi problémája, hogy a telepen nincs gyerekek számára alkalmas kisméretű focipálya. Ez ügyben fel fogják venni a kapcsolatot a polgármesterrel, addig is marad a gyakorlás helyszínéül a tarackos lólegelő.

Ferenczi Zoltán természetesen társadalmi munkában végzi a Roma Focisulival kapcsolatos valamennyi teendőt. Szükségesnek érezte kiemelni, hogy fontos lépés lehet a focisuli megalakulása abban a tekintetben, hogy a gyerekeket bevonják a sportba, az egészséges életmódra való nevelésbe. A sportnak köszönhetően könnyebben tudnak majd integrálódni, új kapcsolatokat teremteni. Reményei szerint a sport által szerzett ismeretségek, barátságok következtében könynyebben el tudnak fogadni másokat, és magukat is könnyebben el tudják majd fogadtatni a többiekkel. Fontos állomása lehet a romákkal szembeni diszkrimináció felszámolásában is.

H.V.