2010. június 18.

Kis kukta

Tojásos sonkakrém

Hozzávalók: főtt-füstölt sonka vagy tarja, keményre főzött tojás, pici mustár, majonéz, kevés lilahagyma, kevés őrölt bors, snidling vagy petrezselyemzöld apróra vágva.

Elkészítése: A sonkát, a főtt tojást és a lilahagymát ledaráljuk. Kis tálba téve hozzáadjuk ízlés szerint a majonézt, a mustárt és a borsot, valamint a snidling vagy a petrezselyemzöld felét, és jól kikavarjuk. A maradék zöldfűszerrel megszórjuk a tetejét és készen is van. Pirítósra vagy szendvicsre nagyon finom.

Roma lecsó

Hozzávalók: 20 dkg húsos szalonna, 3-4 nagy fej hagyma, 2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 2-3 szem krumpli, 2-3 ek. pirospaprika, 2-3 csöves erőspaprika, só.

Elkészítése: A paprikákat karikákra vágjuk, a paradicsomokat négy-hatfelé, a krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk (ez kellőképpen sűríti a lecsót). A szalonnát kiolvasztjuk, majd aranysárgára pirítjuk rajta az apró kockára vágott hagymát. Megszórjuk az édes pirospaprikával, majd rátesszük a paprikát és a paradicsomot, illetve a krumplit. Sózzuk és lefedve puhára pároljuk. Ízlés szerint erőspaprikával ízesítjük. Puha kenyérrel tálaljuk.