XLII. évfolyam 14. szám

2010. április 9.

Életmentő műszer három intézménynek

A Vásárhelyi úti bölcsődébe járó apróságok most már biztonságban vannak, az akut-ventilátorral életet menthetnek a dolgozókAz egészségmegóvás területén újabb lépést tett Szentes önkormányzata. Három életmentő műszert helyezett ki a város három intézményében: a bölcsődében, a sportcsarnokban és a strandfürdő területén.

Katona ÁgnesAz ünnepélyes átadás a Vásárhelyi úti bölcsődében volt április 8-án, csütörtökön. Az akut-ventilátor használatát Katona Ágnes, az Országos Mentőszolgálat munkatársa mutatta be. Elmondta, hogy az eszköz gyermek és felnőtt maszkkal is rendelkezik, a kezelése egyszerű. Laikus és szakképzett elsősegélynyújtó egyaránt könnyedén használhatja. Úgy véli, így azok is segíthetnek bajba jutott embertársaikon, akik tartanak a szájból-szájba lélegeztetéstől. A készülék használata egyszerű ugyan, de a mentőszolgálat dolgozói vállalták, hogy betanítják a három intézmény munkatársait.

Szirbik Imre polgármester hozzáfűzte, hogy a város az adományt Svédországból kapta. Mint mondta, különösen fontos az elérhetősége egy gyermekintézményben, ahol a kicsik azonnali életmentéséhez hozzákezdhetnek a dolgozók, amíg a mentők kiérkeznek.

K. E.

2010. április 9.

Műemléki világnap

Idén is nyitva tartanak, jövő hétvégén a műemléki világnapon az egyébként ritkábban látogatható helybeli műemléképületek.

Április 17-én, szombaton Pincétől a padlásig címmel a Koszta József Múzeum kiállítóhelyein, valamint a Szent Anna-templomban és a református nagytemplomban is tartanak tárlatvezetést. Ezen a napon 10 és 17 óra között minden órában indítanak csoportokat az épületbejárásokra, amihez mindössze egy-egy jelképes árú belépőt, vagy körjegyet kell váltani.

Másnap, 13-17 óra között szintén jelképes belépőjegygyel látogathatóak a múzeum megyeházi kiállításai, a ligeti Csallány Gábor Kiállítóhely, a Péter Pál Polgárház és Fridrich János Fényírdája.

2010. április 9.

Külön hullámhosszon

Úgy tűnik nem jutnak megegyezésre Szentes és Csongrád önkormányzatának képviselői rádióügyben. Mint már lapunkban is megírtuk, a szomszéd település 2002-ben kötött szerződést a Gong Rádióval, melynek értelmében a helyi stúdió mindennap 14-18 óra között sugárzott műsort. Ez most március 31-ével megszűnt, Csongrád Szentest kereste meg az ügyben. A témát mindkét önkormányzat megtárgyalta.

A csongrádi képviselők már léptek, amikor a szentesi testület magához vonta a döntést. Besenyei Gábor stúdióvezető az ülésen elmondta, kísérleti adást indítottak a 106,1-es frekvencián, amely teljes egészében a csongrádi stúdióban készült, csongrádi szerkesztéssel és témákkal. A stúdióvezető szerint sokakban felháborodást keltett, hogy csongrádi dolgok szólnak a frekventált műsorsávban. A visszajelzések arról szóltak, hogy a hallgatók nem szeretnék, ha egymást követő négy órában folyamatosan csongrádi műsor szólna a Rádió Szentesben. Besenyei Gábor napi 1 óra magazinműsort ajánlott fel, 9 és 12 óra között, amely este 9 és éjfél között ismétlésre kerülne, este 19 és 20 óra között egy másik csongrádi témájú műsort sugároznának, amit másnap 5 és 6 óra között ismételnének meg. Ezenkívül a programajánlóban és a hírekben szerepelhetnének csongrádi műsorok. Dr. Demeter Attila kijelentette: a képviselők elé tett szerződés módosításra szorul. Dr. Papp Zoltán azon a véleményen volt, hogy ha a délutáni összefüggő 4 óra marad Csongrádnak, akkor a szentesi rádió hallgatottsága csökken.

Bedő Tamás csongrádi polgármester kifejtette: a csongrádi képviselő-testület kívánsága az, hogy a rádió továbbra is az általa megszokott műsoridőben szólaljon meg. A közelség miatt került Szentes előtérbe. A két műsorstruktúra igen messzire esik egymástól. Tudomásul kell vennünk, mivel nem mi osztjuk a lapokat. A testületnek így újra kell gondolni mindent.

Szirbik Imre polgármester elmondta, Szentes nem kíván lapokat osztani, a két település ezer szállal kötődik egymáshoz. Úgy kell ezt megoldani, hogy a szentesiek érdeke ne sérüljön, ugyanakkor Csongrádon is tudjanak segíteni.

A csongrádi képviselő-testület szerdai rendkívüli ülésén nem fogadta el a Szentes által felajánlott műsorstruktúrát, felkérte Bedő Tamást, tegyen még néhány kört az ügyben.

(lovas)

2010. április 9.

Legyen egy fájuk a világban

Kaczkó-Marton Andrea öt és fél hónapos kisfiával, Zionnal. Az emléklapot a város polgármesterétől vette át a fiatal anyukaÉvente kétszer, tavasszal és ősszel egy-egy facsemetetét ajándékoz az önkormányzat a város újszülötteinek, hogy az Új Élet Fa által is kötődés alakuljon ki a település és újdonsült polgárai között.

A héten szerdán, kellemes napsütéses délutánon fogadta Szirbik Imre polgármester a városháza udvarára érkező csöppségeket és szüleiket, s mint megtudtuk, most az eddigi legnagyobb számban, 62 kisbabás családot vártak a hagyományos, lassan másfél évtizedes eseményre. Az Új Élet Fa azt jelképezi, hogy a gyerek, ha felnőve messzire is kerül szülővárosától, mindig érezze, van egy pont a világban, ahova hazajöhet, hallhatták a babák és szüleik Szirbik Imrétől. A polgármester adta át a családoknak a névre szóló, s akár a fára akasztható réztáblákat, Balogh Györgyitől, a városellátó intézmény munkatársától pedig hasznos tanácsokat kaphattak a fácskák elültetéséhez. Nagyobb és kisebb helyigényű növények egyaránt voltak a választékban, köztük a mindig keresett nyír, vérszilva, s általában akadnak különlegességek is. Mind lombos díszfák, s épp ezért az a szervezők tapasztalata, hogy jórészt családi kertekbe ültetik a szülők a gyermekük fácskáját, ritkábban választanak közterületet. Ezzel szemben mégis valami szép helyet keresne a fának a városban Kaczkó-Marton Andrea. A fiatal anyuka, karjában öt és fél hónapos kisfiával, Zionnal, érdeklődésünkre meg is magyarázza a döntést: bár nem tervezik, de ha esetleg elköltözik a család, ne más kertjében maradjon a fa, hanem a gyermek később megtalálhassa azt, akár a Kurca partján, s rámutathasson: az az enyém. A bibliai Sion-hegyre utaló, boldogságot, bölcsességet jelentő név ifjú tulajdonosa magának választott hársfát. Pontosabban: a fafajták között válogató nagymamája kikérte véleményét, s bár úgy láttuk, mintha a csöppség bólintott volna, azért anyukája segített neki a döntésben.

D. J.

2010. április 9.

Nyolcan buktak el a szondán

Fokozott közúti ellenőrzést tartott április 3-4-én és 5-én a Szentesi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a helyi és a környező utakon, az országos baleset-megelőzési akcióhoz csatlakozva. Elsősorban az ittas vezetők kiszűrése volt a legfontosabb feladat, de természetesen az egyéb szabálytalanságokat is büntették a rendőrök. Az ellenőrzések során 197 járművezetőt - kerékpárosok, motorosok, személygépkocsi-vezetők - szondáztattak meg a rendőrök, nyolcnál színeződött el a szonda, mindannyian kerékpárosok voltak. Volt, akit a helyszínen megbírságoltak - 3000 és 20 ezer forint közötti összeggel -, de voltak, akik ellen szabálysértési feljelentést tettek. 37 személy ellen pedig, egyéb szabálytalanság miatt, összesen 202 ezer forint bírságot szabtak ki. 41 gyorshajtó pedig az elkövetkezendő napokban várhatja a rendőrségtől a bírságról szóló értesítést.

2010. április 9.

Zs. Lukács Mária szobrászművész emlékére

Meghalt egy Igaz barátom. De ha Zs. Lukács Mária művésznőre gondolok, akkor szinte adódik a helyzetből, hogy Zsille Győző festőművészre is gondolok. Nem lehet őket különválasztani, sem időben, sem térben, de személyes lelkivilágomban sem. Mint férj és feleség baráttá váltak a szeretetükben. Zsille Győző és felesége Mária barátaim voltak, a szó legtisztességesebb értelmében. Velük kapcsolatban is megtapasztalhattam a barátságnak azt a lét-fényükből fakadó, finom egymáshoz viszonyuló szeretet rezdüléseiket, amely a körülöttük lévő életteret alakította jobbá. Ez az emberszeretet sugárzás megnyilvánult minden egyes rezdüléseikben.

2010. április 9.

Szent Patrik napján vonultak

James Joyce szobra előtt, DublinbanÍr és angol partnerintézményekkel vesz részt a Deák Ferenc iskola a Comenius Iskola együttműködési program keretein belül egy két éven át futó pályázatban. Nemrégiben Írországban járt hét pedagógus, hogy előkészítsék a projekt májusi, szentesi zárását.

A Deák iskolát évtizedes kapcsolat fűzi a liverpool-i partner általános iskolához, de az ír Cork-beli intézménnyel is volt már több együttműködésük, így közösen pályáztak 2008-ban a magyar fordításban az Európai diákok jeles napok kalendáriuma című projektre, melynek vezetője a szentesi iskola lett.

2010. április 9.

Gyászhír

Egykori tanítványai szomorúan értesültek arról, hogy

Dr. Benedek Nándor

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének nyugalmazott tanszékvezető egyetemi docense, az irodalomtudományok kandidátusa 89 éves korában elhunyt.

Hamvasztás utáni búcsúztatása 2010. április 12-én, 14.15. órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz termében.

Benedek Nándor a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanári állományában volt 1943-tól 1952-ig, de 1943-tól előbb katonai szolgálatot teljesített, majd az orosz hadifogságból 1949-ben hazaérkezve állt a katedrára.

2010. április 9.

Batyus bál

A nyugdíjasok klubjának tagjai április 16-án, pénteken tartják összejövetelüet a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A találkozón 14 órától batyus bált szerveznek az érdeklődők számára.

2010. április 9.

Tavasz a természetben

A Szabadidős Sportklub ismét megszervezi a Tavasz a természetben címmel az alkotók kiállítását. Az alkotások a természetből vett témákat jelenítheti meg, ezzel is fel szeretnék hívni a látogatók figyelmét a természeti környezet fontosságára.

A kiállítások időpontjai és helyszínei: felnőtt is ifjúsági korcsoport április 16-23., megnyitó április 16-a, 16 óra, IH. Az alkotásokat április 14-ig lehet leadni az ifjúsági házban.

Nagycsoportos óvodások május 7-14., megnyitó 7-e, 15 óra. Az alkotásokat május 5-ig kell leadni az IH-ban.

Általános iskolások május 7-14., megnyitó 7-e, 16 óra helyőrségi klub. Az alkotásokat május 5-ig kell leadni a tisztiklubban.

A legjobb alkotások készítőit díjazzák, a zsűri elnöke Bíró Jenő festőművész.

2010. április 9.

Cuháré Folk Szóló Fesztivál

A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület fesztivált szervez néptánc, népzene, népi ének és népmese kategóriákban szeptember 25-én. A versenyre minden magyarországi és határon túl élő általános iskolás tanuló jelentkezhet. A páros néptánc kivételével a jelentkező egyedül mutatja be a versenyszámot, népviselet nem kötelező. Zenekart nem biztosítanak, élőzenekari kíséret nem feltétel. Kategóriánként az 1-3. helyezett oklevélben és tárgyjutalomban részesül.

A nevezési díjat a verseny napján, a helyszínen kell befizetni. A jelentkezés határideje: május 31. Jelentkezési lap letölthető a www.szentesimuvelodesikozpont.hu oldalról.

A versenyről a következő elérhetőségeken bővebb információ kérhető: néptánccal, népmesével kapcsolatban Hankó Györgynétől (zoldag96@freemail.hu, +36- 30/317-7094), népzenével, népi énekkel kapcsolatosan Mélykútiné Németh Kornéliától (73nelli@tanet.hu, +36- 30/636-3623).

2010. április 9.

Nyári időszámítás 1980-tól

Évfordulónaptár - 2010.

100 éve, 1910. ápr. 3-án megalakult Szentesen a Csongrád Megyei Nemzeti Munkapárt. Elnök: gróf Károlyi Imre, alelnök Novák József, ügyvezető elnök Fekete Márton ármentesítési igazgató. A 25 fős végrehajtó bizottságban 12 szentesi kapott helyet.

65 éve, 1945. ápr. 3-án a városi képviselő-testület ünnepi ülése kimondta, hogy hazánk felszabadításának emlékére a Széchenyi út elnevezését Felszabadulás útjára (ma Csongrádi út), a Luther tér elnevezését pedig Tolbuhin térre változtatja át (ma Luther tér).

2010. április 9.

A Birkózás Városa

Az országban elsőként Szentesé a cím

Dr. Hegedűs Csaba és Szirbik Imre a díszoklevéllelA Nemzet Sportvárosa után újabb kitüntető címmel gyarapodott Szentes a sport területén. A március végén városunkban nagy sikerrel lebonyolított birkózó diákolimpián dr. Hegedűs Csaba, a szakszövetség elnöke a Birkózás Városa címet adományozta Szentesnek. Szirbik Imre polgármester vette át a díszoklevelet, melyen az olvasható indoklásul, hogy a Magyar Birkózó Szövetség elismeri és nagyra becsüli a településnek a sportág iránti elkötelezettségét, az évtizedeken keresztül kifejtett magas színvonalú munkáját, és az önzetlen, nagyvonalú támogatást.

Ami különösen értékessé teszi számunkra a közelmúltban alapított címet, az, hogy elsőként Szentes kapta meg.

A városban hetven évre tekint vissza a sportág múltja, Lőrincz Márton itt készült fel a berlini olimpiára, ahol aranyérmet nyert, és a győzelemért kapott tölgyfa csemetét nálunk ültette el, dr. Papp László pedig az amszterdami ötkarikás játékok ezüstérmese lett, és kétszeres Európa-bajnoki címig jutott, említette a szentesi birkózósport történetének két legjelentősebb alakját dr. Kiss Tóth Tihamér, a Birkózók Baráti Körének elnöke a hivatalos tájékoztatón. A kitüntető cím a történelmi múlt mellett a jelennek és a jövőnek is szól, gondolja Rónyai Zoltán, a Klauzál DSE szakosztályvezetője. Irányítása alatt és az edzők, egykori birkózók, Bődi Tamás, Mazula Erik, Sebesy Attila, Donka Attila, Szilágyi Zoltán segítségével jelenleg közel 50 gyerek látogatja az edzéseket, fiúk-lányok vegyesen. Az eredményességen még kicsit dolgozniuk kell, de nagyon elégedett hangú visszajelzéseket kaptak a diákolimpia lebonyolításáról. Ennek kapcsán jegyezte meg a polgármester: dr. Hegedűs Csabával már arról beszélgettek, Szentes alkalmas lehetne rangos versenyek rendezésére is, és kiléphetne a nemzetközi porondra.

D. J.

2010. április 9.

Honosítsuk az idegen nyelveket!

A kérdés megközelítését kezdjük egy látszatra távolabbi példával. Ha a magyarok külföldi labdarúgó együttesekkel játszanak, akkor látjuk a tévés közvetítésekből, hogy nem kevesen csak az első félidőt bírják futással, tüdővel. Pedig az erőnlét nem importcikk, azt bizony a hazai edzőpályákon is "elő lehet állítani" és nem kerül külön pénzbe. Nos, az sem törvényszerű, hogy a szentesi középiskolákból kikerülő diákok egyik, másik csoportjánál az nehezítse az egyetemi beilleszkedést, vagy a munkahelyi elhelyezkedéshez kapcsolódó felkészülést, miszerint gyengébb vagy hiányos az idegen nyelvi tudásuk a nagyvárosokban tanult társaikhoz képest. Az utóbbiak előnye sem importcikk és éppen ezért le kell dolgozni a hátrányt, hogy az érintett szentesi fiatalok rögtön ne a hosszadalmas felzárkózási tennivalóval találják szembe magukat.

Adott helyen és adott lehetőség szerint kisvárosban is lehet nagyvárosi körülményeket létrehozni az idegen nyelv, vagy nyelvek elsajátításához. Ez Szentesen is az ifjúságról való távlatos gondoskodás, a fiatal nemzedék jövőalakító formája. Még ha első olvasatra "nagyvárosi cselekedetnek" is számít, méghozzá a színvonalas teljesítmények jegyében. Ezért csak üdvözölni és bátorítani érdemes - és kell is - a szentesi óvodák, általános- és középiskolák vezetőit és tanárait, akik régóta eredményesen dolgoznak a feladat sikere érdekében, vagy új és modernebb kezdeményezések zászlóvivői az idegen nyelvek oktatásában. Egyszerű példánál maradva: az kevés, hogy a diák egy pohár vizet tudjon kérni külföldön, vagy megértse a Szentesre látogató francia, angol, német turista idevágó kérését. Ennél azért több kell a tartalmas, és szalonképes társalgáshoz. Ez már szakmai és gyakorlati követelmény, aminek "kivitelező mesterei" a nyelvtanárok Szentesen is.

Tehát honosítsuk az idegen nyelveket, mert akkor nem mozgunk idegenül Európában...

- bert

2010. április 9.

A növények kiültetése

Tavaszi teendők a kertben

Dr. Horváth György (képünkön) tanácsai a szobában kitelelt növények kiültetésével kapcsolatban az alábbiak. Április elején, az enyhébb, tavasziasan meleg idő sok embert arra csábít, hogy télire, a szobába bevitt virágjait, szobanövényeit kitegye a szabadba. Erre azonban vigyázni kell! A lágyszárú növények érzékenyebbek a hidegre, az éjszaki fagyokra, ami ilyenkor még gyakran előfordul. Ha mégis kivisszük, akkor érdemes a hőmérsékletet figyelni, és fagyveszély esetén - ha lehet - vigyük be, vagy fóliával takarjuk be. Az ilyen növények kihelyezésével várjuk meg a májust. A fás szárú növények, mint például a hibiszkusz, fikusz vagy a kaktuszok kevésbé érzékenyek, jobban ellenállnak az időjárásnak.

A növényeket érdemes átnézni, felfrissíteni. A beteg részeket akár a tőről, akár a föld feletti részről el kell távolítani. A fenti felkopaszodott részt vissza kell vágni, vagy esetleg visszahajtással, bújtatással visszahozni (például a muskátlit), és ilyenkor tanácsos átültetni.

Az átültetéseket érdemes körültekintően elvégezni. Egyrészt szinte típusonként lehet már olyan virágföldet kapni, amit egy-egy adott növény megkíván, másrészt arra is figyelni kell, hogy a kisebb cserépből csak egy mérettel nagyobba ültessük, de csak akkor, ha már a növény ezt megkívánja. Nem szükséges minden évben átültetni a virágokat, ha csak nem fejlődnek intenzíven. Nem tesz jót a növénynek, ha kényelmességből sokkal nagyobb cserépbe ültetjük. A gyökereket óvatosan kezeljük, csak a sérült vagy beteg gyökereket vágjuk le, és lehetőleg a földlabdát se rázzuk le róluk teljesen. Az átültetés egyik legfontosabb mozzanata a gyökerek körül a levegő eltávolítása, locsoljuk és iszaposítsuk be a földet.

Érdemes olyan virágföldet keresni, ami tőzegalapú, és tartalmazza a kellő tápanyagokat, nincsenek benne fertőző gócok, kórokozók. Külön nem kell tápsózni, vegyszerezni a földeket, a kemikáliákat se erőltessük. Ilyen szereket csak legvégső esetben használjunk, de csak akkor, ha szakember tanácsolja egy-egy adott rendellenesség (tápanyaghiány, gombás fertőzés, tetvek, stb.) esetén.

Nagyon fontos tanács, hogy a szabadtérre kitett növényeket egyből ne erős napfényes helyre tegyük, mert a fény hatására a levelek besárgulhatnak, sőt el is pusztulhatnak. Inkább félárnyékban szoktassuk a fényhez.

Garai Sz. Imre

2010. április 9.

Félmillió neurológiára

A K&H idén a gyermekrehabilitációt támogatta

A Kereskedelmi & Hitelbank szentesi fiókjának vezetője Héjjas Béla és dr. Báló MáriaKözel fél millió forintos támogatást nyert a Dr. Bugyi István Kórház gyermekneurológia szakrendelése a K&H Csoport K&H Gyógyvarázs gyermek-egészségügyi pályázatán. A 25 millió forintos értékben meghirdetett eszköz- és műszertámogatásra 101 pályázat érkezett be, ebből kilencvenkilencet bíráltak el. 8 intézmény nyert, Csongrád megyéből kizárólag a szentesi kórház.

A K&H Csoport hatodik éve hirdeti meg a programot, idén a csecsemő-, és gyermekrehabilitáció volt az a kiemelt szakterület, melybe beletartozik a gyermek- és fejlődésneurológia is. Ezen a szakterületen az érintett gyerekek újszülött koruktól kezdve diagnosztikus és rehabilitációs folyamaton mennek át. A gyermekneurológia profiljába tartozik többek között a tanulási és magatartászavaros, az epilepsziás, a fejfájós és a különböző pszichés betegséggel élő gyermekek ellátása, így kapcsolódik a gyermekneurológia a rehabilitációhoz.

Dr. Báló Mária főorvos és Molnár Lilla gyógytornász együtt alkalmazza a jövőben a pályázaton elnyert játékokat, illetve a diagnosztikában és a tornateremben terápiásan használandó eszközöket, melyek a fejlődésneurológiai vizsgálathoz, a játék, a kommunikáció, az érzékszervek működése, a finom motorika és a mozgáskoordináció megfigyeléséhez és fejlesztéséhez szükségesek.

2010. április 9.

Hulladékgazdálkodás

A környezetbarát hulladékgazdálkodás ma világszerte fontos probléma. Az Európai Unió jelentős összegeket áldoz erre a célra, szigorú pályázati rendszer keretében. A dél-alföldi régió településeinek részvételével néhány éve alakult a Dél-alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás, melynek elnökét, Molnár Bélát kérdeztük.

- Milyen problémák megoldására jött létre a DAREH Társulás?

- A DAREH Társulás 2006-ban alakult 88 település részvételével, mára 93 tagot számlál. Célunk a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatok elvégzése, a problémák megoldása, az EU-s előírásoknak való megfelelés biztosítása.

- Konkrétan milyen feladatokat látnak el?

- A Környezet és Energia Operatív Program keretében a bezárt települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációjának elvégzésére pályáztunk és nyertünk is az első fordulóban. Jelenleg a megvalósítás előkészítése, a kiviteli tervek elkészítése folyik. A második fordulós pályázatunkat még az idén benyújtjuk. Pozitív elbírálás esetén akár önerő biztosítása nélkül végezhetjük el a korszerűtlen, környezetünkre veszélyt jelentő lerakók rendbetételét.

- Melyek a társulás jövőbeli tervei?

- Az előbbiek mellett a társulás tagtelepülései további hulladékgazdálkodási feladatok elvégzésére is szövetkeztek. Ennek kapcsán idén márciusban benyújtjuk a hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését célzó elsőfordulós pályázatunkat és folyamatosan figyeljük a KEOP keretében megnyíló újabb programokat, lehetőségeket is.

- Hol tájékozódhatunk a DAREH Társulás munkájáról?

- A www.dareh.hu honlapon további információk olvashatók társulásunkról.

(X)

2010. április 9.

Barthás győzelmek

Bugyi Viktória és Harangozó Beáta 12. V osztályos tanulókNemrégiben a Bálint-napi Euro-skills versenyen Nagy Péter egyéni felkészülőként és Udvari Brigitta (a Barthában érettségizett, majd Budapesten tanulta a virágkötészetet) elnyerték azt a lehetőséget, hogy Portugáliában Magyarországot képviseljék a fiatalok nemzetközi mezőnyében.

Hamarosan újabb lehetőséget kaptunk a megmérettetésre. Idén rendezték meg először az új OKJ szerinti modulrendszerű virágkötő-berendező-virágkereskedő szakma országos versenyét. Baján, a Bereczki Máté Szakképző Iskolában március 28. és április 1. között mérték össze tudásukat a tanulók. Mivel nagyon sok előkészítést, anyagot és eszközt igényel a szakma, a szigorú szabályok szerint tíz diákonként egy fő vehet részt. A diákok írásbeli, szóbeli és gyakorlati feladatokat kaptak. Csokorkötésen, növényismereten kívül karácsonyi díszítéseket és térdíszítést kellett készíteni. Nagy volt a tét, mert aki 71 százalék felett teljesít és a részeredmények legalább közepesek, az megkapja a jeles szakmunkás-bizonyítványt. A versenyzők főként az új tantárgyaktól tartottak, kereskedelmi, áruforgalmi, marketingismereteket eddig kevésbé részletesen tanultak. Nem elég, ha valaki ügyesen készíti a díszeket, még matematikában, szervezésben, jogi ismeretekben is jártasnak kell lennie, és az állóképességről még nem beszél-tünk. 11 tanuló meghaladta a fenti követelményt, és további 4 lehetőséget kapott, hogyha úgy dönt, nem kell újravizsgáznia év végén.

Száz szónak is egy a vége, a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola két tanulója megkapta a jeles bizonyítványt. Harangozó Beáta megnyerte a versenyt jó teljesítményével, Bugyi Viktória pedig a 9. helyen végzett. Mindkét lány érettségi után döntött úgy, hogy ezt a pályát választja. Bea Hódmezővásárhelyen töltötte a gyakorlati idejét az Andi virágboltban, Viki pedig a helyi Holdvirágban. Iskolánk két vándorkupával gazdagodott, melyeket az első díjhoz adományoztak, a diákok pedig sok különdíjat, tárgyjutalmat kaptak.

Ádám Zsuzsa
felkészítő tanár

2010. április 9.

Filmklub: Tűz van, babám!

A városi könyvtárban működő filmklubban a Tűz van, babám! című csehszlovák filmszatírát vetítik április 15-én, csütörtökön 18 órától. A film rendezője: Milos Forman.

Kis díszbalta jár kézről kézre a söröskorsók, hamutartók és gyufásdobozok fölött. A község tűzoltó egyesületében vizsgálják az egykori elnök 86. születésnapjára szánt ajándékot, melyet majd a tűzoltóbál keretében megrendezendő szépségkirálynő-választás győztese adhat át az ünnepeltnek.

Ám nem kis feladat kijelölni a nyolc legszebb lányt és a tombolatárgyak őrzésével megbízottak sincsenek könynyebb helyzetben. Minden éberségük ellenére sorra eltűnik a nyereményként beszámozott torta, konyak, disznósajt.

A filmklubban április 27-én, kedden következik a Hattyúdal (Keleti Márton).

2010. április 9.

Őseink hajléka mai szemmel

A Koszta József Általános Iskolában március 24-én rendezték meg az "Életvitel és gyakorlati ismeretek" megyei technika versenyt.

A téma a "Magyar népi építészet a honfoglalás korától napjainkig" címet viselte.

A felkészülés során egy adott témakör alapos feldolgozása lehetőséget nyújtott mélyebb és szerteágazó ismeretszerzésre, valamint az önálló kutatómunkára.

2010. április 9.

Alkotó

A Móricz Zsigmond Művelődési Házban április 17-én, szombaton, 15 órától rendezik meg a "Rejtelmek, ha zengenek." címmel az Alkotó Pedagógusok IX. Előadó Művészeti Fesztiválját. Az eseményt Tarnay Attila, a Pedagógusok Szakszervezetének Csongrád megyei titkára nyitja meg. A résztvevők csongrádi, kisteleki, békéscsabai és szentesi pedagógusok.

2010. április 9.

Homeopátia a családban

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját április 16-án, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak dr. Fornai Katalin bőr- és gyermekgyógyász tart előadást. A délelőtti program témája Homeopátia a családban.

2010. április 9.

Gondolkodók

Irodalom és társadalom kölcsönhatása címmel tart összejövetelt a gondolkodók klubja. A téma iránt érdeklődőket április 12-én, hétfőn 18 órára várják a városi könyvtárba. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet tanárnő.

2010. április 9.

Új klub alakult

OB II-es bajnoki biliárdmérkőzés

Demeter SándorA Farkas Antal utcai Klub sörözőben biliárd klub alakult. A civil szervezetként működő klubban a tagok elhatározták, hogy az eddig csak "kocsmai" szórakozásnak tűnő 120-as fás karamboljátékot komolyan veszik, és beneveznek a Békés megyeiek által szervezett országos bajnokság második vonalába, hiszen már annyi csapat nevezett, hogy két osztályt kellett indítani.

2010. április 9.

Jubiláló pinceszínház

Tizenhárom nyelvű darabot próbálnak

A Boros Pinceszínház színjátszóiTöbb jubileumhoz is elérkeztek ezekben a hetekben a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában. Az egyik "ünnepelt" a 15 éves Boros Pinceszínház, melynek egykori színjátszói három országból érkezett vendégdiákok részvételével emlékeztek meg a másfél évtizedről.

Az 1995-96-os tanévben két lány mellett egy fiú mutatkozott be az akkori nevén Közgé Színjátszókörben, a Stílusgyakorlatok című darabbal. 2000 óta fesztiválok rendszeres résztvevői, több alkalommal nyertek is. Francia nyelven 2004 óta játszanak, ami az iskola akkori lektorának volt köszönhető, aki szintén érdeklődött a színház iránt. Abban az évben indultak először francia nyelvű színjátszó fesztiválon Pécsett, az első külföldi útjukra pedig két évvel később került sor, meséli Pádár Zsolt, a társulat alapítója és vezetője.

2010. április 9.

A Fabula Rasa triplája

Ritka sorozatot produkált lemezkiadás terén hazánk kétségkívül legjobb vidéki, világzenét művelő zenekara, a Fabula Rasa. Bő fél év leforgása alatt három CD kiadása fűződik a nevükhöz! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kétpetéjű ikrek: a saját kiadású Pörgettyű és Lankattyú megszületését korábbra vártuk. A Tesséklássék című Sony-produktum léte pedig részben a csapatnak magának, részben a szerencsének köszönhető.

2010. április 9.

Tragédia és mese

Mikszáth életművében címmel tart előadást Poszler György tanár. Az irodalom iránt érdeklődőket április 14-én, szerdán 18 órára várják a városi könyvtárba.

2010. április 9.

Fotók a kávéházban

Láng Tibor veszprémi fotográfus alkotásai láthatóak április hónapban a Galéria Kávéházban.

A Szentesi Fotókör meghívásának tett eleget a fotós, aki több évtizede tevékenykedik ebben a művészeti ágban. Alapító tagja és vezetője volt a Bakony Fotóklubnak, majd 80. születésnapja óta művészeti vezetője. Ő az egyik koordinálója a Pannónia Fotóművészeti Fórumnak. Tevékenységét számos elismerés fémjelzi. Rendszeres résztvevője a hazai és nemzetközi tárlatoknak, számos díjat nyert. A fotósszövetség, a MAFOSZ életműdíjjal és aranydiplomával fejezte ki iránta a nagyrabecsülését. Több mint százötven egyéni kiállítása volt és 230 kollektív tárlaton szerepelt alkotásaival.

Láng Tibor "Fényfestés" című kiállítása május 3-ig látható a Galéria Kávéházban, nyitva tartási időben.

K. E.

2010. április 9.

Új könyv Mátyás királyról

Új, ráadásul Szentesen - is - bemutatták. A városi könyvtár, a művelődési osztály adott otthont a rendezvénynek, melyen részt vett a szerző: Ballai László, valamint a kiadó: Kaiser László is. A város méltó házigazdának bizonyult, mint mindig, a kiadó-szerkesztő meg is köszönte ezt, mint már nem először.

Ezeknél azonban fontosabb az írás, maga a könyv. Ballai negyedik kötetével jelentkezik. A Magyar Írószövetség és a Honvédelmi Minisztérium díját nyert mű címe: Megfelelt a Napnak. Regényes monográfia a legendás uralkodóról. Valóban. Regényes, de a hagyományos értelemben nem regény. Egyes részleteiben azonban mégis az. A szerkesztés, a narráció, valamint a tiszta, irodalmi stílus emeli a pusztán történelmi szakmunkák - csöppet sem lebecsült - szintje fölé. Egyébként a szerző igen alapos ismeretekkel felvértezve elemzi Mátyás életét. Minden részlet érdekli, mert minden részlet fontos. Van itt szó diplomáciai alkukról, fontos ütközetekről, gazdasági gondokról, politikai vitákról, étkezési szokásokról, tudományról, művészetről. Persze szerelemről, családi intrikákról is. Mindez nyugodt, elemző hangon, gyakran újszerű végkövetkeztetésre jutva. A kötetből a könyvtárban a szerző olvasott fel részleteket, nyugodt, elemző hangon. Ballai jó tollal mutatja be: Mátyás számára a tudományos és művészeti ismeretek mindig felhasználhatóak voltak a mindennapi gyakorlatban. Jó, gazdag olvasmány. Hunyadiról, aki, mint minden reneszánsz uralkodó, a hatalom művésze volt. Nekünk ennél is több: fogalom.

Poszler György

2010. április 9.

Zenés est a megyeházán

A Szentesi Művelődési Központ Pódium-bérletének záró előadása április 15-én, csütörtökön 19 órakor lesz a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében. "Álmaimban vala-hol." címmel Kállay Bori és Berkes János műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Közreműködik Neumark Zoltán (zongora) és Németh László (dob). A műsorban elhangzanak vidám sanzonok, örökzöld melódiák, operett slágerek, olasz dalok és magyar nóták.

Jegyek elővételben kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, illetve az előadás előtt a helyszínen.

2010. április 9.

Mindent beleadnak

Reggeli és nagykoncert a Fivérekkel

Mint már beszámoltunk róla, a közelmúltban, a Seres testvérek új néven (Fivérek), új dallal (Júlia), a fővárosi Magneoton kiadó szárnyai alatt az ország nyilvánossága elé léptek. Már az április 30-i szentesi nagykoncertjükre készülnek, amikor is ők lesznek az est főszereplői a lampionos felvonulás után, de addig is, jövő héten kedvelőik együtt "reggelizhetnek" a fiúkkal az RTL Klub képernyőjén.

2010. április 9.

Remeklő cselgáncsosok

Sorozatban érnek el kiváló eredményeket a Pollák DSE cselgáncsozói hazai és nemzetközi viadalokon. A legutóbbi zágrábi, Európa-bajnoki válogatóversenyen Kalydy Patrícia és Gila Nóra egyaránt az ötödik helyen végzett, így továbbra is komoly esélyük van arra, hogy a nyári ifjúsági kadett Eb-n hazánkat képviseljék.

2010. április 9.

Kyokushin karate utánpótlás Eb

Brezovai BotondBrezovai Sándor, az Oyama Dojo Sportegyesület illetve a Magyar Tradicionális Kyokushin karate szervezet egyik vezetője, a tavalyi világjátékok után ismét "nagy fába vágta a fejszéjét". A Dr. Papp László sportcsarnokban utánpótlás Európa-bajnokságot szervez április 17-én, szombaton 14-18 éves fiúknak és leányoknak.

2010. április 9.

Csak a nők tudtak nyerni

A női vízilabdázók győztek, a férfi pólósok illetve a Szentesi Kinizsi labdarúgócsapata kikapott az egy héttel ezelőtti bajnoki fordulókban.

A legjobb négy hazai női vízilabda együttes, köztük a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK vetélkedik az elmúlt hétvégétől a bajnoki elsőségért. A mieink hazai medencében kezdték a körmérkőzések sorát az Eger csapata ellen, és 12-10 arányban győzték le riválisukat. A másik összecsapáson a Dunaújváros kiütötte az Újpestet (19-3), így az élen továbbra is Mihók Attila tanítványai állnak, három ponttal a Hungerit előtt. A Szentes legközelebb április 17-én, szombaton mérkőzik, ekkor az Újpest lesz az ellenfél a fővárosban.

A Bodrogi Bau-Offshore Outlet férfi vízilabda együttese a Vasassal mérkőzött Budapesten, ami sosem ígérkezik kellemes kirándulásnak. A Szentes meglepően jól tartotta magát és tisztességes vereséget szenvedett nagynevű ellenfele otthonában (15-6). A Bodrogi Bau ezen a hétvégén szabadnapos, a Szolnok ellen ugyanis már március 17-én lejátszották mérkőzésüket a fiúk - 12-7 a Szolnoknak -, így nyugodtan készülhet a csapat az utolsó, 22. fordulóra, melyre az Újpest vendégeként kerül sor a Hajós Alfréd Uszodában.

Egyre közelebb kerül a megyei másodosztályú bajnoksághoz a Szentesi Kinizsi jelenleg még első osztályú labdarúgócsapata. A Kinizsi egy héttel ezelőtt hazai pályán szenvedett kiütéses, 6-0-ás vereséget a Szegedi VSE gárdájától, így továbbra is a tabella utolsó helyét foglalja el Bozóki Zoltán együttese. A Kinizsi ezen a hétvégén a harmadik helyen álló Kisteleknél vendégeskedik, az eddigiekből kiindulva minden bizonnyal ott is meg lesz dolgoztatva a szentesi védelem.

H. V.

2010. április 9.

Teremlabdarúgás

Április 10-én, szombaton 8 órától a Dr. Papp László sportcsarnokban a polgármesteri hivatal támogatásával a Belvárosi Favágók csapata "Testvérvárosok Kupa" elnevezéssel teremlabdarúgó tornát rendez 8 csapat részvételével.

A győztesek mellett díjat kap a torna legjobb mezőnyjátékosa, a legjobb kapus és a gólkirály.

2010. április 9.

Szentesen járt a CSLSZ alelnöke

Dr. Sahin-Tóth István (képünkön), a Csongrád Megyei Labdarúgó Szövetség szakmai alelnöke bajnoki mérkőzésen látogatta meg Szentes megyei I. osztályban szereplő csapatát abból a célból, hogy felmérje a megye labdarúgásában rejlő problémákat, és megtalálja a megoldást. Csongrád megyében a felnőtt labdarúgás megrekedt, és méltatlanul alacsony szerepre van kényszerítve, amit nemcsak az anyagiakra kell érteni. Voltak olyan időszakok, amikor a pesti nagy csapatok félve jöttek Csongrád megyébe. A magyar válogatottban több Csongrád megyében játszó, vagy onnan induló játékos szerepelt, ezt a szintet kellene visszaállítani.

2010. április 9.

Mezei futóverseny

Március közepén rendezték meg a szentesi kistérség általános iskolás diákjainak részvételével a mezei futóverseny területi döntőjét. Ennek keretében 600 fiatal versengett 4 korcsoportban. Külön a fiúknak és a lányoknak rendezett megmérettetésen életkor szerint más-más távot kellett teljesíteniük a futóknak.

A Honvéd Rákóczi SE és a Városi Diáksport Bizottság szervezésében lezajlott Városi Mezei Diákolimpián a következő eredmények születtek: 1. Stráma Klaudia (Koszta), Puhala Krisztián (Klauzál), Molnár Gabriella (Koszta), Légrádi Gergő (Klauzál), Mészáros Gabriella (Kiss Bálint), Szaszkó Dominik (Klauzál), Lovasi Rézi (Koszta), Nagy Dániel (Klauzál).

2. Labádi Júlia és Rozlik Ádám (Koszta), Gere Szabina (Damjanich),Vidovics Gergő (Koszta), Sultis Gabriella (Deák), Szabó Mihály (Klauzál), Pászti Rebeka (Deák), Sülyös Dávid (Koszta).

3. Szemenyei Tamara (Deák), Gémes Máté (Szegvár), Labancz Emese (Damjanich), Kovács Ágnes és Bihari Tamás (Szegvár), Makai Edit és Halász Ákos (Koszta), Kozák Dóra (Klauzál), Varga Imre (Fábiánsebestyén).

Az iskolák közötti versenyt a Koszta nyerte meg, második helyen a Klauzál Gábor Általános Iskola, harmadik a szegvári Forray Máté Általános Iskola végzett.

Március 24-én Szegeden rendezték meg a megyei futóversenyt, ahol 1. helyezést ért el Szaszkó Dominik, 4. helyezést Nagy Dániel (mindketten a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói). Ők képviselik majd a várost az Országos Mezei Diákolimpián, Gödöllőn.

2010. április 9.

Idén ötévesek a Farkasok

A Szentesi Farkasok Utánpótlás-nevelő Sportegyesületben jelenleg 62 labdarúgópalánta sportol, öt korosztályban2005 augusztusa óta működik önálló klubként a Szentesi Farkasok Utánpótlás-nevelő Sportegyesület városunkban. Akkor 20-25 labdarúgóval kezdték a munkát, ma már több mint hatvanan futballoznak a Farkasoknál. Janiga László, az egyesület elnöke szerint az elmúlt évek sikeres szerepléséhez hasonlóan a két nagypályás csapatuk, a serdülő és az előkészítő korosztály idén is a dobogón végezhet. Céljuk, hogy a szentesi utánpótlás-nevelő egyesületek belátható időn belül egyesüljenek.

2010. április 9.

Pótfűtés

Egy nagyon részeg fickó kilép a kocsmából és leül a járdára. Arra megy a rendőr:
- Maga mit csinál itt?
- Hát, ha már így mozog a föld, nem fárasztom magam, megvárom míg ideér a házam.

2010. április 9.

Kis kukta

  • Rizssaláta csirkehússal
  • Lecsós, virslis tarhonya
2010. április 9.

Választási tudnivalók

Tilos kampányt folytatni április 10-én 00.00 órától április 11-én 19.00 óráig és április 24-én 00.00 órától április 25-én 19.00 óráig. A kampánycsend célja, hogy a választónak a választás előtti napon legyen lehetősége nyugodtan végiggondolni, hogy kikre fog voksolni.

A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz kell bejelentést tenni annak, aki ilyen jellegű tevékenységet észlel.

2010. április 9.

Kert

A Király István Kertbarát-kör április 12-én, hétfőn 18 órakor tartja következő öszszejövetelét a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2010. április 9.

Kihelyezett fogadóóra

A Mozgáskorlátozottak szentesi csoportja szervezésében április 14-én, szerdán 16 órakor kihelyezett fogadóórát tartanak a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának előadói. Az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Művelődési Házba várják.

2010. április 9.

Mozdulj

Április 10-én, szombaton délután 1 órától várnak mindenkit a Kossuth térre az első áprilisi gyermek és felnőtt "Mozdulj" sportfesztivál programjaira. Ezek között szerepel mobil "kalandpark", lesz gyerek aerobik, gyerektorna, arcfestés, bábszínház, és ha minden jól megy, a téren lesz a közkedvelt mászófal is.

2010. április 9.

Családi

Született: Pusztai Péter Pál és Vérten Anitának Péter, Bari István és Rostás Máriának István, Bónus Attila és Ugrai Tímeának Bíborka, Blázsik István és Varga Anikónak Bence István nevű gyermeke.

Elhunyt: Fehér János, Virág György, Turi Istvánné Kanfi-Horváth Julianna, Kovács Ferenc Antalné Hegyi Anna Mária, Lovász József, Tóth Ferenc, Kukovecz Sándor.