2010. április 9.

Választási tudnivalók

Tilos kampányt folytatni április 10-én 00.00 órától április 11-én 19.00 óráig és április 24-én 00.00 órától április 25-én 19.00 óráig. A kampánycsend célja, hogy a választónak a választás előtti napon legyen lehetősége nyugodtan végiggondolni, hogy kikre fog voksolni.

A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz kell bejelentést tenni annak, aki ilyen jellegű tevékenységet észlel.

A mozgásában gátolt választó mozgóurnát igényelhet, írásban. A szavazatszámláló bizottság két tagja felkeresi a választót, hogy szavazatát le tudja adni. A mozgóurnás szavazásra vonatkozó igényeket a szavazás napja előtt a helyi választási iroda vezetőjénél, a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságnál lehet írásban bejelenteni. Az a mozgásában gátolt, aki a szavazás napján nem a lakcíme szerinti szavazókör területén (pl. kórházban) tartózkodik, csak akkor szavazhat, ha igazolással rendelkezik. Mozgóurnát igazolás birtokában kérhet.

A választás napján a szavazatszámláló bizottság először megállapítja a választópolgár személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Szavazni érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel, vagy 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedéllyel vagy lakcímkártyával lehet.

Két szavazólap lesz. Az egyiken az egyéni választókerületi jelöltek nevei szerepelnek. A másik szavazólapon a pártok listái.

Csak a lebélyegzett szavazólapon lévő szavazat érvényes! A szavazólapok átvételekor alá kell írni a névjegyzéket. A szavazásra szavazófülke áll rendelkezésre. Érvényesen szavazni csak egy jelöltre és egy listára lehet, a jelölt neve mellett, illetőleg a lista neve felett elhelyezett körbe tollal írt x vagy + jellel. Végezetül a szavazólapokat a borítékba kell helyeznie, és azt a szavazatszámláló bizottság előtt az urnába kell dobni.

(Az anyagot a Csongrád Megyei Területi Választási iroda juttatta el szerkesztőségünknek.)