2010. április 9.

Jubiláló pinceszínház

Tizenhárom nyelvű darabot próbálnak

A Boros Pinceszínház színjátszóiTöbb jubileumhoz is elérkeztek ezekben a hetekben a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában. Az egyik "ünnepelt" a 15 éves Boros Pinceszínház, melynek egykori színjátszói három országból érkezett vendégdiákok részvételével emlékeztek meg a másfél évtizedről.

Az 1995-96-os tanévben két lány mellett egy fiú mutatkozott be az akkori nevén Közgé Színjátszókörben, a Stílusgyakorlatok című darabbal. 2000 óta fesztiválok rendszeres résztvevői, több alkalommal nyertek is. Francia nyelven 2004 óta játszanak, ami az iskola akkori lektorának volt köszönhető, aki szintén érdeklődött a színház iránt. Abban az évben indultak először francia nyelvű színjátszó fesztiválon Pécsett, az első külföldi útjukra pedig két évvel később került sor, meséli Pádár Zsolt, a társulat alapítója és vezetője.

Jelenleg 15 taggal működik a Boros Pinceszínház, ez átlagos létszámnak tekinthető az utóbbi években. A jubileumi rendezvényüket március 25-én a megyeháza dísztermében tartották, ahol együtt ünnepelt jó néhány régi színjátszó a mai követőikkel. Színdarab részleteket, humoros jeleneteket láthatott a közönség, világsláger is elhangzott a tehetséges diákok előadásában, több nyelven. Az esten és az elmúlt napokban összesen 74 külföldi vendége volt az iskolának. A Boros ugyanis egyik partnerintézménye a Come-nius-programban egy szlovén, egy spanyol és egy francia középiskolának. A tavaly indult projektben időnként látogatást tesznek egymásnál a tagok, ősszel Franciaországban kezdték, nemrég jártak Szlovéniában, most nálunk gyűltek össze, 2011 májusában pedig Spanyolországban találkoznak. Egy színdarabot próbálnak, aminek premierjével zárul a program. A végleges művet viszont csak 2013-ban Mar-seillesben mutatja be a nemzetközi társulat, amikor ez a francia település lesz Európa kulturális fővárosa. A darab Marseilles történetét meséli el tablószerűen, a diákok összesen 13, a város életében szerepet játszó népcsoport nyelvén szólalnak meg, például görögül, örményül, arabul. Természetesen ez a szentesi színjátszókra is vonatkozik. Akiknek összetétele nyilván változni fog, Pádár Zsolt ezt bele is kalkulálta: ahogy a darab alakul, úgy alakul a csapat is.

A hazai és külföldi csapat közös előadással Szegeden is fellépett a hétvégén az egyetemi színjátszó fesztiválon.

(darók)