2010. április 9.

Nyolcan buktak el a szondán

Fokozott közúti ellenőrzést tartott április 3-4-én és 5-én a Szentesi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a helyi és a környező utakon, az országos baleset-megelőzési akcióhoz csatlakozva. Elsősorban az ittas vezetők kiszűrése volt a legfontosabb feladat, de természetesen az egyéb szabálytalanságokat is büntették a rendőrök. Az ellenőrzések során 197 járművezetőt - kerékpárosok, motorosok, személygépkocsi-vezetők - szondáztattak meg a rendőrök, nyolcnál színeződött el a szonda, mindannyian kerékpárosok voltak. Volt, akit a helyszínen megbírságoltak - 3000 és 20 ezer forint közötti összeggel -, de voltak, akik ellen szabálysértési feljelentést tettek. 37 személy ellen pedig, egyéb szabálytalanság miatt, összesen 202 ezer forint bírságot szabtak ki. 41 gyorshajtó pedig az elkövetkezendő napokban várhatja a rendőrségtől a bírságról szóló értesítést.

Ami a bűnügyeket illeti, ezekben sem volt hiány az eltelt egy hétben. Március 30-ára virradóra két Veres Péter utcai lakóház udvarába másztak be a tolvajok, akik két kerti asztalt és két-két műanyag széket vittek magukkal.

A Nagyörvény utcából 30 liter gázolajat loptak a bűnözők egy tehergépkocsi üzemanyagtartályából, az egyik hobbikertben lévő épületből szerszámok tűntek el, a Veker-zug egyik tanyájából pedig hat sertés és egy láncfűrész "került új gazdához".

Kétmillió forint értékű, nagy teljesítményű kompresszort loptak el az egyik Ipartelepi úti telephelyről. A három berendezést a hűtőházból vitték el a tolvajok.

Besurranó tolvajt fogtak az egyik Sáfrán Mihály utcai ház lakói. Az elkövető egy táskát, benne 16 ezer forintot szeretett volna meglovasítani, de lebukott, a rendőrök kiérkezéséig a házigazdák tartották vissza a tettest.

Kromofággal öntöttek le egy Somogyi Béla utcában parkoló személyautót április 4-ére virradóra. Az autóban keletkezett kár eléri a 250 ezer forintot.

Szintén ezen az éjjelen történt, hogy három személy bántalmazott a Kossuth utcán egy nőt, akit úgy megvertek, hogy súlyos sérüléseket szenvedett. Az elkövetőket a rendőrök később elfogták, ellenük garázdaság és súlyos testi sértés miatt indult büntetőeljárás.

4-én hajnalban, az egyik sörözőben tűnt el egy táska, benne mobiltelefonnal, készpénzzel, okiratokkal. Egy nappal később pedig az egyik nagyhegyi tanyába törtek be ismeretlenek, akik betonkeverőt vittek magukkal.

Április 2-án, 23 óra 44 perckor érkezett a bejelentés a tűzoltóság segélykérő vonalára, miszerint az egyik szentesi szórakozóhelyen bomba fog robbanni. A szakemberek azonnal a helyszínre siettek, majd kiürítették az épületet, de robbanószerkezetet nem találtak. Az ismeretlen telefonáló ellen közveszéllyel fenyegetés miatt indult büntetőeljárás. Egyelőre annyit tudni, hogy a hívás nyilvános telefonfülkéből érkezett.

Két, a rendőrség által már korábbról ismert férfi lopott el egy 25 ezer forint értékű hegesztőtrafót az egyik Ürge utcai ház udvarából, április 1-jére virradóra, minden bizonnyal azért, hogy annak alkatrészeit később színesfémként értékesítsék. A nyomozók elfogták az elkövetőket, majd őrizetbe vették őket, 2-án pedig a Szentes Városi Bíróság példás gyorsasággal ítéletet is hozott az ügyükben. Egyiküket egy 22 éves férfit egy év, társát 10 hónap börtönre ítélték jogerősen. A Büntető Törvénykönyv január 1-jétől hatályba lépett módosítása szerint ugyanis minősített esetnek minősül és szigorúbban büntetendő, ha a lopást nemesfémre, nemesfém ötvözetére vagy fémkereskedelmi engedélyköteles anyagra követik el.

H. V.