2010. április 9.

Kis kukta

Rizssaláta csirkehússal

Hozzávalók 4 személyre: 2 tasakos barna rizs, 4 kisebb csirkemellfilé, 1 dl olívaolaj, 10 dkg kígyóuborka, 2 kaliforniai paprika, 1 csomag retek, 1 szál póréhagyma, 2 ek. fűszerecet, 1 ek. gorombára vágott petrezselyem, 1/2 fej fejes saláta, 1/2 fej lollo rosso saláta.

Elkészítése: A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, összekeverjük, és 10-15 percre félretesszük, állni hagyjuk. A húst kevés olajjal kikent bevonatos serpenyőben pirosra sütjük (figyeljünk, ne száradjon ki!). Amikor a zöldségek kissé megpuhultak, meglocsoljuk az olaj, az ecet és kevés víz keverékével. Ha a rizs kihűlt, összekeverjük a zöldségekkel, hozzáadjuk a petrezselymet, őrölt fehér borssal megszórjuk, ha kell, még sózzuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Pihentetés után a félretett salátalevelekkel kibélelt tányérokon a csirkehússal kínáljuk. (A húst bele vághatjuk a salátába.)

Lecsós, virslis tarhonya

Hozzávalók: 1 üveg lecsó, 4-5 db virsli, 1 közepes méretű bögrényi tarhonya.

Elkészítése: A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a karikára vágott virslit, majd együtt pirítjuk tovább. Ráöntjük a lecsókonzervet (víz nélkül), fűszerezzük vegetá-val, borssal majd felöntjük hideg vízzel. Lefedjük, lassú tűzön főzzük. Ezalatt, kicsi olajon megpirítjuk a tarhonyát, majd felöntjük vízzel (hogy ellepje). Ízesíteni leveskockával lehet. Ha mindkettő megfőtt, lecsurgatjuk a tarhonyát, a lecsóhoz adjuk és még összeforraljuk.