2010. április 9.

Új klub alakult

OB II-es bajnoki biliárdmérkőzés

Demeter SándorA Farkas Antal utcai Klub sörözőben biliárd klub alakult. A civil szervezetként működő klubban a tagok elhatározták, hogy az eddig csak "kocsmai" szórakozásnak tűnő 120-as fás karamboljátékot komolyan veszik, és beneveznek a Békés megyeiek által szervezett országos bajnokság második vonalába, hiszen már annyi csapat nevezett, hogy két osztályt kellett indítani.

Kosztolányi János, a Biliárd Klub elnöke elmondta, hogy ezt a sportot egyre többen űzik versenyszerűen Szentesen is. Ez a fajta biliárd itt az Alföld délkeleti részén ismert, de szinte minden "kocsmában" eltértek eddig a szabályok, és ezért nem tudtak ebből országos, sőt határon kívüli bajnokságokat szervezni. A fás karambolnak sok fajtája létezik, például olasz vagy belga, de itt Magyarországon is több fajtáját játsszák. Az OB II-ben úgy, hogy a "mandinerből" történt találat után, az elért eredményt - a rosszat is - duplán számolják, de csak 120 pont eléréséig játszanak. Nálunk eddig nem így játszották, ami szokatlan a számolás miatt, de nem okoz nehézséget azoknak, akik valamilyen szinten már képzett játékosok.

Kosztolányi JánosA bajnokságban csapatmérkőzések vannak. 5-9 főből áll a csapat, cserélni lehet, de csak 5 mérkőzés eredményét számolják be azok között, akik játékengedéllyel rendelkeznek. Regisztrálni kell, amit egy kártyával tudnak igazolni és az országban szervezett biliárdbajnokságban elindulhatnak. Függetlenül attól, hogy a biliárdnak melyik ágát (snooker, pool, stb.) műveli.

Demeter Sándor a Klub tulajdonosa, és a csapat fő támogatója elmondta, hogy már két fordulót játszottak a bajnokságban. Mezőhegyesen döntetlen (5-5) Pusztaföldvár csapatát pedig 6-4 arányban verték meg. A csapat civil szerveződés, saját erőből adták össze az anyagiakat. Céljak között szerepel az első időben a bennmaradás, majd az OB I-be történő felkerülés. Nagy eredménynek tartják, hogy a verseny ideje alatt, biliárdozás közben a versenyzők belátták, hogy a teremben nem dohányoznak.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre