XLII. évfolyam 9. szám

2010. március 5.

Diákcsillag született

A karnevál Diákcsillagai, a Pollák 12. B osztályaEbben az évben a Télbúcsúztató karneválon egy merőben új elemmel találkozhattunk. A kereskedelmi televíziók tehetségkutató műsoraihoz hasonló, "Diákcsillag születik" című műsorszámban lelhettük kedvünket szombat este a sportcsarnokban. Kilenc iskola produkcióját izgulták végig a barátok, rokonok, iskolatársak. Az sms-szavazás végeredményeként a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 12. B osztályának "Grease" előadása lett a nyertes.

Az osztályfőnök, Török Edit tanárnő is részt vett az előadásban, együtt táncolt a diákokkal a csarnok színpadán. Későbbi beszélgetésünk során elmesélte, hogy az előadás ötlete már tavaly megszületett a fejében. Az osztály két tagja, egy lány és egy fiú karaktere nyomán jött az elgondolás. Számára a fiatalember amolyan igazi, vagány John Travolta-típus, az ifjú hölgy is belevaló, talpraesett. Végül ők lettek a Pollákos Grease főszereplői. Véleménye szerint olyan produkció jött létre, amely tükrözi az ő kis közösségüket. Megtudhattuk azt is a tanárnőtől, hogy együtt nézték meg az eredeti filmet egy osztályfőnöki órán.

2010. március 5.

Márciusban hétvégén lehet korcsolyázni

Sorsoltak a belépőt vásárlók között

Az első évad végét február utolsó napján ünnepséggel zárta a Szentes Frigo műjégpálya. A fő attrakció múlt vasárnap a sorsolás volt, ahol többek között a jégzsákba fagyasztott százezer forintot sorsolták ki azok között, akik októbertől belépőjegyet vásároltak a pályára.

Tízezer-hatszázötvennégy jegy került az üvegfalú edénybe, amiből a helyszínen szurkoló gyerekek húzták ki a nyertes szelvényeket. A 10 alkalomra szóló bérletet Horváth Sándorné, a digitális fényképezőgépet Kristóf Gabriella szentesi, a százezer forintos "jégcsomagot" Markovits Antalné, fábiánsebestyéni lakos nyerte. A sorsoláson a nyertesek nem voltak ott, de a szelvényeken megtalálható a telefonszám és a lakcím is, így mindenki megkapja a nyereményét.

Ifj. Magyar József, a jégpálya megálmodója és üzemeltetője elmondta, hogy közel 30 ezer látogatója volt a jégpályának. Ez a szám felülmúlta azokat a kétkedő véleményeket, miszerint Szentesen lesz-e létjogosultsága egy ilyen sportlétesítménynek. Nagyon jó visszajelzéseket kaptak, nemcsak a városból, hanem a környező településekről is. Voltak vendégek is, akik 70-80 kilométerről jártak rendszeresen korizni. A pályának nagyon sok lelkes résztvevője volt, sok iskola tartotta itt a testnevelés órát a környező településekről is. A szülők nyugodtak lehettek, mert itt biztonságos körülmények között sportolhattak a gyerekek.

A legmodernebb géppel és módszerrel állandó és kiváló jégminőséget tudtak előállítani. Limitálták az egy-egy alkalommal pályára lépők számát, hogy ne alakuljon ki tumultus. Sokan vásároltak ajándékba bérletet, de volt olyan baráti társaság, akik jégkorong csapatot alakítottak és rendszeresen játszottak, más városból (Békés-csaba, Szarvas) ide érkező együttesekkel.

A jégpálya még márciusban, hétvégén működik, de most már rövidebb nyitva tartással: pénteken 16 órától vasárnap 21 óráig várják a sport szerelmeseit, a megszokott rendszer alapján.

Kép és szöveg: garai

2010. március 5.

Fogadóóra

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart március 10-én, szerdán 17 órakor. A fogadóóra témája a város 2010. évi költségvetése és a választókörzet fejlesztési tervei. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2010. március 5.

Belvíz-helyzet

Kevesebb az elöntött terület

Az Alsó-Tisza vidék több területén tanyákat és melléképületeket is veszélyeztet a belvíz, Szentes környékén azonban az elmúlt napokban csökkent az elöntött területek nagysága, köszönhetően a védekezésnek.

Az Atikövizig szentesi szakaszmérnökség vezetőjének, Jászné Gyovai Ágnesnek a tájékoztatása szerint, belvízi védekezésbe nemcsak a vízügy és a Vízgazdálkodási Társulat szakemberei vesznek részt, hanem különböző mezőgazdasági cégek is bekapcsolódtak, kisebb szivattyúkkal, kézi erővel végzik a földterületeken összegyűlt víz leeresztését. Információik szerint általában 5-15 fővel végzik a munkálatokat a gazdálkodók. A vízügy és a vízgazdálkodás munkagépeket is üzembe helyezett, dolgoznak a kotrógépek és a nádvágók

Jelenleg a három nappal ezelőtti helyzethez képest 15 ezer 800-ról 14 ezer 900 hektárra csökkent az elöntött területek nagysága környékünkön, ebből 5400 hektár vetés, 2400 hektár szántó, 5850 hektár rét és legelő, illetve 1250 hektár egyéb terület, például erdő.

Az Atikövizig minden szakaszon másodfokú, azaz 24 órás készültséget tart fenn, folyamatosan üzemelnek a szivattyútelepek és 24 órában dolgoznak a kotrógépek is. A helyi önkormányzat február 26-án első fokú készültséget rendelt el a térségben, másodfokú készültség jelenleg Kunszentmártonban van.

Cseh-Lakos

2010. március 5.

Gazdakör a térségben

Gazdaköri sajtótájékoztatóA Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetség elnöke Kispál Ferenc nyitotta meg az aktuális mezőgazdasági kérdésekről szóló sajtótájékoztatót, ahol Farkas Sándor országgyűlési képviselő, dr. Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója és Szőke József, a Szentes és Térsége Gazdakör elnöke válaszolt a sajtó kérdéseire.

Farkas Sándor elmondta, sikerült újjászervezni a Szentes és Térsége Gazdakört. Erre a szervezetre azért volt szükség, mert a térségben eddig nem volt megfelelő a gazdák érdekvédelmi képviselete, illetve hiányoztak azok a tájékoztatók, információs csatornák, melyek a gazdálkodók megfelelő szakmai továbbképzését, vagy éppen felkészültségét segítik. A Fidesz-MPP politikájában a mezőgazdaság kiemelt hangsúlyt kap, és ehhez feltétlenül szükséges egy kétoldalú konzultációs lehetőség a hatékony munkavégzéshez.

2010. március 5.

Fontos a munkahelyteremtés

Szirbik Imre és Móra JózsefAz elmúlt ciklusban a Szentes és térségébe érkezett pályázatokról és támogatási formákról számolt be Móra József, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje. A térség mérhetően és jelentősen fejlődött, nemcsak a város, hanem a környező települések is. A pályázati lehetőségek teljes összege három fő támogatási formából tevődik össze hazai forrásokból, uniós pénzek nélkül 11 milliárd 184 millió forint, és ha ehhez hozzávesszük a saját erőt, akkor a térségbe 16,5 milliárd forint érkezett.

Ezek olyan fejlesztések, amelyek az itt élők kényelmét, komfortérzésének a javítását szolgálja. A legfontosabb fejlesztések között említette Móra József a Sipos Ferenc Parkerdő Otthont, a Vecseri-fok átalakítását és teljes rekonstrukcióját, a Református Nagytemplom és környezetének megújulását, jelentős eredményként szólt az energiatakarékosságban a Panel-plusz programokról, a szennyvízhálózat vagy az optikai kábelrendszerek kiépítéséről a települések között.

2010. március 5.

Munkalehetőséget kértek az építőmunkások

Évfordulónaptár - 2010.

50 éve, 1960. febr. 29-én 89 éves korában elhunyt Bugyi Antal (1871-1960), Szentes 1901-1918 közötti főjegyzője, volt nemzetgyűlési képviselője, kormányfőtanácsos, a Szentesi Hírlap, majd Szentesi Napló tulajdonos-főszerkesztője, dr. Bugyi István Kossuth-díjas sebészprofesszor, kórházigazgató édesapja.

20 éve, 1990 februárjában a Városi Könyvtár, az Erdélyi Szövetség és a Pankotai Állami Gazdaság meghívására Szentesre látogatott a neves erdélyi író és költő, Bartis Ferenc, az Összmagyar Testület elnöke.

145 éve, 1865. márc. 1-jén született Szentesen Károlyi Mór (1865-1945) nemzetközi hírű fogorvos, a róla elnevezett elmélet (Károlyi-effektus) megalapozója. 1890-től 1938-ig Bécsben működött, majd hazatelepült Szentesre. 1944-ben deportálták; a theresienstadti gyűjtőtábor felszabadításának napjaiban hunyt el.

140 éve, 1870. márc. 1-jén 47 éves korában Budapesten elhunyt Tóth József (1823- 1870) színész, a Nemzeti Színház második nemzedékének legjelentősebb realista jellemábrázolója, Szentes jeles szülötte. 1906-ban utcát neveztek el róla Szentesen, 1909-től a helyi színház névadója.

85 éve, 1925. márc. 1-jén a Világ c. lapban cikk jelent meg "Négyezren koplalnak Szentes városában" címen, amely felhívta a figyelmet a földmunkás-kubikos családok növekvő nyomorára.

160 éve, 1850. márc. 3-án született Szentesen Sarkadi Nagy Antal (1850-1895) szentesi földbirtokos, Csongrád vármegye főpénztárnoka, nemes adományozó, a szentesi árvaházi alap létrehozója. (1906-ban utcát neveztek el róla; ma József Attila utca.)

80 éve, 1930. márc. 3-án az építőmunkások egy beadvánnyal fordultak a polgármesterhez, amelyben számszerű adatokkal bizonyították az építőipari munkásság nyomorúságos helyzetét; munkaalkalmak teremtését kérve.

65 éve, 1945. márc. 3-án 71 éves korában Budapesten elhunyt Molecz Béla (1874- 1945) német, magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár, nyelvész, szakíró, aki 1897-től 1932-ig tanított szülővárosában, a szentesi főgimnáziumban.

20 éve, 1990. márc. elején újszentesi delegáció érkezett Szentesre. A két település vezetői szándéknyilatkozatot fogadtak el a testvérvárosi együttműködés megkezdéséről, ezen belül a családi, gazdasági, művelődési, gyógyászati és sportkapcsolatok felvételéről.

Összeállította:
Labádi Lajos

2010. március 5.

Felújították a vérellátót

Összefogással felújították, kifestették a Dr. Bugyi István Kórházban működő Vérellátó Központot, ahol évente több ezer ember nyújtja karját embertársai segítése érdekében. A felújítást a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola diákjai végezték el, a szükséges anyagokat cégek biztosították, a takarítást pedig a munkatársak fejezték be.

Csongrád megye első vérellátó központja 1967-ben épült fel a kor technikai feltételeinek megfelelően. Az épület rövid idő alatt, mintegy 1,5-2 év alatt vált lakhatóvá - mondta el dr. Kispál Mihály főorvos, majd a kezdetekről beszélt: - Akkor a belgyógyászati osztályon dolgoztam, de dr. Szabó Sándor főorvos meggyőzött arról, hogy segítsek a véradásokkor.

2010. március 5.

Egy %

Köszönjük mindazoknak, akik a 2008. évi személyi jövedelemadójuk egy százalékának felajánlásával lehetővé tették, hogy a Damjanich János Alapítvány számlájára 64. 536 forint folyt be. Az összegből 45 ezer forintot az alaptőke növelésére, a fennmaradó 19.536 forintot támogatásra, valamint az alapítvány működési költségeinek fedezésére fordítja.

Kérjük a tisztelt adózókat, hogy a 2009. évi jövedelemadójuk egy százalékának felajánlásával járuljanak hozzá céljaik további megvalósításához, hogy minél többen részesülhessenek az említett támogatásból.

Az alapítvány adószáma 18452842-1-06; neve Damjanich János Alapítvány.

Támogatásukat a jövőben segítségre szorulók, és támogatásban részesülők, valamint az alapítvány kuratóriuma nevében előre is köszönjük!

* * *

Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség Közhasznú Egyesület adószáma: 18470776-1-06. Az Új Hajtás 18 éve működik, tevékenységét teljesen ingyen végzi, fiatalokkal foglalkozik (táncházat rendez, nyári táborozást szervez, ének-zenekart vezet, rádióműsort szerkeszt). Köszönjük támogatóinknak előző évi segítségüket, és ha továbbra is egyetért programunkkal, adója egy százalékával segítse munkánkat.

2010. március 5.

Költségvetés a túlélésre

A Fidesz frakció nem támogatta

Közel 200 oldalas, vaskos anyag került a képviselők asztalára, ami az idei költségvetést tartalmazza. A korábbi döntéseknek megfelelően a büdzsé előkészítésénél 200 millióra kellett lefaragni a működési hiányt, ám így is maradt forrás a város 1500 közalkalmazottjának cafetériajuttatására, azon felül tervezett fejlesztéseit is folytathatja a város. Nehéz esztendő elé nézünk, de nem akarunk visszafejleszteni, intézményt bezárni, jelentette ki Szirbik Imre polgármester a február végi testületi ülésen. Mint mondta, a képviselő-testület megtette azon korábbi intézkedéseit, hogy 2008-ra, majd 2009-re egyensúlyi költségvetést tudtak tervezni, ezen a területen a program továbbra is a dinamikus városfejlesztést tartja fontosnak.

2010. március 5.

Előadás

A helyőrségi klub dísztermébe várják az érdeklődőket a nyílt közművelődési délután programjára. Március 9-én, kedden 14 órakor Pintér István történész tart előadást Görgei szerepe a téli hadjáratban és a kápolnai csatában címmel.

2010. március 5.

Jövő héten látogatható a Szin-es Vendégház

A jelenlévők Bucsány György avatóbeszédét hallgatjákA ház, melyet Boros-ház néven ismer mindenki a városban mindig híres, közismert és patinás épületnek számított. Több mint 200 éves története során szinte mindig fontos, értékes és kiváló emberek lakták.

Amikor arra az elhatározásra jutottunk, hogy nekivágunk a felújításának, elsősorban az a cél vezérelt bennünket, hogy ezt az értéket akarjuk visszaadni illetve továbbadni a jelenkor és a jövő nemzedékének, az épület pedig legyen méltó a régi rangjához most, a 21. században is.

2010. március 5.

Színes télbúcsúztató karnevál

A Damjanich utcai óvoda csoportja: Balázs Márk, Bubor Brenda, Csernus-Lukács Virág, Csernus-Lukács Milán, Csorba Éva, Gáspár Börcsök Soma, Gáspár Börcsök Márton, Kula Kira, Lippai Veronika, Őze Kata, Szabó Bence, Szegedi Pál, Sztanó Máté, Zsigó Dávid, Benedek Aliz, Bakos István Zsolt, Berkecz Lilla, Boldizsár Bence, Bubor Panni, Czibulya Bence, Csatordai Janka, Dávid Lora, Dénes Lili, Péter Armand, Sebesi Gréta, Sipos Teodor, Szabó Márk, Vass Gergely, Janószegi Eszter, Fehér Bettina, Boldizsár Rebeka, Valy Dominika. Felkészítők: Ágostonné Szabó Tünde, Perczel Olivérné, Virág Györgyné és Zsiga JuditFebruár utolsó napján Szentes elűzte a telet - bár az esőt nem. A Télbúcsúztató karnevált 9. alkalommal rendezte meg az önkormányzat - mondta el Garai Sz. Imréné, a karnevál főszervezője. A Koránt szlovén busókkal színesített hagyományos rendezvény két napján, többezren élvezték a műsort, szórakoztak és búcsúztatták a telet. Pénteken a családok ünnepeltek, nagyon népszerű volt a város utcáin robogó kisvonat, de óriási sikerük volt az iskolákat felkereső és a tanulókat "riogató" busóknak is. A gyerekek eleinte egy kicsit talán még féltek is tőlük, de aztán nagy ovációval fogadták őket mindenhol. Szombat reggeltől az óvodások és az iskolások vették át a "hatalmat" a Dr. Papp László sportcsarnokban.

2010. március 5.

Szentesi körséta - szentesieknek

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület új turisztikai programot indít "Szentesi körséta-szentesieknek" címmel.

Ennek keretében olyan helyszínekre kalauzoljuk el a látogatókat, amit nem mindennap láthatnak és tapasztalhatnak, másrészről olyanokra is, amelyek előtt nap mint nap elmegyünk, de nem figyelünk rá eléggé, esetleg észre sem vesszük.

A program célja a helyi, meglévő értékek részletesebb megismertetése a város lakosságával azért, hogy nyitottabb, szakavatottabb szemmel és büszkébben tudjunk járni saját városunkban, szűkebb környezetünkben.

Ezen kívül tudjunk iránymutatást adni az ide látogató vendégeknek, turistáknak, hogy mit és főleg milyen szemmel érdemes megnézniük.

Terveink szerint a programok tavasztól őszig, havonta egy alkalommal, általában a hónap közepére eső szombaton lesznek.

Az első körsétánkat március 15-én, hétfőn 15 órakor tartjuk.

A református nagytemplom tornyába megyünk fel, így madártávlatból, panorámaszerűen tudjuk a városunkat szemlélni. Közben a nagytemplom állandó kiállításával is megismerkedhetnek a látogatók.

A program házigazdája: Nagyné Csikai Gabriella

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Szentesi Vendégszeretet Egyesület Elnöksége.

2010. március 5.

Mátyás királyról - másképpen

Hatalmas, máig tartó időszakot és gondolati síkot ölel fel a Koszta József Múzeumban ezekben a hónapokban látogatható időszaki kiállítás. A Corvin Tükör - A kultusz évszázadai címet viselő, három részből álló tárlaton olyan módon találkozhatunk a Hunyadiak korával és a későbbi századokban továbbélő kultuszával, hogy közben képzőművészeti remekműveket, érdekes régészeti leleteket csodálhatunk. Mátyás alakja természetesen majd minden alkotáson megtalálható, de a Budapesti Történeti Múzeumból érkezett anyag vonz-erejét többek között éppen az adja, hogy nem csupán a megszokott ábrázolásban láthatjuk a nagy királyt. Központi helyen látható Mátyás úgynevezett bécsújhelyi portréjának 17. század elején készült reprodukciója.

2010. március 5.

Népdalosok találkozója

A népdalosok egy csoportja a megnyitónA Petőfi Sándor Általános Iskolában sok évtizedes hagyománya van a zenei oktatásnak. E tradíció jegyében rendezik meg itt évről-évre a népdalosok találkozóját, amely február 25-én volt.

A szervező, Kis-Rácz Antalné elmondta, hogy a versenysorozat megyei szintű és nagyon régről gyökerezik. Néhány éve országos felfutású, mert nem csupán Csongrád megye népzenét szerető gyermekei számára írják ki, hanem az Apáczai Kiadóval karöltve történik a szervezés. Idén közel 150 jelentkező volt az érintett 6-14 éves korosztályban. A versenyzők korosztályonként, és ezen belül is három kategóriában mérhették össze a felkészültségüket: szólóban, kisegyüttesként (2-4 fő) és csoportként indulhattak. Kis-Rácz Antalné még hozzáfűzte az elhangzottakhoz, hogy az ország határain túlról, Újszentesről és Temesvárról is érkeztek gyerekek.

2010. március 5.

Rajztagozatosok kiállítása

A kiállító gyerekek Döme Zoltán tanárralA Művelődési és Ifjúsági Ház földszinti kiállítótermében gyakran láthat az oda látogató közönség gyerekek munkáiból összeállított tárlatot. Március 2-án a Damjanich János Általános Iskola rajztagozatosainak a rajzait és festményeit tették közszemlére.

A kérdésünkre az iskolában tanító Döme Zoltán, aki felkészítette a tanulókat elmondta, hogy már megközelítőleg sem tudná visszaidézni, hány kiállításon szerepeltek a tanítványok képei. Ebben az intézményben nagyon komoly hagyományai vannak a rajzoktatásnak, és mint mondta, minden osztályban vannak olyan tanulók, akikből elő lehet csalni a tehetséget. A tanár úr szerint elsősorban az az alapja ennek a tevékenységnek, hogy szeressenek rajzolni a diákok. Úgy véli, ő csupán ötleteket ad nekik, elindítja őket egy irányba, de nem befolyásolja a kialakult művet.

A kiállítás megnyitóján az iskola igazgatója, Kárpáti Lajos dicsérően szólt a munkáról, amely mind a gyerekek, mind Döme Zoltán részéről tapasztalható.
A Damó rajzkiállítása március 31-ig látható az ifjúsági ház nyitva tartási idejében.

Kép és szöveg:
Králik Emese

2010. március 5.

Fotóiskola kezdőknek

Március 8-tól, hétfőtől a Művelődési és Ifjúsági Ház és a Szentesi Fotókör kezdő fotóiskolát indít azoknak, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy alaposabban megismerkedjenek a képalkotással. A foglalkozások hétfőnként lesznek 18-20 óráig az ifjúsági házban, a félemeleti fotóköri helyiségben. Az öt alkalmas kezdő tanfolyamon elsajátíthatóak azok a szabályok, amelyek ismeretében jól komponált képek kerülhetnek ki a résztvevők kezei közül. A fotókör tagjainak az előadásai és az általuk nyújtott segítség minden fotózást kedvelő számára hasznos információkkal szolgálhat. Azoknak, akik a kezdő fotósuli után a fotografálás művészi alkalmazásába is szívesen belekóstolnának, áprilistól hét foglalkozásból álló - haladóknak - oktatáson vehetnek részt. A tanfolyamra az első találkozón lesz lehetőség beiratkozni.

2010. március 5.

Nepomuki-szobor

A Szentes kincsei voltak... című cikkhez csak egy rövid adalékot szeretnék hozzáfűzni. Szentesnek volt (van) egy Nepomuki Szent János szobra is, ami régen a Kurca-parton épült hőközpont helyén állt. Amikor a hőköz-pont épült, akkor a plébánia alagsorába került. A  2000-es évek elején én még láttam, az olajos hordók mellett feküdt fejetlenül. A feje sajnos elveszett. Hogy mikor, arra már senki nem emlékezett. Jó lenne valahogy felújíttatni, mert szép színfoltja lehetne a városnak a híd környékén.

Maczelka Lászlóné

2010. március 5.

"Árukapcsolás" a kábeltévén

Szentesen a Rubicom Zrt. is jelen van kábeltévés, internetes és telefon szolgáltatásaival az "elektronikai piacon". A társaság bizonyára nem tehet arról, hogy az általa sugárzott és fizikailag fogható, nézhető 60 kábeltévés műsor színvonal szempontjából meglehetősen vegyes képet mutat. A skála a jó néhány igénytelen adástól kezdve, a több középszerűn át a nem olyan sok elfogadhatóig terjed. Ám nagy valószínűséggel már a társaságon múlik a kialakított "üzleti" csatornabeosztás, hogy a közönségnek ajánlott "alap és bővített, valamint családi" csomagokban "összekeverték" - pontosabban szétszortírozták - a közkedvelt tévéadásokat a nem különösebben népszerű műsorokkal. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy valaki mondjuk együttesen kíváncsi a sportra, zenére, konyhai főzésre, az országos és helyi csatornákra stb., akkor szembe találja magát olyan késztetéssel, miszerint a minél több műsort tartalmazó csomagot kell, vagy érdemes megvásárolnia. Sőt mindezen felül a HBO, két különálló nívós műsoráért pluszként kell letennie a forintot, ha ezekről sem akar lemaradni. Hasonlattal élve olyan dolog, mint az élelmiszerboltban az ember csak úgy kapna egy kiló rizst, ha egy kiló tarhonyát is vesz hozzá.

Tehát attól még messze vagyunk, hogy a közönség a pénzéért, kedvére válogasson és csoportosítson a műsorok között. Jelenleg "eszi nem eszi - ez van" alapon történik a szolgáltatás. Egyfajta önkéntelen értékelés sokat elárul a valós helyzetről: a már említett, két - azaz kettő - HBO filmes műsor díja majdnem egyezik a 35 (!) más csatornát magában foglaló és "bővített" elnevezésű egységcsomag tarifájával.

Lehet tovább elmélkedni.

-bert

2010. március 5.

Közgyűlést tartottak a Szentesi Vasutas SC-nél

Nemrégen tartotta éves közgyűlését a Szentesi Vasu-tas SC, az új klubházban. Makra Zoltán (képünkön) elnök értékelte a szakosztályok tevékenységét, illetve beszámolt az egyesület gazdálkodásáról.

Hosszú évek szorgos munkájának gyümölcseként elkészült az egyesület klubháza, ahol lehetőség van különböző egyesületi és egyesületen kívüli rendezvények megtartására is. A ház szerves része a MÁV Sporttelepnek, amivel kapcsolatban vannak jövőbeni tervek. Az ingatlan használati és tulajdonjogával a MÁV Vagyongazdálkodási Zrt., a vasút egyik leányvállalata rendelkezik. A tervek szerint az egyesület magántőke bevonásával, a sportpályára is igényt tartana, de ehhez mindenképpen szükséges a helyi önkormányzat támogatása.

2010. március 5.

Focival űzték a telet

Hagyományos teremlabdarúgó tornával próbálták atéli hideget elűzni a teremfoci szerelmesei. A Szentesi Szabadidő Sport Klub 16 csapat részvételével kétnapos tornát szervezett a sportcsarnokban, a közelmúltban. A négy csoportba sorsolt csapatok körmérkőzéssel döntötték el, hogy ki jut a legjobb négy közé, ahova a szentesi Tűzoltók, a volt Viki Shop-os Semicilin, illetve egy csongrádi és egy fábiánsebestyéni csapat került.

Léhi Gábor a klub elnöke elmondta: ezt a tornát évek óta ebben az időpontban szervezik, volt olyan, amikor már több csapat is részt vett a játékban. Távolabbi terveik között szerepel egy nemzetközi torna megszervezése.

Móra József, önkormányzati képviselő ajánlott fel különdíjat a torna legjobb kapusának. A díjat a Tűzoltók kapusa, a tornán legkevesebb gólt kapó Szikora József vehette át.

A torna végeredménye: 1. Devil's (Fábiánsebestyén), 2. Suprise (Csongrád), 3. Semicilin (Szentes), 4. Tűzoltók (Szentes).

2010. március 5.

Vidékbajnoki bronz

Országos úszó rövidpályás vidékbajnokságot rendeztek Vásárhelyen február 19-21-én. A résztvevő 28 egyesület 214 versenyzője között a Szentes Városi Úszó Club utánpótlás úszói közül öten álltak rajtkőre: Juhász Nóra, Schal Zsolt, Vidovics Milán, Szabó Flórián és Erdélyi Bence.

A mieink csapatából Juhász Nóra szerepelt kiemelkedően, aki ifjúsági és felnőtt kategóriában 100 m női mellúszásban bronzérmes lett, egyéni legjobbján sokat javítva. Paulovics Tamás többi tanítványa is sikeresen szerepelt, ők is egyéni csúcsokat úsztak. Jövő héten következik számukra az újabb nagy megmérettetés, a diákolimpia.

2010. március 5.

Teremlabdarúgó torna

A Szabadidős Sportklub Gágyor János emlékére amatőr teremlabdarúgó tornát szervez a szentesi és a kistérségi labdarúgást kedvelő felnőtt sportolóknak. A tornán 12 csapat vehet részt, igazolt játékos csak megyei I. osztályig. Nevezni lehet március 10-én, szerdán 17 óráig a klub Tóth J. u. 28/A szám alatt. A sorsolást is ezen a napon tartják. Díjazás: az 1-4. helyezett csapat valamint a legjobb góllövő serleget és oklevelet, a legjobb csapat Gágyor János különdíjat kap.

2010. március 5.

Az atléták megerősödtek

A Szentesi Maximus SE atlétái a téli felkészülés után megkezdték a versenyeket. Fedett-pályás régiós versenyen vettek részt Kecskeméten, ahol súlylökésben Árgyellán Dávid (13,88 méter) első, Márki Sándor (11,96 méter) harmadik helyezést ért el.

A lányok versenyében súlylökésben Csordás Cintia (8,98) harmadik, Papp Anita (8,56) negyedik lett. 

Az első szabadtéri versenyre február 20-án Békéscsabán került sor, ahol 16 induló közül súlylökésben Árgyellán Dávid  (13,48) második, Papp Anita (9,87) leány súlylökésben - 12 versenyző között - szintén második, valamint Csordás Cintia (8,74) negyedik lett.

A békéscsabai verseny egyben az ifjúsági és serdülő versenyzők számára országos felmérő verseny is volt. Az itt elért eredmények azt igazolják, hogy a téli erősítő munka meghozta eredményét.

2010. március 5.

Szoros meccs a profikkal

A hazai bajnokság másik "kirakat csapata", a Beretytyóújfalu ellen lépet parkettre a Legrand-MetalCom Szentes futsalegyüttese az első osztályú bajnokság hétfői fordulójában a sportcsarnokban. Az esélyek egyértelműen a vendégek mellett szóltak, a minden tekintetben profi futsal-labdarúgókból álló berettyóiak voltak az összecsapás favoritjai. A Győrtől elszenvedett 15-0-ás vereséget követően félő volt, hogy ismét "megsorozzák" a Szentest, ám kellemes meglepetésre a mieink végig méltó ellenfelei tudtak lenni a berettyóúj-faluiaknak.

A 2-5-ös végeredmény ellenére a Szentes minden dicséretet megérdemel, mert az utolsó másodpercig harcolva, egy pillanatig nem feladva a küzdelmet futballozott nagyobb tudású ellenfelével szemben, és jobb helyzetkihasználással a mieink akár nagyobb meglepetésre is képesek lettek volna ezen az estén. Némethy László, vezetőedző is elismerte az ellenfél tudását, viszont saját labdarúgóiról is elégedetten nyilatkozott. Összeszedettebb volt a védekezésük, mint a Győr ellen, felvállalták a versenyfutásokat az ellenféllel. Kontratámadásaik veszélyesek voltak, ám nagyon sokat kihagytak ezek közül. Némethy szerint kihozták magukból a maximumot, amire a következő bajnokin, a Dunavarsány elleni összecsapáson is szükség lehet. A tréner szerint ez az a mérkőzés, amelyet minden körülmények között meg kellene nyerniük ahhoz, hogy a középmezőnyben tudjanak végezni. Hogy sikerül-e, az március 8-án, hétfőn este kiderül.

H. V.

2010. március 5.

Az ovisok is kézilabdázhatnak

Két évvel ezelőtt a Kiss Bálint Református Általános Iskolában kezdett szivacskézilabda-edzéseket tartani a kisiskolásoknak Cesznak György, a Hódmezővásárhelyi NKC SE utánpótlás vezetője. A vásárhelyi klub és a Szentesi Kinizsi női kézilabda szakosztálya között, azóta egyre szorosabb az együttműködés, ennek legújabb példája az, hogy februártól az óvodás korosztály is bekapcsolódik a kézilabda oktatásba városunkban.

Egyelőre a Klauzál utcai és az Apponyi téri óvoda egy-egy csoportja látogatja a foglalkozásokat, melynek helyszíne a városi sportcsarnok. Cesznak György, mint a Szentesi Kinizsi utánpótlás koordinátora lapunknak elmondta, hét-nyolc évi munka kell ahhoz, hogy ismét ütőképes és eredményes serdülőcsapata legyen Szentesnek.

2010. március 5.

Pótfűtés

János bácsi autóvezetésből vizsgázik. Mellette ül az instruktor, hátul a rendőr. Instruktor:
- János bácsi! Milyen tábla volt ez?!
- Úgy néztem, fiam, búzatábla...

2010. március 5.

Kis kukta

  • Körteleves tejszínesen
  • Rántott sajtgolyók
2010. március 5.

Háromból három

Egy hét alatt három bajnoki mérkőzést játszott a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabda együttese. A mieink múlt héten, szerdán kezdték a nagy sorozatot Egerben, ahol szoros összecsapáson nyertek 8-7 arányban. A találkozón 3-1-re, 4-2-re és 5-3-ra is vezetett a Szentes, ám a hatalmas akarással játszó hazaiak fordítani tudtak, és 6-5-re átvették a vezetést. Szerencsére a szentesi lányok küzdőszellemére sem lehetett panasz, a kitűnően vízilabdázó és négy gólt szerző Takács Orsolya vezérletével végül sikerült kiharcolni az egy gólos győzelmet a házigazdák ellen.

2010. március 5.

Mosóporba rejtette a lopott pénzt

Működött a jelzőrendszer

Tíz akácfát vágtak ki és loptak el egy bekerítetlen Szentes környéki tanya udvarából, tudtuk meg a városi rendőrkapitányság bűnügyi osztályán. A tolvajok 40 ezer forint értékű fával távoztak a helyszínről.

Feltörték az egyik helyi általános iskola alagsori szekrényét, ahonnan 50 teniszlabdát és három szivacslabdát loptak el ismeretlen tettesek. A húszezer forintot meghaladó lopás ügyében már keresik a tetteseket a nyomozók.

2010. március 5.

Gondolkodók

A gondolkodók klubjának tagjai tartanak összejövetelt március 9-én, kedden 18 órakor a városi könyvtárban. Az alkalmon a Tömeg és hatalom témát elemzik. A klubot vezeti Papp Erzsébet ny. gimnáziumi tanár.

2010. március 5.

Családi események

Született: Vida-Szűcs Norbert és Török Hildának Máté, Molnár Zoltán és Czakó Erikának Adél, Tóth Péter és Szénási Katalinnak Péter, Szilágyi László és Szilády Katalinnak Ágnes, Rátkai Zsolt és Blahó Brigitta Juditnak Gábor Balázs, Laczkó Csaba és Kecse-Nagy Andreának Nóra nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Balogh Péter Zoltán és Halmai Polett.

Elhunyt: Táczi Szabó Lajos, Kádár Ferenc, Zsigó Lajosné Réczicza Julianna, Polyák Pál, Ágoston Istvánné Sipos Erzsébet, Tornyi-Molnár Árpádné Lakatos Mária, Romhányi György, Mészáros Mihályné Szabó Margit, Nyári Szilveszterné Surányi Margit, Seres Sándorné Podhoretz Rozália.