2010. március 5.

Fontos a munkahelyteremtés

Szirbik Imre és Móra JózsefAz elmúlt ciklusban a Szentes és térségébe érkezett pályázatokról és támogatási formákról számolt be Móra József, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje. A térség mérhetően és jelentősen fejlődött, nemcsak a város, hanem a környező települések is. A pályázati lehetőségek teljes összege három fő támogatási formából tevődik össze hazai forrásokból, uniós pénzek nélkül 11 milliárd 184 millió forint, és ha ehhez hozzávesszük a saját erőt, akkor a térségbe 16,5 milliárd forint érkezett.

Ezek olyan fejlesztések, amelyek az itt élők kényelmét, komfortérzésének a javítását szolgálja. A legfontosabb fejlesztések között említette Móra József a Sipos Ferenc Parkerdő Otthont, a Vecseri-fok átalakítását és teljes rekonstrukcióját, a Református Nagytemplom és környezetének megújulását, jelentős eredményként szólt az energiatakarékosságban a Panel-plusz programokról, a szennyvízhálózat vagy az optikai kábelrendszerek kiépítéséről a települések között.

Országgyűlési képviselőjelöltként három nagy célt, vagy területet tart fontosnak a kistérségben, az egyik a munkahelyek teremtése, a másik az infrastruktúra fejlesztése, hiszen ilyen úthálózattal nem lehet Európa felé menni, a harmadik pedig a környezetvédelem.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő ismertette, hogy jelenleg is vannak beadott és beadásra váró pályázatok. A város központjának a megújítása, a kórház rekonstrukciója, vagy az intézmények felújítását (óvodák, iskolák) segítő "norvég" pályázati lehetőségek.

- Sokan vetették az önkormányzat szemére, hogy a csatornázási munkák nem voltak megfelelőek, letettük ugyan a mederelemeket, de nem raktuk rendbe az árkokat. Az elmúlt napokban több mint 40 mm csapadék hullott, és mintegy 4 órán át voltak belvízproblémák a belterületeken, de azért, mert a lakosság az átereszeket nem tartja karban, vagy éppen betemette. Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb beruházása volt a csatornázás. Ma már ott tartunk, olyan helyeken is van hálózat, ahol jelenleg még épület sincs. A közműfejlesztések során elértük, hogy szinte minden lakásban, minden közmű elérhető - mondta a polgármester, majd így folytatta:

- A pályázatok nagy része célirányos, és ez nem mindig találkozott azzal, amit akartunk, vagy nekünk kedvező lett volna. Egy pályázó önkormányzat azt nézi, hogy minimális önerőből, hogyan tudja megsokszorozni az önerejét. Például az elhíresült strandpályázat kapcsán a város azt a markáns, önálló álláspontot képviselte, hogy a turizmus fejlesztését a mozgásra, a sportra kívánja alapozni. Azonban a pályázatok, amelyek az ilyen típusú intézményfejlesztésre vonatkoztak, elsősorban az egészségturizmust támogatták, és ebbe Szentes nem fért bele. A lehetőséget nem adtuk fel, beledolgoztuk egy határon átnyúló együttműködési pályázatba. Hasonló helyzetben vagyunk az ipari park csarnokberuházásával is, ahol a Mercedes beruházáshoz szeretnénk kapcsolódni, hogy újabb munkahelyeket tudjunk létrehozni. Ebben szükség lesz az érintett települések országgyűlési képviselőinek a közös fellépésére.

Kép és szöveg:
garai