2010. március 5.

Az ovisok is kézilabdázhatnak

Két évvel ezelőtt a Kiss Bálint Református Általános Iskolában kezdett szivacskézilabda-edzéseket tartani a kisiskolásoknak Cesznak György, a Hódmezővásárhelyi NKC SE utánpótlás vezetője. A vásárhelyi klub és a Szentesi Kinizsi női kézilabda szakosztálya között, azóta egyre szorosabb az együttműködés, ennek legújabb példája az, hogy februártól az óvodás korosztály is bekapcsolódik a kézilabda oktatásba városunkban.

Egyelőre a Klauzál utcai és az Apponyi téri óvoda egy-egy csoportja látogatja a foglalkozásokat, melynek helyszíne a városi sportcsarnok. Cesznak György, mint a Szentesi Kinizsi utánpótlás koordinátora lapunknak elmondta, hét-nyolc évi munka kell ahhoz, hogy ismét ütőképes és eredményes serdülőcsapata legyen Szentesnek.

- Miért tartották fontosnak, hogy az óvodásokat is bevonják a kézilabdázás alapjainak megismertetésébe?

- Hódmezővásárhelyen, az ottani első osztályú női kézilabda klub már három esztendeje foglalkozik az óvodások oktatásával, azóta az a generáció szép eredményeket ért el a különböző megmérettetéseken. A klub célja egyértelmű, olyan utánpótlás-bázist szeretnének kialakítani, amelyből hosszú időre biztosítani lehetne az első osztályban szereplő HNKC játékoskeretének feltöltését. Hazánkban nagyon kevés egyesület tud kész játékosokat vásárolni, az anyagi lehetőségek behatároltak, ezért fontos, hogy egy szakosztály rendelkezzen megfelelő utánpótlással. A HNKC SE Szentesen a Kinizsi női szakosztályával fűzte szorosra a kapcsolatot, nem titkoltan ezen okokból. Jómagam, aki szentesiként a helyi kézilabdázás fellendítését is fontosnak érzem, két éve kezdtem el a sportág alapjainak megismertetését a kisiskolás korosztállyal, most pedig az 5-6 évesekkel igyekszem megszerettetni ezt a játékot.

- Mennyire lehet kiszélesíteni a helyi kézilabdabázist?

- A HNKC SE, a Szentesi Kinizsi női szakosztálya és vezetője, Debreczeniné Maro-zsán Eszter, a városi diáksport bizottság és a sportcsarnok vezetésének segítségével új alapokra helyeződhet a kézilabdázás, és annak oktatása. Az elképzelések szerint szeptembertől a Klauzál és az Apponyi téri ovik mellett a Rákóczi utcai és a Szent Anna óvoda gyerkőcei, valamint a Klauzál, a Koszta és a Kiss Bálint iskolákban induló elsős osztályok tanulóinak lesz hetente egy óra kézilabdaoktatás, a HNKC SE szakoktatói és a testnevelők irányításával. Ez több száz gyermeket érinthet, és bízom abban, hogy számos tehetséges fiatallal szerettetjük meg a sportágat. Tudom, hogy hosszú évek - egy jó serdülőcsapat kialakításához akár hét-nyolc év is - kellenek ahhoz, hogy felnőjön egy-egy sikeres generáció, de el kell kezdenünk ezt a munkát.

- Kizárólag a hódmezővásárhelyi klub utánpótlás-bázisa lennénk?

- Nem feltétlenül. Az együttműködés révén igyekszünk itt Szentesen is ütőképes csapatot kialakítani. Ez egyelőre még messze van, most még egy hosszú út legelején járunk. Az ovisok lelkesek, jól érzik magukat a foglalkozásokon, mi pedig igyekszünk olyan játékos feladatokkal motiválni őket, melyek megszerettetik velük a sportágat, és ennek köszönhetően hosszú évekre elkötelezik magukat a kézilabdázás mellett.

Hering Viktor