2010. március 5.

Felújították a vérellátót

Összefogással felújították, kifestették a Dr. Bugyi István Kórházban működő Vérellátó Központot, ahol évente több ezer ember nyújtja karját embertársai segítése érdekében. A felújítást a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola diákjai végezték el, a szükséges anyagokat cégek biztosították, a takarítást pedig a munkatársak fejezték be.

Csongrád megye első vérellátó központja 1967-ben épült fel a kor technikai feltételeinek megfelelően. Az épület rövid idő alatt, mintegy 1,5-2 év alatt vált lakhatóvá - mondta el dr. Kispál Mihály főorvos, majd a kezdetekről beszélt: - Akkor a belgyógyászati osztályon dolgoztam, de dr. Szabó Sándor főorvos meggyőzött arról, hogy segítsek a véradásokkor. A jelenlegi helyzethez hasonlóan akkor is kevés orvos volt, a 100 ágyas belgyógyászat három orvossal működött. Gyakoriak voltak az ügyeletek is, havi 8-12 jutott egy orvosra. 1969-ben tettem le a szakvizsgát, és dr. Szabó Sándor helyetteseként bekapcsolódtam a véradásokba, majd '71-től elvállaltam a központ vezetését miután felkért erre.

A vérellátó megépülése előtt a volt röntgen osztály két helyiségében oldották meg a véradást, ahol évente 200 liter vért vettek le a jelentkezőktől. A vérellátó felépülése azonban lendületet adott: az első évben már hatszázan, majd ezer főn felül nyújtották karjukat. Néhány év múlva pedig már 2400-2500 litert vettek le, ami 6-8 ezer véradót jelentett. Ezen kívül egészen 6 évvel ezelőttig ott történt a levett vér részekre bontása is, ezért kifejezetten hangsúlyos kérdés volt mindig is a tisztaság, a sterilitás.

- Három-négyévente kifestették a helyiségeket, jól karban volt tartva az épület. 1990 körül azonban centralizálták a véradók egy részét, mi is a központi intézethez kerültünk. Ekkortól nem tudtuk megfelelően karbantartani az épületet, hiszen a központtal nem volt meg az a közvetlen kapcsolat, mint a kórházvezetéssel, és a szervezéssel sok feladat is hárult rájuk. Később visszakerültünk a kórházhoz, de addigra az intézmény anyagi lehetőségei is megromlottak. Sokszor próbálták megoldani a rekonstrukciót, de nem volt rá anyagi keret. Ekkor jött az ötlet, hogy fel kellene keresnünk azokat a cégeket, melyekkel működésünk miatt évtizedek óta kapcsolatban állunk a reagensek és a vérplazma készítmények beszerzése miatt. Két éve az egyik cég 100 ezer forintot ajánlott fel, de ez nem volt elég a rekonstrukcióra. Tavaly aztán a többi céget is megkérdeztük, eredményesen, hiszen a Human Bioplasma Kft., a Reagens Kft., a Biotest Hungary Kft. és a Bio-Rad Magyarország Kft. felajánlotta az épület kifestéséhez szükséges anyagok szponzorációját. A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola tanulói pedig - Pintér Etelka igazgató, Bimbóné Pitti Éva igazgatóhelyettes, Mészáros János gyakorlati oktatásvezető és Liszkai János szakoktató jóvoltából - a MUÉP gyakorlati oktatást szervező cég keretein belül térítésmentesen elvégezték a vérellátó festését: minden helyiségben lekaparták a festékrétegeket, glett-elték, kijavították a repedéseket és újrafestették a teljes falfelületet. Hat hétig dolgoztak a tanulók a kórházban, voltak olyan diákok, akik ez idő alatt az intézetben tették le a szakvizsgát.

Cseh-Lakos