2010. március 5.

Költségvetés a túlélésre

A Fidesz frakció nem támogatta

Közel 200 oldalas, vaskos anyag került a képviselők asztalára, ami az idei költségvetést tartalmazza. A korábbi döntéseknek megfelelően a büdzsé előkészítésénél 200 millióra kellett lefaragni a működési hiányt, ám így is maradt forrás a város 1500 közalkalmazottjának cafetériajuttatására, azon felül tervezett fejlesztéseit is folytathatja a város. Nehéz esztendő elé nézünk, de nem akarunk visszafejleszteni, intézményt bezárni, jelentette ki Szirbik Imre polgármester a február végi testületi ülésen. Mint mondta, a képviselő-testület megtette azon korábbi intézkedéseit, hogy 2008-ra, majd 2009-re egyensúlyi költségvetést tudtak tervezni, ezen a területen a program továbbra is a dinamikus városfejlesztést tartja fontosnak.

Hornyik László a túlélés költségvetésének nevezte a büdzsét. Szkeptikus vele kapcsolatban, mégis azt javasolta, hogy fogadják el, mert különben nem tud működni a szociális rendszer, és az intézmények sem.

Móróné Tulipán Edit, Sipos Antal és Antal Balázs Tibor azt kifogásolta, miért csak a városközpont fejlődik, mikor a peremterületeken is szükség lenne beruházásokra. Véleményük szerint La-pistó, a nagyhegyi városrész és Magyartés is szeretne fejlődni. Utóbbi városrészben a ritka buszjáratok is keserítik az ott lakók életét. Sipos Antal kifejtette: őket az a környék érdekli, ahol élnek, nem járnak be a központba sétálni. Erre Baranyi Imre, majd a polgármester is sorolni kezdte a külső városrészekben megvalósult és az idei évre tervezett fejlesztéseket. (Készülnek a csapadékvíz-elvezető árkok, rendbe teszik azokat, átépítenek több, mint kétezer kapubejárót, hogy a csapadékvíz elfolyjon, stb.)

Dr. Gyenes Ágota a lakásügyi bizottsági elnöke arról szólt, hogy a bérlakásban élők tartozása ma már meghaladja a 16 millió forintot. Korábban a testület elfogadott egy cselekvési tervet, amelyben megfogalmazták, hogy a 2010-es költségvetésben, a lehetőségeket figyelembe véve 3,5 millió forinttal emelik azt az összeget, amivel a hátralékosokat első lépésben tudják támogatni. Ez az összeg nem szerepel a költségvetésben, de nem tartalmaz önkormányzati bérlakás vásárlására vagy építésére forrást sem. A mai napig 64 család vár sürgősségi névjegyzéken lakásra - jegyezte meg a képviselő.

Dr. Rébeli Szabó Tamás egyéni indítványában kérte a testülettől, hogy biztosítsa az általános iskolások részére az uszodahasználatot, attól függetlenül, hogy önkormányzati vagy egyházi iskolákról van szó. Hasonló kéréssel élt a képviselő a jégpályahasználat esetében is.

Törőcsik Zoltán parttalan vitának nevezte az egészet, kijelentette: véleménye szerint a képviselők felelőssége nem azon múlik, hogy mondjuk a Vasvári Pál utcán van-e 10 méter járda. Választói elsősorban azért küldik ide, hogy a város működését, fejlődését biztosítsa.

Szirbik Imre: többen fogalmaztak úgy, hogy ez egy városközpontú költségvetés. Nagyhegyen a szennyvizet kiépítettük, ritka az olyan település, amelynek a külső területén van ilyen. Utakat építettünk ki. Lapistón járdaépítést tervezünk, lámpatesteket helyeztünk el, a Lavotta utcában játszóteret építünk, benne van a költségvetésben. Fedett buszvárókat építettünk ki. A tanyavillamosítás 7 millióval benne van. Alsórét nagyobb fejlesztésen ment keresztül. A lakbértámogatást is megemeltük 6 millióra. Lakásvásárlásra, lakásépítésre 20 milliót tart a költségvetés. Az uszodahasználat is szerepel az anyagban.

Végül két módosítást is elfogadott a grémium többsége: 9 millió forinttal növelték a sporttámogatási keretet, illetve a következő szezonban is vásárolhat jégidőt a város az általános iskolásoknak. Ezzel együtt szavazta meg a testület az önkormányzat idei költségvetését.

Az ivóvízminőség-javító programban való részvétel megosztotta a képviselőket. Elhangzott: köbméterenként 80-90 forintos díjemeléssel járna, ha megvalósulna a fejlesztés, de az is, hogy komoly következményei lehetnek, ha meghiúsul a program. Mindezek figyelembevételével úgy döntöttek, hogy Szentes nem vesz részt a programban.

Lovas József