2010. március 5.

Jövő héten látogatható a Szin-es Vendégház

A jelenlévők Bucsány György avatóbeszédét hallgatjákA ház, melyet Boros-ház néven ismer mindenki a városban mindig híres, közismert és patinás épületnek számított. Több mint 200 éves története során szinte mindig fontos, értékes és kiváló emberek lakták.

Amikor arra az elhatározásra jutottunk, hogy nekivágunk a felújításának, elsősorban az a cél vezérelt bennünket, hogy ezt az értéket akarjuk visszaadni illetve továbbadni a jelenkor és a jövő nemzedékének, az épület pedig legyen méltó a régi rangjához most, a 21. században is.

A fenti sorokban dr. Szin Imre szavait idézzük, ami a Szin-es Vendégház minapi avatásán hangzott el. Az ügyvezető beszédében - egyebek mellett - szólt arról, hogy az igényes, exkluzív, és immáron az Európai Uniós normák próbáját is kiálló vendégház kialakításánál igyekeztek arra is figyelni, hogy az épület a városi rekonstrukciós folyamatnak is szerves része legyen, annak, amely során Szentes teljes belvárosa megújul és megszépül.

- Az épület a civil kurázsinak egy szép példája, teljes egészében magánerőből valósult meg. Óriási volt a várakozás, sokan figyelték és aggódva, sőt izgalommal várták, hogy mi készül itt? Milyen lesz a végeredmény? Ezért úgy döntöttünk, hogy március 10-én, szerdán, 10-től 17 óráig megnyitjuk az új vendégházat Szentes város minden polgára előtt, nyílt nap keretében minden érdeklődőt szeretettel várunk, hogy megtekinthessék, mit is alkottunk, mi lett a Boros-házból miután Szin-es Vendégházként működik tovább - jelentette be az ügyvezető.

A Hajdú Lajos utca 1. számú ház déli homlokzatán márványtábla hirdeti, hogy itt lakott Boros Sámuel, Szentes első polgármestere. A több mint 200 éves ház egykor a mindenkori főbíró lakhelye volt, egészen addig, míg a polgármester meg nem kapta a várostól. Bucsány tanár úr talán nem véletlenül mondta a házról, hogy országos és helytörténeti múltat idéz. Kossuth Lajos, amikor alföldi toborzó körútja során 1848. október 1-jén Szentesre érkezett, az éjszakát ebben, az akkor Kurcaparti utca 191. számú házban, a főbíró otthonában töltötte. Korabeli levelek alapján feltételezhető, hogy jeles költőnk, Vörösmarty Mihály sógorával, Bajza Józseffel is vendégeskedett itt, pincéjéből valaha alagút vezetett a református templom és a Kurca irányába is.

Külső megjelenésében fehér falával, zöld ablakkereteivel a múltat idézi, belső kialakításában, felszereltségében pedig a 21. századi igényeket elégíti ki. Boros Sámuel idejében még katlanba helyezett üstben melegítették a vizet, most pedig napkollektor biztosítja a melegvizet.

A vendégház tulajdonosainak és megálmodóinak minél több vendéget, az ide betérőknek pedig meghitt, kellemes, családias légkörű itt tartózkodást kívánt Szirbik Imre polgármester, majd Kovács Péter lelkész kérte Isten áldását az épületre.

Az "L" alakú épületben 5 szobát rendeztek be. Erről és a vendégházban rejlő körülményekről tájékoztatta a megjelenteket Molnár Lívia a Szentesi Vendégszeretet Egyesület elnöke.

L. J.