2010. március 5.

Diákcsillag született

A karnevál Diákcsillagai, a Pollák 12. B osztályaEbben az évben a Télbúcsúztató karneválon egy merőben új elemmel találkozhattunk. A kereskedelmi televíziók tehetségkutató műsoraihoz hasonló, "Diákcsillag születik" című műsorszámban lelhettük kedvünket szombat este a sportcsarnokban. Kilenc iskola produkcióját izgulták végig a barátok, rokonok, iskolatársak. Az sms-szavazás végeredményeként a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 12. B osztályának "Grease" előadása lett a nyertes.

Az osztályfőnök, Török Edit tanárnő is részt vett az előadásban, együtt táncolt a diákokkal a csarnok színpadán. Későbbi beszélgetésünk során elmesélte, hogy az előadás ötlete már tavaly megszületett a fejében. Az osztály két tagja, egy lány és egy fiú karaktere nyomán jött az elgondolás. Számára a fiatalember amolyan igazi, vagány John Travolta-típus, az ifjú hölgy is belevaló, talpraesett. Végül ők lettek a Pollákos Grease főszereplői. Véleménye szerint olyan produkció jött létre, amely tükrözi az ő kis közösségüket. Megtudhattuk azt is a tanárnőtől, hogy együtt nézték meg az eredeti filmet egy osztályfőnöki órán.

A tanítványai gyorsan megszerették a zenés történetet. A dallam könnyen a gyerekek fülébe mászott, a téma is örök, hiszen úgy, mint bármely más tizenéves közösségben, a Pollákban is megtörténhet egy efféle szerelmes-bulizós, összeveszős-kibékülős eset.

A tánc betanításában az iskola egyik pedagógusa, Újréti Gabriella tanárnő volt a segítségükre. Elmondta, hogy bár táncos múlttal büszkélkedhet, ki szeretné hangsúlyozni, hogy nem tánctanár. A szerepét az ügyben inkább háttérmunkásként jellemezné, javarészt a rock & roll elemeinek a gyakorlásánál volt szükség a tanácsaira. Mint azt kifejtette, jó volt látni a fejlődést, izgalmas út volt a kezdeti óvatos tartózkodástól eljuttatni oda a diákokat, hogy egyre bátrabban mozogjanak. Úgy gondolja, ez a közös munka túl azon, hogy első helyezést hozott, egy másik jelentős hozadékkal is bír: az együttes fáradozás még jobban összehozta a társaságot.

Az osztály tanulóival az iskolában sikerült néhány szót váltani. Beszámoltak arról, hogy jó közösségnek tartják magukat és a jelenet színpadra állításában szívesen vettek részt. Mindössze három lánnyal büszkélkedhetnek, ezért is jött jól az osztályfőnöknek - a nemek arányát kissé módosító - részvétele a táncban. Úgy emlékeztek, nagyjából két hónapot vett igénybe a betanulás és ez heti legalább 3 óra gyakorlást jelentett. A jelenet alakulásához ők is igyekeztek hozzáadni az ötleteiket, a véleményükre mindig nyitottak voltak a tanárnők. A szombati, sportcsarnokbeli előadást, bár sokan közülük kollégisták, vagy bejárósok, minden osztálytárs részéről nézték a rokonok és barátok. Sokan ott a helyszínen szurkoltak nekik, aki pedig nem tudott elmenni, a televíziós közvetítést követte figyelemmel. Az osztályukért való szorítást és a kapott szavazatokat ezúton is szeretnék megköszönni. A nyereményük egy közös mozijegy, ami a szegedi Plazaba szól, ahol a 3D-ben megtekinthető Avatart fogják megnézni. Az odautazásról természetesen nem saját maguknak kell gondoskodni, ezt a díj felajánlója megoldja helyettük.

Szentes első Diákcsillagainak és a tanáraiknak gratulálunk és bízunk abban, hogy az egyéb megmérettetéseken, és az érettségi vizsgán hasonló könnyedséggel és jókedéllyel fognak áttáncolni.

Králik Emese