2010. március 5.

Gazdakör a térségben

Gazdaköri sajtótájékoztatóA Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetség elnöke Kispál Ferenc nyitotta meg az aktuális mezőgazdasági kérdésekről szóló sajtótájékoztatót, ahol Farkas Sándor országgyűlési képviselő, dr. Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója és Szőke József, a Szentes és Térsége Gazdakör elnöke válaszolt a sajtó kérdéseire.

Farkas Sándor elmondta, sikerült újjászervezni a Szentes és Térsége Gazdakört. Erre a szervezetre azért volt szükség, mert a térségben eddig nem volt megfelelő a gazdák érdekvédelmi képviselete, illetve hiányoztak azok a tájékoztatók, információs csatornák, melyek a gazdálkodók megfelelő szakmai továbbképzését, vagy éppen felkészültségét segítik. A Fidesz-MPP politikájában a mezőgazdaság kiemelt hangsúlyt kap, és ehhez feltétlenül szükséges egy kétoldalú konzultációs lehetőség a hatékony munkavégzéshez.

Dr. Budai Gyula arról számolt be, hogy elkészítették a "Gazdák és a vidék programját", ami természetesen nemcsak a gazdákról szól, hanem a vidéken élő emberekről, azok problémáinak megoldásáról. A jelenleg ellenzéki szerepkörben fellépő MAGOSZ nagyon sok problémával foglalkozott, de a legnagyobb eredményüknek azt tekintik, hogy az állami földek 95 százalékát az elmúlt 8 évben meg tudták tartani. A jelenlegi földgazdálkodási politikát nem támogatják, hiszen most a gazdasági társaságok előtt kívánják megnyitni a földpiacot, a nagy állattartó gazdaságokra hivatkozva.

A MAGOSZ elsősorban a családi gazdaságokat preferálja, szemben a több tízezer hektáros holdingokkal. Nagy probléma, hogy az állami földet - egyesek - fele annyi pénzért bérlik, mint amit a piaci helyzet megkövetelne. Ma aranykoronánként a piaci érték az állami földek esetében 700, míg a nem állami földek esetében 1500-2000 forint. Ráadásul az állami földeket bérlő nagy gazdaságoknak közel húszmilliárd forint tartozása van. Az Európai Unió már vizsgálja ezt a helyzetet, mert álláspontjuk szerint ez egyfajta állami támogatás, ami sérti a piacot. Ezért is támogatják a helyben lakó családi gazdaságokat, és ennek megfelelően az a cél, hogy a 2002 előtti állapotot állítsák vissza.

Szőke József beszámolt arról, hogy február 18-án alakult meg a gazdakör, amelynek ő az elnöke. A szervezet Szentes és környékén az őstermelőket, a vállalkozásokat, vállalkozókat és családi gazdaságokat tömöríti, és ennek a rétegnek biztosítják az érdekképviseletet. Szentes és környéke hagyományosan a nagy értékű zöldségek termeléséből élt, melyek - egy főre vetítve - kisebb földterületet igényelnek. Ezekből adódóan határozták meg a gazdakör feladatait: szakmai és egyéb ismereteket átadni, segítséget nyújtani a pályázatoknál és a gazdák megfelelő érdekképviselete a különböző fórumokon.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre