2010. március 5.

Közgyűlést tartottak a Szentesi Vasutas SC-nél

Nemrégen tartotta éves közgyűlését a Szentesi Vasu-tas SC, az új klubházban. Makra Zoltán (képünkön) elnök értékelte a szakosztályok tevékenységét, illetve beszámolt az egyesület gazdálkodásáról.

Hosszú évek szorgos munkájának gyümölcseként elkészült az egyesület klubháza, ahol lehetőség van különböző egyesületi és egyesületen kívüli rendezvények megtartására is. A ház szerves része a MÁV Sporttelepnek, amivel kapcsolatban vannak jövőbeni tervek. Az ingatlan használati és tulajdonjogával a MÁV Vagyongazdálkodási Zrt., a vasút egyik leányvállalata rendelkezik. A tervek szerint az egyesület magántőke bevonásával, a sportpályára is igényt tartana, de ehhez mindenképpen szükséges a helyi önkormányzat támogatása. Az is a támogatás egyik fajtája lehetne, mint más sporttelepnél, hogy az önkormányzat órákat - edzésidőt - vásárolna, de lehetne zöldfelületet vásárolni. A környékbeli iskolák (Damjanich, Deák és a Rigó) diákjai testnevelésre ezt a pályát használják. Egy műfüves kispálya építésére is volna pályázati lehetőség, de az önrész biztosítása jelenleg meghaladja az egyesület anyagi lehetőségeit.

A szakosztályok működtetését a nagyon szűk anyagi lehetőségek behatárolták, és több támogató visszalépett. Több külső pályázati forrásból sikerült pénzt nyerni, de ezek csak jelképes összegek: például 55 ezer forintot nyertek a Wesselényi-pályázaton.

A vívó szakosztály közel 30 fővel működik, akik közül 7 fő versenyeztetését tudják biztosítani, különböző korosztályokban. A szolnoki diákolimpiai döntőn párbajtőrben a fiúk negyedikek, a lányok ötödikek lettek, de egyénileg is eredményesek.

A természetjárók közel negyven rendezvényen vettek részt. Az éves gyalogtúrák során 2400 kilométert tettek meg, többen arany-, ezüst- és bronzjelvényes címeket értek el.

A szabadidő szakosztálynál vezetőségváltás volt, Horváth László helyett Király Attilát választotta meg a közgyűlés. Szinte mindig foglalt volt az idényben a teniszpálya, de a kispályás labdarúgó csapat is részt vett a különböző tornákon. Szerveztek egy vasutas családi sportnapot, ahol több száz résztvevő érezte jól magát.

A szakosztályt bővítették, a közelmúltban alakult meg a LOKI Biliárd Klub. Kovács Iván, a szabadidős rendezvényeken saját tervezésű játékokkal, íjászattal, fúvócsöves lövészettel is mindig segített. Terveik között szerepel a kispályás nyári labdarúgó bajnokság mellett, a nagypályás városi bajnokság megszervezése is.

A rögbi csapat komoly teljesítménnyel vett részt a bajnokságban, és a jövő a 7-es rögbié, ami talán az olimpiára is kikerül. A bajnokságban és a Magyar Kupában elért 4. helyezéshez csak gratulálni lehet. A csapat most az NB II őszi fordulója után a 2. helyen áll. Azért ebben az osztályban játszanak, mert az első osztállyal kapcsolatos költségeket nem tudják vállalni. Kiemelkedő az utánpótlás-nevelő munkájuk, a kadettok között másodikok, a diákolimpia döntőn elsők.

A futsal az első osztályban szerepel, jelenleg a 6. helyen állnak, de nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen a nagypályán futballozó játékosokat edzésre, sőt még mérkőzésre se nagyon engedik el. Sajnos nincs arra lehetőség, hogy csak futsalosok szerepeljenek, ennek a szervezeti és anyagi feltételei nincsenek meg. Kötelezték a szakosztályt, hogy utánpótlás-csapatot indítson, ami megint a költségek növekedését jelentette. Ráadásul az eddigi területi és tornák szerinti szervezést átalakították. Aztán egy félreérthető szabály miatt még pontokat is vettek el a csapattól.

Kép és s zöveg:
Garai Sz. Imre