2010. március 5.

Kis kukta

Körteleves tejszínesen

Hozzávalók: 5 db nagy körte, 2 dl tejszín, 1 citrom, 1 csomag vaníliáscukor, 1 ek. vaníliás pudingpor, cukor.

Elkészítése: 3 dl vízbe belefacsarjuk a citrom levét, a 4 db körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, és kisebb darabokra szeletelve a citromos vízbe tesszük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és felforraljuk (kb.10 perc). A tűzről levéve beleöntünk 2 dl hideg vizet, és a tejszínt. Fél dl vízzel elkeverjük a pudingport, és hozzáadjuk a leveshez. A tűzre visszateszszük, az újraforrástól számítva 1 percig hagyjuk még a tűzön. Ezután a körtét néhány merőkanál lével turmixoljuk össze. Visszaöntjük a többi léhez, és cukorral utóízesítjük.

A maradék 1 körtéből hámozás után karalábévájóval gömböket formázunk, és a kész levesbe tesszük. Hidegen tálaljuk.

Rántott sajtgolyók

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, csipet só, csipet reszelt szerecsendió, 2 dl tej, 10 dkg reszelt sajt (trappista), grillfűszerkeverék (ízlés szerint), liszt, 2 db tojás, kukoricapehely (Corn flakes összemorzsolva, vagy turmixgéppel őrölve) vagy zsemlemorzsa.

Elkészítése: A vajon megfuttatjuk a lisztet, felengedjük a tejjel, ízesítjük (besamelmártást készítünk). Hozzáadjuk a reszelt sajtot, elkeverjük, és hűtőbe tesszük, lehűtjük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, és bepanírozzuk: először lisztbe, majd enyhén sózott tojásba, végül morzsolt kukoricapehelybe (vagy zsemlemorzsába) forgatjuk. Tegyük újra hűtőszekrénybe, vagy fagyasztóba félórára. Bő, forró olajban világos aranyszínűre sütjük. Ebből a mennyiségből kb. 30 db golyónk lesz. Frissen, azonnal tálaljuk tartármártással. Körete lehet petrezselymes rizs, hasábburgonya.

Ha nem akarjuk, hogy a sajt kifolyjon, panírozzunk duplán: az első panírozás után újra forgassuk meg a gombócokat tojásban, majd a kukoricapehelyben vagy a zsemlemorzsában. Lehet fagyasztani is, így vendégváró falatkának is nagyon finom. Sütés előtt 15 perccel vegyük ki a fagyasztóból, hogy a sajtkrém is kellően átforrósodjon a sütés alatt.