XLI. évfolyam 29. szám

2009. július 24.

Rábólintottak a tervekre

Nemsokára folytatódhat a Petőfi Szálló rekonstrukciója

A Petőfi Szálló belülrőlJóváhagyta az országos tervzsűri a Petőfi Szálló rekonstrukciójának terveit, erről tájékoztatta lapunkat Zsohár Árpád (képünkön). A Pendola Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, úgy döntött: a cég internetes oldalára felteszik a tanács határozatát, így mindenki el tudja olvasni és teljes értékű információt kap arról, hogy mi volt a tervtanács véleménye, mi az, amit elfogadott vagy kifogásolt.

A tervtanács múlt csütörtökön egyhangúlag elfogadta a terveket, az általuk megszabott módosításokat a Pendola Kft. elvégezte. Zsohár Árpád szerint számítani lehetett arra, hogy nem egyszer kell a tervtanács elé állniuk, hiszen ez mindig egy hosszadalmas, bonyolult folyamat. - Aki ilyen jellegű épület-felújításokkal foglalkozik, az tudja, hogy általában az ilyen terveket 4-5 alkalommal kell a tervzsűri elé vinni. Mi kétszer voltunk bent. Az elsőnél, amit észrevételeztek, azt javítottuk. Ezek után a szakhatóságoknak kell eljuttatnunk a tervanyagot, majd az ő változtatásaikat is fel kell vezetni a tervdokumentációra. Csak ennek függvényében indulhat el a munka, és ekkor körvonalazódik, hogy pontosan mekkora összeget szeretnénk igénybe venni pénzintézettől az építkezéshez - beszélt az eljárásról Zsohár Árpád, aki előzetesen is számolt azzal, hogy a hivatalos eljárás ennyi időt vesz igénybe.

2009. július 24.

Rossz év után csak jó jöhet

Volt négy jó évünk korábban, aztán tavaly volt egy rossz, úgy látszik, ezt az idén sem ússzuk meg. Féléves értékelési számaink sajnos nem rózsásak. A tavalyi tendencia úgymond, folytatódik, lehet, hogy évvégéig is kitart. De nagyon bízom benne, hogy a rossz év után már csak jó jöhet, panaszolja Magyar József (képünkön), a Hungerit Zrt. vezérigazgatója. Mint mondja, ezek mind összetett dolgok, őket is sújtja a válság.

Ami az egészben észrevehető: a drágább termékek fogyasztása visszaesett, az olcsóbbak iránt nem változott a kereslet. Erre mondják azt, hogy enni csak kell az embereknek, igaz, mindez a minőség rovására megy. A vásárlók biztosra mennek, és a külföldi kereskedők sem kockáztatnak semmit. Hogyan? A vezérigazgató kifejti, hogy az eddigi legjobb termékük a Valdor sonka, korábban mintha nem is nézték volna az árát, keresett termék lett. Most próbáltak árat emelni, a vásárlók úgy reagáltak rá, hogy visszaesett a fogyasztás belőle. Le kellett mondaniuk az áremelésről.

2009. július 24.

Másodszorra is elnyerték

A Legrand Magyarország Zrt. és a Business Superbrand-díj

A Business Superbrands Program keretében 2009-ben immár második alkalommal ítélték oda a B2B márkák legjobbjainak járó díjakat. A 14 tagú, független szakemberekből álló bizottság döntésének értelmében a villamossági és informatikai termékeket gyártó és forgalmazó Legrand Zrt. ismét Business Superbrand minősítést kapott, ezzel is megerősítve helyét az üzleti szektor legjobb márkái között.

Magyarországon öt éve működik a Superbrands program. A Business Super-brands az üzleti szektor (B2B) márkáinak legkiválóbbjait jutalmazza, azaz olyan magyar-országi cégeket/márkákat, melyek nem elsősorban a fogyasztókat, hanem vállalkozásokat, szervezeteket szolgálnak ki. A bizottság elé kerülő közel 3 ezer cégből álló lista egyaránt tartalmazza a legnagyobb nyereségű hazai cégeket csakúgy, mint - az egyes szek-torok iparkamarái, egyesületei, szakmai szervezetei által javasolt - kisebb vállalkozásokat, melyek az üzleti élet kiválóságainak számítanak.

2009. július 24.

Orkán erejű vihar tombolt

Évfordulónaptár - 2009.

1919. július 20. Megindult a Vörös Hadsereg támadása a tiszai arcvonalon; a magyar csapatok átkeltek a Tiszán Tokajnál, Szolnoknál és Csongrádtól délre.

1919. július 21. A Vörös Hadsereg I. hadtestének 2. hadosztálya - amelyben több száz szentesi is szolgált - koncentrikus támadással felszabadította Szentest, Szegvárt és Mindszentet. A Kossuth téren toborzó nagygyűlést tartottak, amelynek hatására több mint 2000-en jelentkeztek a Vörös Hadseregbe. A város és környéke az elkövetkező napokban hadszíntérré vált.

1844. július 22. Megszületett Nógrádon dr. Uhlár István (1844-1919) katolikus lelkész, tanár, esperes, apát, pápai prelátus, aki 1878-tól haláláig lelkipásztor volt Szentesen. (1932 óta utca viseli nevét.)

1889. július 23. Sarkadi Nagy Mihály polgármester műútépítési pályázatot hirdetett, amely a főtértől a vasútállomásig terjedő 1500 méter hosszú és 8 méter széles műút kiépítésére vonatkozott. (A keramitút építése szept. elején vette kezdetét.)

1919. július 23. A Vörös Hadsereg elfoglalta Kisújszállást, Szentesnél azonban a várost kiürítve a Tisza jobb partjára vonult vissza. Tóth Sándor alezredes, hadosztályparancsnok vezetésével a magyar csapatok még ugyanezen a napon ismét kiszorították a románokat Szentesről.

1989. július 23. Találkozót szervezett a Repülés Baráti Köre Szentesen, a repülés helyi kezdetének 50 éves, valamint az 1949. évi motoros repülőiskola 40 éves jubileuma alkalmából.

1889. július 24. Emberemlékezet óta nem látott orkán erejű vihar vonult el Szentes és a szomszédos Szegvár, Mindszent, Mágocs, Derekegyház és Nagykirályság felett. A villámlással, esővel és jéggel járó vihar tetemes károkat okozott az épületekben és terményekben egyaránt.

1899. július 24. Megszületett Szentesen dr. Csipke Zoltán (1899-1966) gyógyszerész, orvos, egyetemi rendkívüli tanár, kandidátus, a Budapesti Egyetemi Gyógyszertár vezetője.

1919. július 24. A Tiszánál megindult a román hadsereg általános ellenoffenzívája a Vörös Hadsereg visszaszorítására.

2009. július 24.

Az intézmény híres tanítványai

Jubilál a Horváth Mihály Gimnázium 3.

Dr. Négyesy László akadémikusA Horváth Mihály Gimnázium fennállásának évfordulója alkalmából eddig felelevenítettük Labádi Lajos levéltár-igazgatóval beszélgetve az intézmény elmúlt 150 éves történelmét; neves tanárairól emlékeztünk. Az évforduló azonban alkalmat ad arra is, hogy olyan jeles diákok munkásságát is felvillantsuk, akik számára pályafutásuk első mérföldkövét a szentesi gimnázium jelentette.

Labádi Lajos a 19. században, az intézményben tanult diákok között említette Dezső (Deréki) Lajost, a sárospataki tanítóképző későbbi igazgatóját, aki elindította Comenius életművének magyar elemzését, és haladó eszméit elsőként ültette át a magyar pedagógiába. Fekete Márton vármegyei főjegyzőt, az 1885-ben Szentes székhellyel alakult Körös-Tisza-Maros Ármentesítő és Belvízszabályozó Társulat főigazgatóját, királyi tanácsost, aki 1910 és 1918 között Szentes országgyűlési képviselője is volt. Kiemelte dr. Hadzsy János szemész specialistát, Kulinyi Zsigmond újságíró-lapszerkesztőt, dr. Ecseri Lajos közgazdasági írót, aki elnyerte az MTA pályadíját.

2009. július 24.

Megemlékeznek Kosztáról

A Kálvária temetőben lévő díszsírhelynél emlékeznek meg tisztelői Koszta Józsefről, a festőművész halálának 60. évfordulóján. A budapesti gyógykezelés után a fővárosban elhunyt Kossuth-díjas festőművész évtizedeken át, egészen az elmúlt év őszéig a Fiumei úti Kerepesi temetőben nyugodott, de lelkes lokálpatriótáknak köszönhetően az évfordulót már idehaza tarthatják.

Az erdélyi Brassóban született, 1861-ben. A sokat utazó, München, Bécs festőakadémiáit, a szolnoki művésztelepet is megjáró művész már középkorú emberként városunk határában telepedett le, s a környéken teljesedett ki munkássága. A székely származású alkotót a szakirodalom az alföldi piktúra legjelesebbjei közé sorolja, Tornyai János, Rudnay Gyula, Nagy István nevével együtt említve. Az 1910-es évek elején költözött az alsóréti Lakos-tanyába, amit az ott lévő műterem miatt szemelt ki. A tanyavilág egész életére ellátta festői témával a plein air (szabad ég alatti) piktúra mesterét. Főalakjai a mezőn dolgozó emberek, sok alkotásán feltűnik felesége, egyben múzsája, Szeifert Anna. A műértők Kosztát elsősorban ragyogó színkezeléséért dicsérték.

A város magáénak érzi a mestert, ennek ékes bizonyítéka, hogy utca, iskola is viseli nevét, aki pedig Szentesre látogat, a Koszta József Múzeumban ismerkedhet a város múltjával, de egykori Zrínyi utcai háza közelében emlékoszlopot is állítottak tiszteletére. A Koszta-kultusz legutóbbi megnyilvánulása pedig az volt, hogy az Együtt Szentesért Egyesület a Tájak-Korok-Múze-umok mozgalom helyi szervezetével, s az önkormányzattal karöltve hosszas huzavona után elérte: Koszta földi maradványai a feleségével közös sírhelyre kerülhessenek a Kálvária temető díszparcellájában. Az újratemetésen, 2008. október 25-én közel 200 tisztelőjük kísérte utolsó útjára a festőművészt és hitvesét.

Előbb a díszsírhelyre várják a lakosságot a szervezők, a szentesi önkormányzat és a múzeum, hogy halálának 60. évfordulóján, július 29-én, szerdán 18 órakor egy-egy szál gyertyával közösen emlékezzenek a város neves személyiségére. Az eseményen dr. Vörös Gabriella egyetemi oktató méltatja a művészt.

Ezután a festőművész házán lévő emléktáblánál koszorúznak.

D. J.

2009. július 24.

Nem lesz pontonhíd

Eldőlt a Főpolgármesteri Kabinetiroda hétfői ülésén, hogy nem építenek pontonhidat a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái a Dunán, a Margit-híd augusztus 21-én kezdődő felújításának idejére. Az elképzelést korábban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes vetette fel.

Azért odázták el a terveket - mint a kabinetben elhangzott -, mert a pontonhíd nem jelentene valódi megoldást a Margit híd kiváltására, hiszen az ideiglenes átjárón csak naponta maximum 200 autó hajthatna át, míg a Margit hidat naponta átlagosan 50-60 ezer autó használja. Így a pontonhíd - amely naponta legfeljebb 6-8 órán át lett volna használható - nem lenne képes helyettesíteni az állandó híd négysávos útpályáját.

A költségek is magasak lennének, az előzetes számítások szerint az úszó elemekből álló híd üzemeltetése napi 20 millió forintba kerülne, melyben még nincs benne a szükséges karbantartások költsége. Összességében tehát 7 milliárd forintba került volna ez a megoldás.

2009. július 24.

Bemutatták az új rabbit

Csapatlátogatáson vettek részt a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus vezetői július 16-án a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál. A látogatás célja az alakulat megismerése, és a nemrég kinevezett tábori rabbi bemutatása volt.

Nyers József mk. ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta a vendégeket, akik találkoztak a zászlóalj személyi állományának egy csoportjával. Dr. Frölich Róbert dandártábornok, vezető tábori rabbi elmondta, hogy a Magyar Honvédségen belül három szolgálati ággal van jelen a tábori lelkészi szolgálat, hiszen létezik katolikus, protestáns és a zsidó tábori lelkészi szolgálat, ez utóbbit képviselik ők. Utazásuk célja, hogy megismerjék az alakulatokat, és megmutassák, hogy élő ez a szolgálati ág. Az aktualitás pedig abban keresendő, hogy a szolgálati ágba július 1-től csatlakozott Tota Péter Joel, tábori rabbi, akit személyesen mutatott be az állománynak. A dandártábornok kiemelte, jelenlétével, munkájával - tekintettel arra, hogy egy rabbi helyett, most már kettő van a szolgálaton belül - megnyílt a lehetőség arra, hogy a vidéki helyőrségeket is megpróbálják a látókörükbe bevonni. Ennek nem a misszionálás a célja, három fő feladat van: A zsidósággal szembeni előítéletek eloszlatása, önmaguk megmutatása és segítségük felajánlása bárki számára, felekezettől függetlenül. Ezt legjobb tudásuk, és lehetőségük alapján szeretnék végezni.

A vendégek megnézték a zászlóalj büszkeségét, történelmi múltját felidéző csapatmúzeumát. Figyelmesen hallgatták a tárlatvezetést, és elismeréssel szemlélték meg a vitrineket, kiállítási tárgyakat.

A látogatás végén Nyers ezredes ismertette a zászlóalj rendeltetését, tevékenységét. Az alapfeladatok és a NATO kötelezettségből adódó feladatok mellet kitért az alakulat és az önkormányzat, valamint a lakosság jó kapcsolatára. Tájékoztatta a vendégeket a rendezvényekről, az állomány ellátási, szórakozási és kulturális lehetőségeiről.

Kép és szöveg:
Juhász László szds.

2009. július 24.

A kerékpárosokra is gondolnak

Mindenkit érdeklő friss városfejlesztési információkat kértünk Czirok János-nétól, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának vezetőjétől. Szavait így kezdte:

- Szentesen régi hagyománya van a kerékpáros közlekedésnek. Addig nem is volt gond biztonsági és forgalmi tekintetben, amíg a legutóbbi években ugrásszerűen megnövekedett például a személyautók száma. Ezért, de a gyalogosok védelme érdekében is felmerült a kerékpárutak kialakításának tennivalója a városban, kapcsolódva a közeli térségek megközelítési lehetőségeihez is.

- Eddig, milyen nagyobb eredmények születtek?

2009. július 24.

Fedett buszvárók - új autóparkoló

Az illetékes fórumoknál most van elbírálási szakaszban a Polgármesteri Hivatalnak az a pályázata, mely magában foglalja Szentes város bel- és külterületén, több mint 20 fedett buszváró építését. A kivitelezéshez jogos remények fűződnek és a szóban forgó létesítmények könnyebbséget jelentenek majd a buszok utazóközönsége számára, párhuzamban az időjárás változásaival.

Mondhatni minden helybeli lakos szeme láttára fogtak korábban egy nagykiterjedésű autóparkoló kialakításához az úgynevezett Vecseri- fok lefedésével, a Széchenyi-liget oldalán. A munka lassan befejezéséhez közeledik és augusztus végén, szeptember legelején megtörténik a parkoló területének átadása, Működésével tehermentesíti és kiegészíti a strandfürdő előtti kisméretű várakozóhelyet és kiszolgálja a természetesen Kurca-parti sporttelepekre látogató nagyszámú közönséget is. Ezzel régi probléma nyer megoldást, nemcsak a helybeli, hanem más városokból is érkező autósok szempontjából.

2009. július 24.

Környezettudatosan a válság ellen

Környezetbarát energetikai fejlesztések uniós támogatással

Válság idején minden vállalkozás és intézmény - a néhány fős kisüzemtől a nagyvállalatig, vagy a kórháztól az iskolaépületig - ott spórol, ahol tud. A gazdasági válság kezelésének világszerte központi eleme a környezettudatos gondolkodásmód felértékelődése. Mert van, aki már tudja, minden nehézség egyben lehetőség is. Esély a költséghatékonyabb termelésre, a környezetkímélő eljárások bevezetésére. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 2009. tavaszától összesen 34 milliárd forint értékben érhetőek el környezetbarát energetikai fejlesztések megvalósulását támogató pályázatok. A KEOP pályázatok kiemelt célja az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiaforrások használata, továbbá az energiatakarékosság fokozása nemcsak a fűtési-, hűtési- és a melegvíz rendszerekben, de az elektromos és világítási hálózatban is.

2009. július 24.

Adomány érkezett

A hollandok most gyermekágyakat és játékokat küldtek

Már több alkalommal is kapott Hollandiából adományokat a gondozási központ, most ágyakkal és készségfejlesztő játékokkal, valamint plüssfigurákkal segített az Utrechti Önkormányzat képviseletében Gert Van Es. Az adományokat, mint mindig a Royal Brinkmann cég szállította Magyarországra. A kapcsolat kiépítésében nagy szerepe volt Hargitai Juditnak, aki ezen felül a két fél közötti tolmácsolásban is sokat segített.

Puskásné Halál Ágnes, a gondozási központ vezetője arról számolt be lapunknak, hogy legutóbb 50 darab gyermekágy érkezett az intézményhez. Az adományt a város és a térség gyermekintézményei között osztották szét. Elsősorban a szentesi és a hódmezővásárhelyi kórház gyermekosztályának juttattak el nagyobb számban ágyat, de a bölcsődébe, a gyermekek átmeneti otthonába, és a védőnői szolgálathoz is jutott megfelelő számban, hiszen utóbbi esetében például hangsúlyos, hogy a születendő gyermekek számára is megfelelő ágyakat biztosítsanak.

- Az elosztás megkeresés és jelentkezés alapján történt, ennek oka, hogy eredetileg betegágyakat vártunk, és csak a megérkezésekor derült ki, hogy gyermekágyakat küldtek. Így hát megkerestük a kórházakat, a védőnői hálózatot a felajánlással - mondta el Puskásné Halál Ágnes, aki arról is beszélt, hogy a most érkezett szállítmányban lévő ágyak nem speciális eszközök, bármelyik háztartásban megfelelnének. Fából készültek, és matracok is érkeztek hozzájuk. A fogadó intézményeknek csak a bútorok összeszerelését kellett vállalniuk, illetve a szállítás. A szétosztásig pedig a tárolást a Kossuth utcai óvoda vállalta.

Érkezett egy másik szállítmány is, melyben gyermekjátékok és plüss figurák voltak. Ezeket a felajánlásokat ősszel, a fogyatékkal élők napja alkalmából rendezett, immár hagyományos rendezvényen osztják majd szét azok között, akik részt vesznek a rendezvényen. A készségfejlesztő játékokat pedig a pszichiátriai betegek és a fogyatékkal élők foglalkoztatásában veszik majd igénybe.

Cseh-Lakos

2009. július 24.

A romáknak is nehéz elhelyezkedni

Másokhoz hasonlóan Szentesen

A városban hosszú évek munkájával kölcsönösen kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot épített ki a Roma Kisebbségi Önkormányzat a gazdasági, kulturális szervezetekkel, a polgármesteri hivatallal, iskolákkal, munkahelyekkel, társadalmi bizottságokkal. Ez szilárd alapot nyújt a hosszabb távú és az időszerű eseti feladatok és célok megoldásához, együtt az elérhető, sokféle pályázattal. A Kisebbségi Önkormányzat alelnöke, Fehér Mónika erről, így nyilatkozik:

- Szükség szerint, ha valamilyen tennivaló merül fel, akkor segítségért megkeressük az intézményeket és ez fordítva is így történik, amikor közhasznú kérdésben a külső szervezetek tőlünk igénylik az együttműködést.

2009. július 24.

Iskolapszichológus

Kérdéskörben

Továbbra is kiáll az Egyesített Pedagógiai Szakszolgálat mellett Hornyik László független önkormányzati képviselő, már ami az iskolapszichológusok elhelyezését illeti. Érveivel a június végi testületi ülésen próbálta meggyőzni képviselőtársait. Attól tart, nem volt elég meggyőző. Azt mondja, anyagiakban egyértelműen jobban járna az önkormányzat, ha a szakszolgálathoz kötné a pszichológusokat, nem pedig az iskolákhoz. Mindezt számokkal is alátámasztja.

- Az előterjesztésben 2 főre 5 millió 632 ezer forint a bérköltség összege egy évre, ha a szakszolgálatnál van az iskolapszichológus, akkor egy főre 970 ezer forint normatíva igényelhető - sorolja a képviselő. - Két főre természetesen ennek a duplája. A szakszolgálatnál minden, legalább hat alkalommal ellátott gyermek után 11 ezer forint kiegészítő normatíva támogatást lehet igényelni, 2009 szeptemberétől pedig a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy ennek a dupláját lehet lekérni egy gyermek után abban az esetben, ha a gyermek saját településén vagy az adott intézményben veszi igénybe a szakszolgálat segítségét ott, ahol a tanuló jogviszonya áll. A két iskolapszichológus feltételezhetően csoportokat is fog vezetni, ezáltal 3-500 ezer forint, azaz közel 1 millió forintot lehet még pluszban egy évben igényelni. Tehát a bérköltség 50 százaléka minimálisan megtakarítható. Ugyanez az iskoláknál nem valósítható meg.

2009. július 24.

Felmérések a bérlakásokban

Közel 13 millió forinttal tartoznak

Július 18-tól, péntektől felmérést végeznek közel 450 bérlakásban Szentesen. Az önkormányzat a Családsegítő Központ, a Családok Átmeneti Otthona és a Gondozási Központ munkatársainak, valamint a Kisebbségi Önkormányzat tagságának segítségével indította el az adatfelmérést. Ami elsősorban nem is a lakásokról szól, hanem a lakók anyagi lehetőségeit próbálja regisztrálni.

Miért van erre szükség? Mint megtudtuk, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. legutóbbi kimutatása szerint 13 millió forintot is meghaladja az a hátralék, amivel a bérlők a városnak tartoznak.

- Kifejezetten a bérlők érdekében végezzük ezt a felmérést - mondja Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője. - Hangsúlyozom, itt elsősorban nem arról van szó, hogy a hátralékos embereket a lakásokból kirakjuk. Szentesen nem szokás a kilakoltatás. Különösen nem az a többgyerekes családok esetében. Ezt a város vezetése sem vállalja föl. Itt arról lenne szó, hogy kitaláljunk valamilyen segítési formákat, vagy valamilyen megoldást erre a borzalmas nagy hátralékra.

2009. július 24.

Felhívás

Elkészült Szentes város fejlesztésének legmagasabb szintű tervezési dokumentuma az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS). Az IVS célja a városközpont rehabilitációja, a vállalkozói környezet és a városkép javítása, az élhetőbb környezet kialakítására irányuló fejlesztések meghatározása, előkészítése.

Kérjük, hogy ismerjék meg e fontos dokumentumot és annak véglegesítése előtt, segítse munkánkat véleményével.

Az IVS-sel kapcsolatos munkaanyagok megtalálhatóak Szentes város honlapján a www.szentes.hu weboldalon,  az Integrált városfejlesztés linkre kattintva.

Várjuk építő észrevételeit!

E-mail elérhetőségünk ivs@szentes.hu, vagy személyesen a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási Irodáján.

2009. július 24.

Beszédessé vált a múltja

Kiss Hajdú Teréznek díjakat hoztak a pályamunkái

Előtérben Jós Józsefné, Kiss Hajdú Teréz és Berezvai ImrénéRendkívül eredményes sorozatot tudhat magáénak Kiss Hajdú Teréz. A Horváth Mihály Gimnázium nyugdíjas pedagógusa családjának múltjába ásta bele magát, s Néprajzi Múzeum által hirdetett országos néprajzi pályázatokon az elmúlt években négy munkájával is első díjat nyert.

A dokumentumokat otthoni selejtezés közben találta, ekkor váltak hirtelen értékessé a nyugdíjas gimnáziumi tanárnő számára. Az elsárgult papírok láttán egyszerre beszédessé vált számára a múlt. Amikor a 2002-ben, elsőként elkészített, Téntace-ruzás történelemkönyv című pályázatáról beszél, egy gyerekkori képet mutat magáról, mely megjárta a II. világháborús keleti hadszínteret. A kép hátoldalán anyja kézírásából kiderült számára, hogy azt Kijevben keretezte be apja, aki 1943 júliusától '44 őszéig ukrán földön katonáskodott.

2009. július 24.

205 millió közművelődésre

A szentesi és a csongrádi közművelődési intézmények három beadványukkal öszszesen 205 millió forint támogatást nyertek, ráadásul önerőt sem kell biztosítaniuk a programok megvalósításához. A csongrádi, a szentesi, a makói, a maroslelei és a felgyői könyvtár közös pályázata 69 milliót hozott, ebből mindegyik intézményben informatikai fejlesztést hajtanak végre, közös katalógust hoznak létre, és a fogyatékkal élők - elsősorban vakok és gyengén látók - számára speciális eszközöket szereznek be. A másik két nyertes program a munkába állást szolgálja. A pályázati forrásból Szentesen nyelv-és fazekas tanfolyam, valamint ECDL számítógépes képzés indul hátrányos helyzetű, főként 25 és 45 év közötti felnőttek számára. Ezen kívül két másik tanfolyamot is indítanak a jövőben az összesen 95 millió forintos támogatásból, de hogy milyen területre képeznek szakembereket, az még nem dőlt el. Képzésenként 30-30 fő vehet majd részt a tanfolyamokon.

2009. július 24.

Pitti Katalin a nagykövet

A szentesi származású operaénekes, Pitti Katalin lesz a kübekházi Operettfalu nagykövete. Erre a főtámogató Csongrád Megyei Önkormányzat és a főszervező kü-bekházi önkormányzat kérte fel a Déryné- és Liszt-díjas operaénekest. Közben minden eddiginél több erőt, energiát kifejtve dolgoznak a kübekháziak az immár tizedik Operettfalu előkészületein. Szépül a település, és építik már a színpadot is, amelyet 30 ezer szál virág - rózsa, liliom és kardvirág - díszít július 25-én, szombaton este.

2009. július 24.

Nyári Színház

A kultúra kedvelői, a kikapcsolódni vágyók továbbra is remek programok közül válogathatnak a város életével immár összeforrott Nyári Színház-programsorozat keretében. A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ udvarán kitűnő előadások, koncertek várják a közönséget augusztusban is. Augusztus 1-én, szombaton 16 órától Népzenei találkozót rendeznek. Augusztus 4-én, kedden 21 órától Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán koncertjét hallgathatja meg a nagyérdemű. Augusztus 8-án, szombaton 21 órától a Kiscsillag zenekar műsorára várják a közönséget.

2009. július 24.

Modern raktárbázis a múzeumnak

Új helyre költözhetnek a Csongrád megyei kincsek

Képünkön az épülő raktárbázis makettjeA Csongrád Megyei Közgyűlés 2008 novemberében döntött úgy, hogy egy európai színvonalú, modern, tudományos igényeket minden szempontból kielégítő múzeumi raktárépületet vásárol a megye által fenntartott Móra Ferenc Múzeum számára. Az új kutató és tároló műhely kétszintes épület lesz, és egy közel 12 ezer négyzetméter nagyságú területen valósul meg. Az épület alapterülete 4 ezer négyzetméter, amely a későbbiekben még mintegy 700 négyzetméterrel bővíthető. Az épületben a gyűjteményi raktárak mellett restaurátor-helyiségeket is kialakítanak, ahol európai színvonalon dolgozhatnak a múzeumi szakemberek.

- Arra áldozunk, ami érték, ami maradandó. Ahogyan korábban a szentesi légi-mentő bázis kapcsán a Csongrád megyeiek biztonsága erősödött, most a tudományos élet gazdagodhat a közreműködésünkkel, amire rendkívül büszke vagyok - mondta Magyar Anna, a múzeumi hálózatot fenntartó megyei önkormányzat képviseletében az alapkő letételénél. - A régi raktár eladásából befolyt pénz 800 millió forint volt, a most épülő 640 millió forintba kerül majd. A fennmaradó összegből a költöztetés és raktározás feladatait fogjuk finanszírozni. Plusz forrást a modern raktárépület nem igényelt.

Magyarország, de talán Közép-Kelet-Európa egyik legmodernebb múzeumi raktárbázisa jöhet létre az építkezés után. A KÉSZ Építő Zrt. kivitelezésében felépülő Móra Ferenc Múzeum raktárépülete egyrészről a múzeum kincseit őrzi majd, másrészről egyfajta alkotóműhelyként is funkcionál. Várhatóan 2010. első felében költözhetnek majd be új otthonunkba.

2009. július 24.

Népzenei találkozó

A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ udvarán (eső esetén a díszteremben) Népzenei találkozót rendeznek augusztus 1-én, szombaton 16 órától. A műsorban fellép a Baksi Népdalkör és Citerazenekar, a Berettyó Népzenei Együttes, a Földeáki Népdalkör és Citerazenekar, a Hódmezővásárhelyi Boróka Népdalkör, a Kisteleki Népdalkör és Citerazenekar, a Nagymágocsi Napraforgó Citerazenekar és Nefelejcs Népdalkör, a Pengető Citerazenekar, a Szentesi Margaréta Citerazenekar, a Székivirág Népdalkör és Citerazenekar, valamint Tóth Gyula csökmői citerás. A rendezvényre a belépés díjtalan!

2009. július 24.

Költözik a Pepita Macska

A Dózsa-ház átépítése miatt ideiglenesen a Családsegítő Központ épületébe (Csallány Gábor part 1.) költözik a Pepita Macska Klub. Ebből az alkalomból búcsú bulit rendeznek július 24-én, pénteken délután fél 3-tól a Dózsa-ház ellőtti füves terület Kurca felöli részén és a klub helyiségeiben. A programok között falmászás, középkori hadibemutató, bográcsozás, fúvócső-, dart's és csocsó verseny szerepel. Fellép Máté&Péter: Elmegyek (hová költözik a Pepita Klub?)

A rendezvényen való részvétel ingyenes!

2009. július 24.

Ötven éve együtt

Megerősítette öt évtizeddel ezelőtt tett házassági fogadalmát a 71 éves Rácz Gergely és 69 éves felesége, Ujj Eszter.

Többgenerációs családjuk kíséretében vonult be a pár a polgármesteri hivatal házasságkötő termébe, ahol annak idején, egészen pontosan 1959. július 5-én egybekeltek. Szabóné Lucz Margit anyakönyvvezető előtt pecsételték meg újra frigyüket, gyűrűvel, csókkal. Az ünnepi eseményen elhangzott, a hosszú házasságnak nincs titka, egyszerűen csak két összeillő ember találkozott. A jubiláló pár sem keresett különösebb titkot, mint a ceremónia után elárulták, a derű tartja össze őket, s a családjuknak élnek. Szívesen emlékeznek vissza utazásaikra, melyekre régebben unokáikat is mindig magukkal vitték. Jártak a környező országokban, de megfordultak a tengerentúlon is.

Megismerkedésükről is felidézték emlékeiket. A Móricz kultúrházba jártak akkoriban táncolni a fiatalok, 1958-ban ők is ott találtak egymásra. Később mindketten a Kontaktában is dolgoztak, 1992-ben mentek nyugdíjba.

A férfi egyébként zenészként is hosszú hűségét bizonyította a városi fúvószenekarban, melyben 1952-től '93-ig játszott.

Az aranylakodalmas házaspárnak virágcsokorral és egy üveg borral Szűcs Lajos alpolgármester is gratulált és kívánt hosszú életet, úgy is, mint Gergely bácsi régi ismerőse. A jubiláló párt fiuk, Gergely, valamint két huszonéves unokájuk, Anett és Adrienn is köszöntötte. A 14 hónapos dédunokát, Vik-torkát pedig örömmel dajkálta karjában a dédmama. A ceremónia családi ebéddel folytatódott.

D. J.

2009. július 24.

Rigós sikerek a diákolimpián

Niki és Nóri: atlétikából jelesSzép diákolimpiai sikerekkel zárták a tanévet a Rigó Alajos Általános Iskola sportolói. Az intézményből öszszesen tizenöt tanuló jutott be a Zánkán és Veszprémben megrendezett atlétika, játékos sportvetélkedő és asztalitenisz döntőkbe. Az alsó tagozatos tanulók részére kiírt "Kapkodd a lábad" elnevezésű sportvetélkedőn az iskola csapata a megyei és a területi döntőt megnyerve az országos fináléban a dobogóig menetelt. A bronzérmet nem mindennapi izgalmak közepette, hosszabbítás után sikerült megszerezniük a kicsiknek. A felsősök közül szentesi szempontból kiemelkedő eredménnyel zárult a leány távolugrás döntője, ahol Fülöp Nóra országos bajnoki címet szerzett. Ugyancsak ő volt az, aki a 300 méteres síkfutásban ötödik helyen ért célba. Hoc-heiser Nikoletta 800 méteren, Szűrszabó Zsanett pedig kislabdahajításban ért el hatodik helyezést. Ami az asztaliteniszezőket illeti, itt sem kellett szégyenkezniük a mieinknek, hiszen Lakatos Szandra és Szűrszabó Zsanett veretlenül végeztek selejtezőcsoportjuk élén, a nyolcaddöntőből azonban már egyiküknek sem sikerült a továbbjutás. Az elmúlt tanév folyamán az iskola sportolói a megyei labdarúgó döntőben ősszel a negyedik, tavasszal a harmadik helyen végeztek Szeged és Makó csapatai mögött. Az úszók idén is alaposan belehúztak, hiszen a speciális iskolák számára kiírt hagyományos hódmezővásárhelyi versenyről több mint húsz éremmel tértek haza a gyerekek. A 2008-2009-es tanévben az intézmény sportolói összesen tizenhárom versenyen - megyei, területi és országos - vettek részt, és értek el kiváló eredményeket. A tanulók felkészítője Nikov Fórián Erika volt.

H.V.

2009. július 24.

Szentesen készültek Rómára

Petroviccsal már nyolc között a csapatJavában zajlik Rómában a vizes sportágak, ezen belül a női és férfi vízilabdázók világbajnoksága. A női válogatottunk kispadján új edzőpáros, Petrovics Mátyás és Stieber Mercédesz igyekszik a megfiatalított együttest minél előkelőbb helyezésig vezetni. A csapat, és felkészítőik a VB előtt Szentesen jártak, és két felkészülési mérkőzést játszottak a magyar és a kanadai universiade válogatott ellen. Ekkor faggattuk őket a felkészülésről, és a világbajnoki esélyeinkről.

Stieber Mercédesz akár még most is játékostársai között lehetne, ám a rutinos klaszszis elfogadván az edzői posztra történt felkérést, a kispadról segíti Petrovics munkáját. Mint mondta, eddig a medencében, most a partról igyekszik összetartani és tanácsokkal ellátni a társaságot. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy év múlva ő is medencébe szálljon, de ez egyelőre még messze van, most azt tartja a legfontosabbnak, hogy egy hosszú út elején járó, fiatal játékosokból álló együttesből faragjanak ütőképes csapatot.

2009. július 24.

Oltyán az Év vízilabda edzője

A múlt heti lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy a Szentesi Vízilabda Klub által első ízben adományozott Év edzője díjat Oltyán Gyula érdemelte ki. A kiváló szakember által felkészített gyermek leány csapat veretlenül nyerte meg a bajnokságot, míg a szintén ő edzette serdülők negyedikek lettek.

- Sikerek a korosztályos bajnokságokban, győzelem a Sulipólóban, tulajdonképpen nem is meglepő, hogy ön kapta ezt a díjat.

- Megmondom őszintén, nem számítottam ilyen elismerésre, mivel korábban nem volt Év edzője díj a klubbon belül. Mindenesetre örömteli számomra, hogy ilyen formában is elismerték a munkámat.

- Megismételhető a tavalyi bajnoki bravúr, vagyis az, hogy veretlenül nyerték a bajnokságot a gyermekcsapattal?

- Saját magunknak tettük magasra a lécet a 100 százalékos bajnoki sikerrel, ami azt jelenti, hogy még többet kell dolgoznunk ahhoz, hogy hasonlóan eredményesek lehessünk a következő szezonban is.

- Továbbra is a leány gyermek és a serdülő csapatot készíti fel?

- Igen, ezek a korosztályok tartoznak hozzám, azzal a különbséggel, hogy míg az előző idényben a gyermek korcsoport szereplése volt a hangsúlyosabb, idén mindkettő az lesz. Összesen harminchárom vízilabdázóval foglalkozom, velük már két hete el is kezdtük a felkészülést a bajnokságra. Napi két edzést tartunk egészen szeptemberig, a bajnoki rajtig.

A munkát el kellett kezdenünk ahhoz, hogy a sportág valamennyi részterületén alapos felkészítést nyújtsunk a játékosoknak. Számomra óriási motivációt ad az, ha jönnek az eredmények, és sikereket érünk el a gyerekekkel.

Hering Viktor

2009. július 24.

Ezüstöt szerzett a két Eszter

Győri Eszter és Jankovics EszterA négy közé kerülés is bravúrnak számított volna, végül ezüstérmet szerzett a magyar női vízilabda uni-versiade válogatottunk a főiskolások belgrádi világjátékán. A csapatot dr. Tóth Gyula mesteredző és Mihók Attila, a bajnok Dunaújváros trénere vezette a döntőig. A nemzeti együttesnek két szentesi játékos, Győri Eszter és Jankovics Eszter is a tagja volt. Győri Eszterrel az universiade-n eltöltött két hétről beszélgettünk.

- Dr. Tóth Gyula a négy közé kerülést is sikerként értékelte volna a viadal előtt, ehhez képest döntőt játszhattak.

2009. július 24.

Hőguta

A rendőrfeleségek beszélgetnek.

- Drágám, mondd, láttad már a férjed arcát szeretkezés közben?

- Igen, szörnyű volt. Éppen benézett az ablakon.

2009. július 24.

Kis kukta

  • Részeges hal
  • Balkáni sajtsaláta
2009. július 24.

Még jobb helyezést akar a bajnokságban

A női teniszcsapat

A Szentesi Teniszklub sorozatban szállítja a jó híreket. Az elmúlt napokban a korosztályos vidékbajnokságban a második helyet szerezték meg az országban működő 52 egyesület közül. Következő friss esemény, hogy az első osztályban szereplő női csapat sikeresen helytállt és a bajnoksági fordulók befejeztével készülhet az új feladatokra.

- Mindez örömmel tölti el a klub vezetőségét, a játékosokat és az edzői gárdát. Jó bizonyíték, hogy Szentes nemcsak szabadtéri és fedett pályáinak számával emelkedik az átlag fölé, hanem a teniszben elért teljesítményével is - kezdi tájékoztatóját Rákóczi Andrea, a női együttes csapatkapitánya és az utánpótlási teniszezők edzője.

- A bajnokságban szereplő női csapat helyzete megszilárdult a sportszempontokat és a támogatottságot tekintve?

- Igen! A klub vezetősége biztosítja a lehetőségeket a női csapat számára is. Az idén az ötödik helyet szereztük meg a bajnokságban, ahol a Debrecen és a fővárosi BSE a kiesés sorsára jutott. Voltak problémáink - sérülés, távollét -, de a csapat lendülete és rutinja nagy hajtóerőnek számított.

- Kik játszanak a női csapatban?

- Mondanám a neveket: Antunovic Dunja, Klopcsik Diána, Kiss Anikó, Fricska Anett, Gundl Viktória, Pálinkás Eszter, Pászti Edit, Mészáros Emese, Hernádi Anett, Balogh Orsolya. A lányok ígéretet tettek, hogy a bajnokságban az első, három hely valamelyikét megszerzik majd és kis szerencsével az aranyérem sem elérhetetlen - fejezte be szavait Rákóczi Andrea csapatkapitány.

-bert

2009. július 24.

Farakásba rejtették a pénzt

Az elmúlt heti lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy az egyik családi ház utcafronti része előtt tűz keletkezett, ami aztán magától el is aludt, nem kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A rendőrség már akkor is idegenkezűséget feltételezett az ügyben, és hogy valóban így történt, arra bizonyíték, hogy kezdeményezik a feltételezett elkövető előzetes letartóztatását. Az ügy jó néhány héttel korábbra nyúlik vissza, akkor - mint ahogy azt a Szentesi Élet is megírta - a barátnője szakított korábbi párjával, amit a férfi olyannyira nem tudott elfogadni, hogy "szerelmét" egy autóba tuszkolta, majd kivitte a tiszai strandhoz, és onnan nem is engedte el, csak jóval később. A rendőrség gyanúja szerint ez a személy állhat a mostani tűzeset hátterében. A férfi a tiszai eset miatt már volt előzetesben, ám azt később megszüntették, helyette lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el számára. A gyanúsított ezt a tilalmat megszegte, ezért kezdeményezte most a szentesi rendőrkapitányság a férfi előzetes letartóztatásba helyezését.

2009. július 24.

Cukorbetegek

A cukorbetegek egyesülete júliusi összejövetelét 31-én, pénteken tartja a Dr. Bugyi István Kórház igazgatósági épületében. A rendezvényre szeretettel várják az érdeklődőket!

2009. július 24.

Társastánc tábor

Már Standard és Latin-Amerikai táncokat is tanulhatnak a Zöldág SE-ben a gyermekek és felnőttek. A jelentkezőket Pandur Petra többszörös magyar bajnok és asszisztense oktatja a Zöldág SE Kiss Bálint u. 3. szám alatti próbateremében. Ők vezetik ugyanitt az augusztus 3-7-ig tartó társastánc tábort is, ahol 9-12 óráig a gyermek, délutánonként 13.30-17 óráig pedig a felnőtt táncolni akaróké lesz a terem. Ez idő alatt nemcsak a táncok lépéseit, hanem a haj - és a sminkkészítés csínját-bínját is elsajátíthatják majd a résztvevők, akik tanulnak a tanulandó táncok történelméről, valamint a versenytáncosok világáról is. A "kicsiket" és a "nagyokat" is meglepetések is várják az 5 napos táborban, ahová jelentkezni július 29-ig a koszkaszukor@freemail.hu internetes címen, illetve a 30/597-2671 vagy a 30/317-7094 telefonszámokon lehet.

2009. július 24.

Családi események

Szüleletett: Dusnoki Lászlónak és Nagyillés Mónikának Bence Gábor, Rickert Csabának és Soós Viktóriának Dávid, Bertus Csabának és Olasz Anitának Máté Tibor, Kósa Zsoltnak és Túróczki Brigittának Rebeka, Kecskeméti Sándornak és Üveges Anitának Blanka Szabina, Paczolay Dénesnek és Buzás Katalin Viktóriának Dávid nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Szakál Balázs és László Éva, Harsányi Zsolt és Szabados Katalin, Horváth Zoltán és Doszlop-Nagy Beáta.