2009. július 24.

Rábólintottak a tervekre

Nemsokára folytatódhat a Petőfi Szálló rekonstrukciója

A Petőfi Szálló belülrőlJóváhagyta az országos tervzsűri a Petőfi Szálló rekonstrukciójának terveit, erről tájékoztatta lapunkat Zsohár Árpád (képünkön). A Pendola Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, úgy döntött: a cég internetes oldalára felteszik a tanács határozatát, így mindenki el tudja olvasni és teljes értékű információt kap arról, hogy mi volt a tervtanács véleménye, mi az, amit elfogadott vagy kifogásolt.

A tervtanács múlt csütörtökön egyhangúlag elfogadta a terveket, az általuk megszabott módosításokat a Pendola Kft. elvégezte. Zsohár Árpád szerint számítani lehetett arra, hogy nem egyszer kell a tervtanács elé állniuk, hiszen ez mindig egy hosszadalmas, bonyolult folyamat. - Aki ilyen jellegű épület-felújításokkal foglalkozik, az tudja, hogy általában az ilyen terveket 4-5 alkalommal kell a tervzsűri elé vinni. Mi kétszer voltunk bent. Az elsőnél, amit észrevételeztek, azt javítottuk. Ezek után a szakhatóságoknak kell eljuttatnunk a tervanyagot, majd az ő változtatásaikat is fel kell vezetni a tervdokumentációra. Csak ennek függvényében indulhat el a munka, és ekkor körvonalazódik, hogy pontosan mekkora összeget szeretnénk igénybe venni pénzintézettől az építkezéshez - beszélt az eljárásról Zsohár Árpád, aki előzetesen is számolt azzal, hogy a hivatalos eljárás ennyi időt vesz igénybe.

Elmondta: 2008 júniusában kapták meg a színháztermet, s csak ezek után lehetett elkészíteni a Petőfi Szálló teljes épületéről a dokumentációs anyagot, amit a műemlékvédelmi hivatal, illetve az Országos Terv-tanács elé kellett vinniük. A színházterem visszabontását pedig csak tavaly júniusban kezdhették el. Ez november végéig tartott, decemberben jöttek az egyetem restaurátorai, a falkutatók, akik elkészítették az anyagot február végére, s csak ezután, április végén mehettek az Országos Tervtanács elé bírálatért.

Zsohár Árpád válaszában kitért arra is, hogy a tényleges munka a Petőfi Szállóban azért állt le, mert mindent elvégeztek, amelyre a bontási engedély megszerzésével jogosult volt a Pendola Kft. Ha pedig azon felül bármilyen olyan jellegű építkezésbe belekezdett volna, amelyre nem volt engedélye, akkor feljelenthete és megbírságolhatta volna a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal. Így a törvényes utat járva a munkálatok befejeztével a cég munkatársai más építkezéseken dolgoztak.

- Az épület felújításában az előttünk álló következő lépés az, hogy a szakági tervezőkkel elkészíttetjük az engedélyezési tervdokumentációnak a teljes, komplett anyagát, figyelembe véve már az országos tervtanács határozatát is. Majd azt elküldjük a szakhatóságoknak, és amikor ők megadják az építési engedélyt, akkor beindulhat ismét a munka az épületben, mely a pincealap megerősítésével, illetve a tetőszerkezet bontásával kezdődik - ismertette a közeljövőt az ügyvezető igazgató.

Cseh-Lakos