2009. július 24.

Ezüstöt szerzett a két Eszter

Győri Eszter és Jankovics EszterA négy közé kerülés is bravúrnak számított volna, végül ezüstérmet szerzett a magyar női vízilabda uni-versiade válogatottunk a főiskolások belgrádi világjátékán. A csapatot dr. Tóth Gyula mesteredző és Mihók Attila, a bajnok Dunaújváros trénere vezette a döntőig. A nemzeti együttesnek két szentesi játékos, Győri Eszter és Jankovics Eszter is a tagja volt. Győri Eszterrel az universiade-n eltöltött két hétről beszélgettünk.

- Dr. Tóth Gyula a négy közé kerülést is sikerként értékelte volna a viadal előtt, ehhez képest döntőt játszhattak.

- Valóban, nagyon nagy siker, hogy be tudtunk jutni a döntőbe, különösen annak tükrében, hogy kevés idő állt rendelkezésünkre a közös gyakorláshoz. A legfontosabb az volt a torna előtt, hogy egységes csapatként működjünk, ezt kérték tőlünk edzőink, és ezt sikerült is megvalósítanunk. A végére nagyon összeszokott a társaság.

- A szakemberek Kínát tartották a legnagyobb arany-esélyesnek, és a jóslat bevált. Valóban ennyire jók voltak?

- A kínaiak gyakorlatilag a komplett felnőtt csapatukkal érkeztek, azokkal a játékosokkal, akikkel most a világbajnokságon is szerepelnek. Az első és az utolsó mérkőzésünket játszottuk velük, ebből az utóbbi, az "aranymeccs" lett volna a fontosabb, sajnos mindkétszer ők voltak a jobbak. Személyes vonatkozása a két találkozónak, hogy két gólt szereztem az universiadén, és éppen nekik lőttem mindkettőt.

- Melyik volt a legnehezebb pillanata a tornának?

- Amikor az ausztrálok ellen játszottunk, és vezettünk 8-3-ra, úgy tűnt sima meccs lesz. Nem így történt, feljöttek egy gólra, de végül sikerült 11-10-re nyernünk. Később kiderült, hogy ezzel a győzelemmel a könnyebb ágra kerültünk, hiszen az olaszok legyőzése után a szerbekkel játszottunk az elődöntőért, és simán vertük őket. Az oroszokkal az elődöntőben nagy csatát vívtunk, de nyertünk 11-9-re, és így az aranyért játszhattunk a kínaiakkal.

- Hogy ment önnek a játék?

- Más poszton játszottam, mint a klubcsapatomban, ezúttal bekkelnem kellett. Először furcsa volt, de aztán megszoktam, és igyekeztem jól teljesíteni.

- Jankovics Eszternek a kapuban kellett bizonyítani.

- És meg is tette, voltak bravúrjai, remek védései. Sokat tett ő is a sikerért.

- Két dudás megfért egy csárdában? Gondolok itt arra, hogy dr. Tóth Gyula és Mihók Attila együtt irányították a válogatottat.

- Azt gondoltuk, hogy nehezen dolgoznak majd együtt, de nem így történt. Kiválóan kiegészítették egymást, mindent megbeszéltek, szóval jó volt velük dolgozni.

- Itthon az a hír fogadta, hogy Zantleitner Krisztina lesz csapata vezetőedzője. Meglepődött?

- Tulajdonképpen nem, hiszen már az universiade előtt felvetődött a neve a vezetőedzői poszton. Azóta az is kiderült, hogy Takács Orsolya is ide igazol, vele biztos, hogy erősebbek leszünk a következő idényben.

H.V.