2009. július 24.

A romáknak is nehéz elhelyezkedni

Másokhoz hasonlóan Szentesen

A városban hosszú évek munkájával kölcsönösen kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot épített ki a Roma Kisebbségi Önkormányzat a gazdasági, kulturális szervezetekkel, a polgármesteri hivatallal, iskolákkal, munkahelyekkel, társadalmi bizottságokkal. Ez szilárd alapot nyújt a hosszabb távú és az időszerű eseti feladatok és célok megoldásához, együtt az elérhető, sokféle pályázattal. A Kisebbségi Önkormányzat alelnöke, Fehér Mónika erről, így nyilatkozik:

- Szükség szerint, ha valamilyen tennivaló merül fel, akkor segítségért megkeressük az intézményeket és ez fordítva is így történik, amikor közhasznú kérdésben a külső szervezetek tőlünk igénylik az együttműködést.

- Nagy probléma most a munkába állás, az elhelyezkedés. Ez, hogyan mutatkozik a roma családoknál?

A gazdasági válság a társadalom más tagjaihoz hasonlóan a romákat is súlyosan érinti. Bár a fiatalok köréből sokan végeznek a szakmunkásképzőben, egyre többen járnak középiskolákba és felsőfokon tanuló diákjaink is vannak, de még mindig mérsékelt a szakképzettségi arány, ha ideszámítjuk a felnőtteket is. Az elhelyezkedést a gazdasági válság nehezíti elsősorban és ez növeli a roma családok gondjait.

- Mindemellett a kétkezi munkalehetőségnek jelenleg is nagy szerepe van?

- Igen. Reméljük, hogy ez változni, fejlődni fog, amiként a vállalkozások is kilábalnak a visszaesésből. Jórészt fizikai munkában vesznek részt a romák például a baromfifeldolgozónál, a városellátó intézménynél. Természetesen a szentesi roma vállalkozók is foglalkoztatnak embereket a saját adottságaik szerint. A mai világban nagy a jelentősége a személyes igyekezetnek és ezzel tisztában vannak a roma fiatalok is. Másfelől társadalmi méretekben az esélyegyenlőség elvi célkitűzéseit sokkal közelebb kell hozni a gyakorlathoz.

- Az Önkormányzat, - közvetlenül vagy közvetve - hogyan tud még hatni a roma családok életkörülményeire?

- Az elmúlt években, két alkalommal is készítettünk, úgynevezett szociális térképet a szentesi romákról, és ezt most szeretnénk harmadszor is megismételni. Így felmérhetjük, hogy milyen előrehaladás történt többek között a lakáshelyzetben, egészségügyi, életviteli, foglalkoztatottsági, iskolázottsági tekintetben és nyomatékot kapnak a leginkább aktuális dolgok is. Önkormányzatunknál jogsegély szolgálat is működik. Sikeres pályázat esetén augusztus 15-én immáron hatodik alkalommal kívánjuk megrendezni a hagyományos "Ki mit tud?" elnevezésű kulturális városi találkozót. Változatlanul helyet kap terveinkben egy játszótér kialakítása a berekháti roma lakótelepen és felkarolunk minden jogos és megvalósítható elképzelést, amelyek Szentesen a roma családok érdekében állnak - fejezte be szavait Fehér Mónika, a Roma Kisebbségi Önkormányzat alelnöke.

-bert