2009. július 24.

Szentesen készültek Rómára

Petroviccsal már nyolc között a csapatJavában zajlik Rómában a vizes sportágak, ezen belül a női és férfi vízilabdázók világbajnoksága. A női válogatottunk kispadján új edzőpáros, Petrovics Mátyás és Stieber Mercédesz igyekszik a megfiatalított együttest minél előkelőbb helyezésig vezetni. A csapat, és felkészítőik a VB előtt Szentesen jártak, és két felkészülési mérkőzést játszottak a magyar és a kanadai universiade válogatott ellen. Ekkor faggattuk őket a felkészülésről, és a világbajnoki esélyeinkről.

Stieber Mercédesz akár még most is játékostársai között lehetne, ám a rutinos klaszszis elfogadván az edzői posztra történt felkérést, a kispadról segíti Petrovics munkáját. Mint mondta, eddig a medencében, most a partról igyekszik összetartani és tanácsokkal ellátni a társaságot. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy év múlva ő is medencébe szálljon, de ez egyelőre még messze van, most azt tartja a legfontosabbnak, hogy egy hosszú út elején járó, fiatal játékosokból álló együttesből faragjanak ütőképes csapatot.

Hasonló célokat fogalmazott meg a szövetségi kapitány, Petrovics Mátyás is. Az Újpest férfi csapatának a kispadját a női válogatottéra felcserélő szakember új nemzeti csapat alapjainak lerakásáról beszélt, hiszen rutinos játékosok sora búcsúzott a nemzeti együttestől, az ő pótlásukat, helyettesítésüket kell megoldani az előttünk álló időszakban. A csapatépítés szempontjából fontos állomás a mostani világbajnokság, ahol nem is annyira az eredmény - persze ez sem mellékes-, sokkal inkább a csapattá válás az elsődleges cél. A kapitány legfontosabb céljának tekinti, hogy fizikálisan is felvegyük a versenyt a világ női vízilabdázásának elitjével, hiszen ma már ennek hiányában nem lehet kimagasló eredményt elérni. A felkészülés során különös hangsúlyt kapott a csapat játékában - akár egy adott mérkőzésen belül is - korábban tapasztalható hullámvölgyek kiküszöbölése, minimálisra csökkentése. Ami az esélyeket illeti, Petrovics véleménye az, hogy nyolc-tíz csapat szinte egyforma esélyekkel pályázik a dobogóra, köztük a magyar is. Stieber Mercédesz személyéről szólva elmondta, hogy olyan világklasszis játékosról van szó, aki múltja és személyisége révén jó kapcsolatot alakíthat ki a játékosok és a vezetőség között. Hogy lesz e rövid időn belül szentesi vízilabdázó is a szűkebb válogatott keretben, nos Kertes Annának és Kövér-Kis Rékának meglehetősen nagy a sansza erre - legalább is a kapitány szerint.

Az első akadályt sikerrel vette a csapat, a mieink 10-7-re verték Kína legjobbjait, majd szerdán este a házigazda olaszok ellen 8-5-re nyertek Drávucz Ritáék. Az üzbégek csütörtöki legyőzése nem jelenthetett gondot a mieinknek, így csoportelsőként várhatják a lányok a folytatást. Nem is rossz bemutatkozás egy újjáalakított együttestől.

H.V.