2009. július 24.

Kis kukta

Részeges hal

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet ponty, 5 dkg liszt, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1/2 evőkanál olaj, 3 dkg sütőmargarin, 5 dkg vöröshagyma, 0,5 dl bor, 1 db babérlevél, 1 teáskanál mustár.

Előkészítés: A halszeleteket megmossuk, jól besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

Elkészítés: A halat paprikás lisztben megforgatjuk, és kevés felhevített olajban mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Az apróra vágott vöröshagymát felolvasztott margarinban aranysárgára pirítjuk, borral felöntjük. Babérlevéllel, őrölt borssal, mustárral ízesítjük, majd az elősütött halakat beletéve, félig lefedve körülbelül 15 percig pároljuk.

Balkáni sajtsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg sárga színű paprika, 20 dkg zöld színű paprika, 40 dkg paradicsom, 40 dkg póréhagyma, 20 dkg juhsajt, 4 evőkanál olaj, 1 citrom leve, 1 fej saláta, só, őrölt bors.

Elkészítése: A megmosott, kicsumázott paprikákat hosszában négybevágjuk, majd a cikkeket felaprítjuk. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, húsát vékonyra szeleteljük, a sajtot kockákra vágjuk. A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, és szálaira szedjük. Az olajat elkeverjük a citromlével, borssal, és sóval, ráöntjük az alapanyagokra, és könnyedén összekeverjük. Fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor salátával díszítjük.