2009. július 24.

Iskolapszichológus

Kérdéskörben

Továbbra is kiáll az Egyesített Pedagógiai Szakszolgálat mellett Hornyik László független önkormányzati képviselő, már ami az iskolapszichológusok elhelyezését illeti. Érveivel a június végi testületi ülésen próbálta meggyőzni képviselőtársait. Attól tart, nem volt elég meggyőző. Azt mondja, anyagiakban egyértelműen jobban járna az önkormányzat, ha a szakszolgálathoz kötné a pszichológusokat, nem pedig az iskolákhoz. Mindezt számokkal is alátámasztja.

- Az előterjesztésben 2 főre 5 millió 632 ezer forint a bérköltség összege egy évre, ha a szakszolgálatnál van az iskolapszichológus, akkor egy főre 970 ezer forint normatíva igényelhető - sorolja a képviselő. - Két főre természetesen ennek a duplája. A szakszolgálatnál minden, legalább hat alkalommal ellátott gyermek után 11 ezer forint kiegészítő normatíva támogatást lehet igényelni, 2009 szeptemberétől pedig a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy ennek a dupláját lehet lekérni egy gyermek után abban az esetben, ha a gyermek saját településén vagy az adott intézményben veszi igénybe a szakszolgálat segítségét ott, ahol a tanuló jogviszonya áll. A két iskolapszichológus feltételezhetően csoportokat is fog vezetni, ezáltal 3-500 ezer forint, azaz közel 1 millió forintot lehet még pluszban egy évben igényelni. Tehát a bérköltség 50 százaléka minimálisan megtakarítható. Ugyanez az iskoláknál nem valósítható meg.

- Továbbá tudni kell azt is, hogy az oktatási intézményekben nincs semmiféle idevonatkozó felszerelés, a szakszolgálatnál mindezek megvannak. Csak egy példát mondok: egy teszt durván 300 ezer forintba kerül. Tehát az eszközbeszerzés plusz milliókat emésztene fel. Arról nem is beszélve, hogy az iskolapszichológusoknak van egy szakmai bázisa, az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, ahol hetente konzultálhatnának egymással. Ez egy egészen speciális terület, személyiségi jogokkal és lelkivilágokkal nem lehet felelőtlenül labdázni. Csoportokat csak két személy vezethet például. Az iskolapszichológusnak tudni kell diagnosztizálni, amit csak úgy tud elsajátítani, ha a szakszolgálatnál van mentora. Az iskolában írt szakvélemény nem számít szakvéleménynek, a törvény nem engedi, így súlyosabb esetekben a szakszolgálatnál azt újra diagnosztizálni kell. Kezdődhet az egész hercehurca elölről.

- Az ülésen arra hivatkoztak, hogy munkajogilag ez így nem megfelelő. A törvény 2009. szeptember 1-jétől nemcsak lehetőséget biztosít együttműködési szerződésre az intézmények az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat között, hanem kötelezővé is teszi azt. És még egy felvetés: az is előfordulhat, hogy az iskola vezetésével, szaktanárokkal lehetnek problémák, és ha az iskolapszichológusnak az intézményvezetője a főnöke, ilyen esetben esetleg retorziótól tarthat. Ezért sem jó, ha a pszichológus munkahelye az iskolában van.

Azonkívül, közel 4-5 éve hoztuk létre az Egységes Pedagógiai Szakszolgálatot, most mi teszünk keresztbe neki. És még amiért még kiállok mellette: a Dél-alföldi Régióban a szakszolgálatok együttműködnek, és ennek a csoportnak a mozgató rugója lehet a szentesi szakszolgálat. Meggyőződésem, szakmailag és költségvetési szempontból is az a jó, ha az iskolapszichológus munkajogilag az Egységes Pedagógiai Szakszolgálathoz tartozik.

Lovas József