2009. július 24.

Farakásba rejtették a pénzt

Az elmúlt heti lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy az egyik családi ház utcafronti része előtt tűz keletkezett, ami aztán magától el is aludt, nem kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A rendőrség már akkor is idegenkezűséget feltételezett az ügyben, és hogy valóban így történt, arra bizonyíték, hogy kezdeményezik a feltételezett elkövető előzetes letartóztatását. Az ügy jó néhány héttel korábbra nyúlik vissza, akkor - mint ahogy azt a Szentesi Élet is megírta - a barátnője szakított korábbi párjával, amit a férfi olyannyira nem tudott elfogadni, hogy "szerelmét" egy autóba tuszkolta, majd kivitte a tiszai strandhoz, és onnan nem is engedte el, csak jóval később. A rendőrség gyanúja szerint ez a személy állhat a mostani tűzeset hátterében. A férfi a tiszai eset miatt már volt előzetesben, ám azt később megszüntették, helyette lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el számára. A gyanúsított ezt a tilalmat megszegte, ezért kezdeményezte most a szentesi rendőrkapitányság a férfi előzetes letartóztatásba helyezését.

Ketten törtek be néhány nappal ezelőtt egy nagytőkei tanyába, ám a tulajdonos észrevette az illetéktelen behatolókat, értesítette a rendőrséget, és a kiérkező járőrök elfogták, majd előállították a betörőket. A két szegedi férfi ellen lopás bűntettének kísérlete miatt indult eljárás.

Egy csongrádi lakos bevásárlókártyáját szerezte meg, majd használta ismeretlen személy az elmúlt napokban. A tettes százezer forint értékben vásárolt a kártya terhére, úgy, hogy a kártya, bár lejárt, de mégis sikerült valahogy megújítania, majd használnia. A tettes ellen készpénzt helyettesítő fizetőeszközzel való visszaélés miatt indult nyomozás.

Ismét más okiratával szerette volna igazolni magát egy sofőr Szentesen. A férfi igazoltatáskor az egyik rokona iratait mutatta be, ami közokirat hamisításnak számít, amiért akár három éves szabadságvesztéssel is büntethető lehet.

Három faárus jelent meg Szegváron egy idős asszony házánál az elmúlt hét közepén, ahol úgy szerették volna becsapni a házigazda nőt, hogy egy húszezrest váltatnak fel vele, és amikor az két tízezrest hoz nekik, ők gyorsan kicserélik azt két ezres bankjegyre, majd szólnak neki, hogy mindössze kétezer forintot kaptak. Mindez így is történt, az asszony elhitte, hogy rosszul váltotta fel a pénzt, visszament a lakásba, ahová követte az egyik csaló, kileste, hogy honnan veszi ki a sértett a pénzt, majd onnan is elemelt több ezer forintot. Már úgy nézett ki, hogy sima ügy lesz az asszony kifosztása, ám egy szegvári, szolgálaton kívül lévő rendőrnek gyanús lett a társaság, és odament, hogy kifaggassa őket jövetelük céljáról. A társaság két tagja eközben bent volt az épületben, a rendőr pedig kint kezdett el intézkedni az utcán lévő harmadikkal szemben. Amikor a bentiek ezt észrevették, próbáltak megszabadulni a lopott pénztől, egy részét viszszatették a helyére, más részét teljesen máshova rakták, sőt még a kocsijukon lévő farakásba is igyekeztek elrejteni belőle. Ez sem segített rajtuk, a három Borsod megyei csaló ellen lopás miatt indult büntetőeljárás.

H.V.