2009. július 24.

Környezettudatosan a válság ellen

Környezetbarát energetikai fejlesztések uniós támogatással

Válság idején minden vállalkozás és intézmény - a néhány fős kisüzemtől a nagyvállalatig, vagy a kórháztól az iskolaépületig - ott spórol, ahol tud. A gazdasági válság kezelésének világszerte központi eleme a környezettudatos gondolkodásmód felértékelődése. Mert van, aki már tudja, minden nehézség egyben lehetőség is. Esély a költséghatékonyabb termelésre, a környezetkímélő eljárások bevezetésére. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 2009. tavaszától összesen 34 milliárd forint értékben érhetőek el környezetbarát energetikai fejlesztések megvalósulását támogató pályázatok. A KEOP pályázatok kiemelt célja az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiaforrások használata, továbbá az energiatakarékosság fokozása nemcsak a fűtési-, hűtési- és a melegvíz rendszerekben, de az elektromos és világítási hálózatban is.

- A pályázatok támogatják az energiahatékonyság-növelést eredményező beruházások megvalósításához szükséges berendezések beszerzését, telepítését és a telepítéshez kapcsolódó munkálatokat is. Egyes pályázatok segítséget nyújtanak a távhő- és a hő-központok korszerűsítéséhez és kazánok energiahaté-konnyá alakításához is. Pályázhatnak központi és helyi költségvetési szervek, alapítványok, egyházak és vállalkozások is. A sikeres pályázatot kidolgozók 1 millió forint és akár 1 milliárd forint közötti összegeket is elnyerhetnek a beadott pályázat kiírásának függvényében - mondja Mat-kócsik Pál kistérségi koordinátor, majd így folytatja:

- A pályázati kiírások több jelentős újítást és egyszerűsítést is tartalmaznak: a 100 milliárd forint alatti beruházásoknál egyszerűsödtek a megvalósíthatósági tanulmánnyal szembeni követelmények és kevesebb feltétel támasztásával egyszerűbbé vált a pályázás. Bővült a potenciális kedvezményezettek köre és nőtt a támogatási intenzitás is. Fontos változás még, hogy kombinált pályázati kiírások jelennek meg az energiahatékonyság és a megújuló energia terén. Újdonság továbbá, hogy az egyik kiírás keretében először nyílik lehetőség a bio-metán termelésének támogatására.

Az alábbiakban rövid öszszefoglalót adunk a pályázati kiírásokról:

Új hűtési és fűtési rendszerek kiépítése megújuló energiaforrásokkal.

E fogyasztás- és kiadáscsökkentő pályázati kiírás célja, hogy ösztönözze az energiaigény helyi, illetve megújuló energiaforrásokból kielégítő beruházások megvalósulását, valamint a kis- és középvállalkozások gazdasági termelési folyamataihoz kapcsolódóan felmerülő energiaigény kielégítését célzó projekteket. Az elnyerhető támogatás 1 millió és 1 milliárd (!) forint között mozoghat.

Alternatív villamos- és hőenergia, illetve biometán termelése.

E pályázattal a kisebb környezeti terheléssel járó villamos energia hálózatba termelő kapacitások, illetve a sziget üzemmódban működő villamos energia termelő kapacitások kiépítésére, valamint a földgáz hálózatba táplálható biometán termelésre tudnak pályázni költségvetési szervek és intézmények, vállalkozások, non-profit és egyéb gazdasági szervezetek új beruházás végrehajtásával. A megszerezhető uniós forrás 1 milliótól 1 milliárd forintig terjed.

Épületenergetikai fejlesztések és a közvilágítás korszerűsítése.

Kiemelt cél az épületek hő-technikai adottságainak javítása, az intézmények fűtési-, hűtési-, melegvíz- és világítási rendszereinek korszerűsítése. A lehetséges pályázók köre megegyezik az előző pályázatéval, 1 millió és 500 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.

Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva.

Alapcélját, a támogathatók körét és az elnyerhető összeget tekintve is hasonló e pályázat, mint az előző. Azzal a lényeges különbséggel, hogy az energetikai korszerűsítésen túlmenően, az épületek energiaigényét megújuló energiaforrások felhasználásával is biztosítják a projektgazdák.

Bővebb információ a pályázatokról az Energia Központ Nonprofit Kft. honlapján található a www.energiakozpont.hu címen, valamint a Kistérségi Koordinációs Hálózat irodájában az alábbi elérhetőségek valamelyikén: Matkócsik Pál Ferenc koordinátor, Új Magyarország Pont, Szentes, Kossuth tér 5., telefon: 30/ 620-1841.

(lovas)