2009. július 24.

Felmérések a bérlakásokban

Közel 13 millió forinttal tartoznak

Július 18-tól, péntektől felmérést végeznek közel 450 bérlakásban Szentesen. Az önkormányzat a Családsegítő Központ, a Családok Átmeneti Otthona és a Gondozási Központ munkatársainak, valamint a Kisebbségi Önkormányzat tagságának segítségével indította el az adatfelmérést. Ami elsősorban nem is a lakásokról szól, hanem a lakók anyagi lehetőségeit próbálja regisztrálni.

Miért van erre szükség? Mint megtudtuk, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. legutóbbi kimutatása szerint 13 millió forintot is meghaladja az a hátralék, amivel a bérlők a városnak tartoznak.

- Kifejezetten a bérlők érdekében végezzük ezt a felmérést - mondja Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője. - Hangsúlyozom, itt elsősorban nem arról van szó, hogy a hátralékos embereket a lakásokból kirakjuk. Szentesen nem szokás a kilakoltatás. Különösen nem az a többgyerekes családok esetében. Ezt a város vezetése sem vállalja föl. Itt arról lenne szó, hogy kitaláljunk valamilyen segítési formákat, vagy valamilyen megoldást erre a borzalmas nagy hátralékra.

Az adatszolgáltatás önkéntes, az osztályvezető asszony levéllel látta el a munkatársakat, abban benne van minden, az is, hogy miért csinálják, továbbá hogy a fölmérés adatait, eredményét csak statisztikai meghatározásra szabad felhasználni. A felmérők megbízólevelet kaptak, azon szerepel az illető személyi igazolványának száma, munkahelye.

- Szeretnénk, ha a lakosság segítené a munkánkat. Szentesen a lakások fele még mindig határozatlan időre van kiutalva, és akikkel nincs baj, nincs jelentős hátralékuk, a bérlőknek nincs különösebb dolguk a hivatallal, azokról nem is nagyon tudunk semmit.

Ismétlem: megoldást keresünk a problémákra. Hogyan lehetne segíteni a hátralékos bérlőkön? Sokat gondolkoztunk ezen. A Szentes Városi Szolgáltató Kft. minden alkalmazható lehetőséget felhasznál, hogy behajtsa a hátralékot onnan, ahonnét lehet. A kérdőív három részből áll, de elsősorban a lakásban lakó személyekről kérünk adatokat, külön a felnőttekre, külön a gyerekekre vonatkozóan - mondja az aljegyző asszony, majd még hozzáteszi: várhatóan július végére, augusztus elejére végeznek a felméréssel, utána feldolgozzák az anyagot, majd ősszel a képviselő-testület elé terjesztik javaslataikat.

Lovas József