2009. július 24.

A kerékpárosokra is gondolnak

A Tisza-híd felújításánál

Mindenkit érdeklő friss városfejlesztési információkat kértünk Czirok János-nétól, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának vezetőjétől. Szavait így kezdte:

- Szentesen régi hagyománya van a kerékpáros közlekedésnek. Addig nem is volt gond biztonsági és forgalmi tekintetben, amíg a legutóbbi években ugrásszerűen megnövekedett például a személyautók száma. Ezért, de a gyalogosok védelme érdekében is felmerült a kerékpárutak kialakításának tennivalója a városban, kapcsolódva a közeli térségek megközelítési lehetőségeihez is.

- Eddig, milyen nagyobb eredmények születtek?

- Többek között a ligeti bejárótól kerékpárút vezet a Tiszáig, és a gát burkolt tetején Csongrádra is el lehet jutni. Új dolog, hogy a Tisza-híd jelenlegi felújítási munkáiból nem hiányzik annak a megoldása, hogy minél veszélytelenebb, illetve biztonságosabb legyen a Szentesről Csongrád irányába haladó kerékpárúton a csomóponti áthaladás. Még annyit a feltett kérdéshez, hogy Szentes városban több nagyforgalmú úton, külön kijelölt védővonalak szolgálják a kerékpárosokat.

- Újabb tervek?

- Összeköttetést kívánunk teremteni a közeljövőben a már meglévő és majd ezekre csatlakozó újabb kerékpárutak között. Így tervezés alatt van a Szarvas-, Kun-szentmárton-, Fábiánsebes-tyén körforgalmi "elosztóhoz" illeszkedő kerékpárút vonala nemcsak a Nagyhegy, hanem az Ipari út felé is. A nagyhegyi lakosság megelégedéssel nyugtázza, hogy az itteni városrész "főutcájának" kiszélesítésére és egyben a kerékpárútra is pályázatot nyújtottunk be. A sikeres támogatás, valamint a munkák befejezését követően autóbusz is járhat majd a Nagyhegy-széli úton. Eképpen a nagyhegyiek gyorsabban elérhetik a városközpontot, de ez fordítva is igaz lesz a közlekedő emberek javára.

Városi komfortérzet

- Ha már a városrészeknél és kerületeknél tartunk, akkor van-e nagy különbség az emberek komfortérzete között aszerint, hogy mondjuk a Kossuth utca környékén, vagy a Felsőpárton, netán a Kisérben laknak?

- Ebbe egyéni álláspontok is belejátszanak? Van aki a szaküzletek elérhetősége miatt a városközpontban szeret élni, mások a csendesebb, nyugodtabb családi házas övezeteket kedvelik és így tovább. Az a véleményem, hogy nagyjából mindenütt egyformának és jónak értékelhető a komfortérzet, mégpedig az infrastrukturális ellátottság okán. Az utak szinte száz százalékban burkoltak, a téglajárdákból már nagyon kevés van. Ivóvíz, gáz, elektromos szolgáltatás adott és megtörtént a szenny-vízelvezető hálózat kiépítése. Egyedül a nagyhegyi városrész "lóg ki" a sorból, itt a csatornahálózatra való rákötés még nem teljes. Az egyéb jellegű felzárkóztatásról sem feledkezünk meg, ide tartozik a már említett útvonal fejlesztés is Nagyhegyen - fejezte be nyilatkozatát Czirok Jánosné a műszaki osztály vezetője.

-bert