XLI. évfolyam 10. szám

2009. március 13.

Produkciók és díjak

A Boros Alapítvány jótékonysági estjén

Gulyás Martin, Budai Diána, Rác Amanda, Bártfai Csaba

Ismét megszervezte jótékonysági estjét a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola diákjaiért 1996-ban létrehozott alapítvány. Az iskolában ezen a héten zajlottak a már hosszú hagyományra visz-szatekintő Boros-hét prog-ramjai, március 11-én este pedig a zsúfolásig telt megyeházi díszteremben kétórás műsor keretében az intézmény jelenlegi és volt tanulói adtak elő remekbe szabott produkciókat. Molnárné Tóth Györgyi tagintézmény-vezető köszöntőbeszédében diákjaik sokoldalúságáról beszélt, akik nemcsak az előadóművészetek terén a színpadon, de az előtérben rendezett kiállításon képzőművészeti tehetségüket is közszemlére tehették.

2009. március 13.

Egy helyről étkeznek

A legmodernebb technológiát alkalmazzák az új konyhán

Hétfőtől már a 360 millió forintból felújított központi gyermekélelmezési konyháról kapják az ebédet az általános- és középiskolások, az óvodások, de ott főznek az időseknek is. A munkák során teljesen újjáalakult a Jövendő utcai épület, a konyha berendezései és a felszerelések, melyeket hivatalosan március 6-án adtak át, noha már ezt megelőzően tartottak rendezvényt az ebédlőben.

A megnyitó ünnepségen Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő felelevenítette a rekonstrukciót megelőző történéseket, hangsúlyozva, hogy a munka eredménye igazán néhány hét vagy hónap múlva válik nyilvánvalóvá, amikor a konyháról étkezők minősítik azokat az ételeket, amelyeket kapnak, az ízeket, az adagokat és az új körülményeket. Az előző, 1978-ban megnyílt intézmény 30 évet kiszolgálva bizonyította, hogy az akkori építők is a helyzet magaslatán voltak, mondta Szirbik Imre, majd reményét fejezte ki afelől, hogy a megújult épület is legalább 3 évtizedet ki fog bírni.

2009. március 13.

Civil szervezeteknek

A város honlapján szeretnék kiegészíteni, frissíteni a helyi civil szervezetek listáját. Ehhez a következő adatokra van szükség a szervezetek részéről: pontos cím, vezető, elérhetőség, adószám, bankszámlaszám, tevékenységének rövid összefoglalója (a honlapon - www.szentes.hu - megtekinthető a jelenlegi lista). Kérik, hogy amely szervezet részt kíván venni kezdeményezésükben, vagy megváltozott adatait szeretné kicseréltetni, juttassa el az adatokat a polgármesteri hivatal művelődési irodájába személyesen (218. sz.), postán (Kossuth tér 6.), vagy e-mailben (virag@szentes.hu). Március 30-ig várjuk jelentkezésüket!

2009. március 13.

Fogadónap

Március 19-én, csütörtökön 9-11 óra között Szűcs Lajos alpolgármester, Szirbik Imre polgármester 14- 16 óra között fogadónapot tart a városházán. A város vezetői hivatali helyiségükben fogadják az ügyeiket intézőket.

2009. március 13.

Az életben maradásért

Egységben az érdekképviseleti szervezetekkel

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szentesi kistérségi elnöksége 2003-ban szerveződött, majd 2008 szeptemberében választották újra. Az elnökséghez tartozó települések: Szentes, Szegvár, Derekegyház, Nagymágocs, Árpádhalom, Fábiánsebestyén, Eperjes, Nagytőke. A kistérségben mintegy 1600 egyéni vállalkozó regisztrált, ebből 54 a kamarai tag. A társas vállalkozások száma 850 körüli és közülük 87 tagja a kamarának, amelyben a legnagyobb helybéli vállalkozások képviseltetik magukat.

Március 5-én megtartott éves beszámolójában Horváth István kistérségi elnök eredménynek tartja, hogy kamarájukat 2006-ban tanácskozási jogú partnernek ismerte el az önkormányzat. Ezzel elérték, hogy tagokat delegálhatnak a képviselő-testület mellett működő munkabizottságokba. Pozíciójukat erősítette az a tény, hogy az elnök személyében önkormányzati képviselőt is köszönthetnek a testületben 2006 óta. Bizottsági delegáltjaik: Bubor Zoltán és Horváth István (városfejlesztési), Bőhm Sándor (kereskedelmi), Horváth István (művelődési), Nagypál Szilárd (pénzügyi), Hegedűs István és Molnár Zoltán, (sport).

2009. március 13.

Tűz pusztította el a házat

Odaveszett egy élet munkája

Emlékezetes, szerencsétlen nap volt a Romhányi család életében a tavalyi év október 14-e. A hajnalban történt tűz hosszú évek munkáját pusztította el rövid idő alatt. Romhányi Tiborné azonban mégsem panaszkodik, azt mondja, rengeteg segítséget kapott a bajban, ismerős és ismeretlen emberektől egyaránt.

Október 14-én hajnalban az asszony dolgozni indult munkahelyére, a Horváth Mihály Gimnáziumba. Fia otthon aludt szobájában, háromnegyed 6 körül azonban arra ébredt, hogy berobbant az ajtó. Az ablakon menekült ki a Derekegyház melletti tanyából, amelyre a másik helyiséggel szemben szerencsére nem volt szúnyogháló felszerelve. Amint sikerült kijutnia, azonnal édesanyját hívta telefonon. Megijedt, félt, hogy ő bennégett az épületben.

2009. március 13.

Pap nélkül miséztek

Évfordulónaptár - 2009.

140 éve, 1869. március 7-én a Pesti 48-as Párt központi bizottmányának ajánlására a Szentesi 48-as Párt közgyűlése Kossuth Lajost kiáltotta ki országgyűlési képviselőjelöltjévé.

110 éve, 1899. március 7-től néhány estén át Szentesen vendégszerepelt a Budapesti Első Varieté Társulat.

2009. március 13.

A szentesi nemzetőrök, népfölkelők és honvédek emlékhelye

Megalakult az 1848/49-es Emlékbizottság

2009. február 19-én számos szentesi civil szervezet képviselőiből - Városi Civil Fórum, Városvédő- és Városszépítő Egyesület, Szabadidős Sportklub, Szentes Városért Közalapítvány, Hegedűs László Helyőrségi Művelődési Központ stb. - megalakult az 1848/49-es Emlékbizottság, azzal a céllal, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának tiszteletére egy méltó emlékhely kialakítását kezdeményezze, szorgalmazza, és megvalósítását minél szélesebb körű támogatás mellet elősegítse. Az Emlékbizottság véleménye szerint az egykori szentesi nemzetőrök, népfölkelők, honvédek és honvédtisztek feltétlen megérdemlik, hogy városunk közterületén, méltó módon megörökítsük emléküket. Az emlékhely kialakítása által lehetővé válna, hogy az 1848/49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő nevezetes napokon - Március 15., Május 21., Szeptember 29., Október 6. - a város lakói és ifjúsága minden évben elhelyezhessék a kegyelet koszorúit és virágait a szabadságharc helyi hőseire emlékezve.

2009. március 13.

Böjti játékok

A nagyböjti időszak az önmegtartóztatás ideje. Ezekben a hetekben tilos volt a mulatozás, nem lehetett bált rendezni és lakodalmakat tartani. A fiatalok azonban így is megtalálták a módot a kikapcsolódásra, különböző játékok, szokások formálódtak a falvakban az évszázadok alatt.

A böjti vasárnapokon a fiatalok összegyűltek, és énekszóra táncoltak, játszottak. Ismertté vált a karikázás - főként a palócoknál és a Dél-Dunántúlon -, melyben a leányok körtáncot jártak, zárt, köralakzatban. Az egyszerű sétáló, forgó lépések meghatározott sorrendben követték egymást, de a lassú és gyors részek terjedelme, az ismétlések száma a hangulattól függően változhatott. A lányok ezt a fajta táncot hangszer nélküli, egyszólamú énekkel kísérték.

Gyakoriak voltak a labdajátékok, például a kecskézés. Ezen kívül ismert volt a karikázás és a szinalázás is. Utóbbit körben játszották. A kör közepébe beállt egy lány, behívott egy legényt és táncolt vele. Az énekhez lassú és gyors csárdást táncoltak.

Kedvelt volt főleg a kisebb lányok körében a vonulás is: böjti vasárnapokon a lányok, néha a legényekkel együtt énekelve vonultak végig a falun, menet közben pedig kapus játékokat játszottak. Ugyancsak a lányok rongyból vagy tehénszőrből készített labdákkal labdáztak, esetleg köcsögöt dobáltak. A legények a böjti vasárnapok estéin tüzet raktak, hosszú botra tűzött karikákat tüzesítettek meg, melyeket a fejük fölött lóbálva elrepítettek, közben az általuk szeretett leány nevét kiállítva. Sok helyen pedig a fiúk díszesen faragott bottal kedveskedtek a lánynak.

2009. március 13.

Lakos Józsefre emlékeztek

A Lakos József Baráti Társaság március 7-én hívta közös megemlékezésre a város "lakosait" a szentesi demokratikus rendőrséget megalapító rendőrparancsnok, Lakos József halálának évfordulója alkalmából. A meggyilkolt, mártírhalált halt egykori rendőrkapitányról Lovag Imre Károly emlékezett meg, a városi rendőrkapitányság bejáratánál lévő emléktáblánál koszorúkat helyeztek el.

2009. március 13.

Thürmer: Eladták az országot

A Magyar Kommunista Munkáspárt programjáról beszélt

Több célja is volt annak, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke március 10-én Szentesre látogatott. Mint ahogyan azt Thürmer Gyula a "csigalépcsőnél" megtartott sajtótájékoztatóján elmondta - itt találkozott az emberekkel is -, járja az országot, a párt készül az Európa Parlamenti választásokra és a soron következő magyar választásokra is. Azért egy ilyen helyszínt választottak a találkozásra, mert úgy gondolják, hogy a politikát nem egy zárt szobában kell kidolgozni, hanem az embereket kell megkérdezni, a valóságot kell tükrözni, és a világban meglévő érdekeket kell visszaadni.

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke szerint sok gond, probléma van ma Magyarországon. Alapvető változásokra van szükség, rendet kell teremteni az országban, meg kell egyezni abban, hogy a törvényeket ezentúl mindenki betartja, legyen az a miniszterelnök vagy az egyszerű polgár. Meg kell erősíteni a rendőrséget, a korrupt bírákat el kell zavarni, s ha ez megtörténik, akkor megvan az a biztos pont, amivel a földkerekség kimozdítható a helyéről.

2009. március 13.

Sebezhető helyzetben

Gyorsan kellett volna lépni a válság begyűrűzésekor

A Kurca parti esték rendezvénysorozat keretében tartott előadást Szentesen dr. Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, a Közép Európai Egyetem tanára. Az esti programot megelőzően sajtótájékoztatón beszélt a világgazdasági válság hatásairól.

Halmai László, a Fidesz MPSz választókerületi elnöke elöljáróban elmondta, hogy dr. Szapáry Györgyöt azért hívták meg Szentesre, hogy a válság előzményeit, következményeit, illetve a kiút lehetőségét megvilágítsa. Hogy a válsággal egy hozzáértő ember foglalkozzon, s információkat kapjanak azok, akik a válságot elvont fogalomként kezelik és szoronganak tőle. Hogy az egyszerű emberek ne szorongjanak, hanem pontosan tudják, hogy milyen kockázatok, veszélyek, lehetőségek, alternatívák állnak most rendelkezésre és reményük legyen arra, hogy lesz válság nélküli Magyarország is.

2009. március 13.

Kivívták a megbecsülést

A megye legeredményesebb rendőrkapitánysága

Előző számunkban megírtuk: lapzártánk idején tartotta állománygyűlését a Szentesi Rendőrkapitányság. Az anyagban Balogh-Szabó Imre rendőr alezredes, kapitányságvezető tájékoztatótójából közöltünk részletet. Most folytatjuk a beszámolót.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 87 közlekedési bűncselekményt tudhatnak maguk mögött, ebből 68 esetben ittas vezetés miatt kellett eljárniuk. Az összes ügyek kétharmadát tavaly is a vagyon elleni bűncselekmények tették ki. Lopás, betöréses lopás, lakásbetörés, kerékpárlopás esetekben 15-20 százalékos csökkenés állt be, személygépkocsit az elmúlt évben a kapitányság illetőségi területén nem tulajdonítottak el. Eggyel kevesebb rablás történt, szám szerint 5, felderítésük ebben 80 százalékos.

2009. március 13.

Igazgatói pályázat

Koszta József Általános Iskola igazgatói állására április 5-ig lehet benyújtani a pályázatot. A pályázati feltétel az Oktatási Közlöny 5. számában, valamint a www.szentes.hu honlapon található. Bővebb információ a polgármesteri hivatal művelődési irodáján kérhető a 63/510-368-as telefonszámon.

2009. március 13.

Száztíz felett

A véradók legutóbbi ünnepségén két helybeli férfinak is 110-szeres véradásáért járt a jutalom és az elismerő szavak. Király Józsefről és Török Imréről nem csak a számadatok miatt, de több más szempontból is hasonlóan írhatunk.

1974-ben, 18 évesen nyújtotta először karját Király József. Mint fogalmazott, fiatalkorában jó heccnek tartotta a véradást, minthogy munkahelyén, a Kontaktában szabadnap járt érte. Azóta változott a cél: a vérellátó állomáson félóra alatt tetőtől talpig kivizsgálják az embert, a férfi azt mondja, nincs még egy módszer, mely ennyire gyorsan, teljes képet mutat egészségi állapotáról. Addig szeretne vért adni, míg egészsége engedi, árulja el az egyébként már a 115. alkalomnál járó Király József. Személyesen nem találkozott olyan beteggel, akinek segített véradományával, hiszen erre nincs lehetőség, titokban kezelik. Arra viszont emlékszik, egyszer egy 17 éves lánynak volt szüksége a segítségére, aki szült. Egyik munkahelyén, a Csongrád Megyei Vízműnél véradást is szervezett.

Török Imrét 1976-ban első éves katonaiskolásként hallgatótársaival együtt a szabadnapok motiválták. Azonban később már ő is felmérte a véradás szükségességét, s hogy ennek köszönhetően komoly szűrésen megy keresztül, s a vérkép kimutathat rejtett problémákat. Fia is követi példáját, ő már 10 véradás felett van, míg a nyugdíjas katona a 113. alkalom felett azt számolja, mivel negyedévente ad vért, két év alatt eljuthat a 120-ig, úgy gondolja, addig el kellene mennie. Egyszer fordult elő, hogy szóltak, soron kívül adjon vért, egyébként önként megy. A honvédségnél egészségügyi területen dolgozott, véradás-szervezésben is szerepe volt, ami a seregben nagyobb tortúrával jár, mint a civil életben.

2009. március 13.

Betegek is üzentek a véradóknak

Mintegy 300 jubiláló véradónak köszönte meg önzetlen cselekedetét múlt heti ünnepségén a Magyar Vöröskereszt területi vezetősége, a Dr. Bugyi István Kórház vérellátó osztálya és az "Együtt a Véradókért Szentesen" alapítvány kuratóriuma.

Az ünnepségen kiderült, technikai okai voltak a "csúszásnak", hiszen ezt az eseményt rendszerint a véradók november 27-i világnapjához időzítik. Egyrészt az SZJA 1 százalékokat csak decemberben kapták meg, másrészt mindenképpen a szokásos helyükön, a központi gyermekélelmezési konyhán szerették volna megrendezni ünnepségüket.

2009. március 13.

A 40 éves Kaláka

Olyan gyorsan változik körülöttünk a világ, hogy alig győzzük követni. Ami negyedszázada evidencia volt, ma istenkísértés, ugyan-akkor gyakori, hogy a tegnap kimondott szavak igazát ma hiába keressük. A sűrűn pergő időben magunk is változunk. A Kaláka együttes dalban feltett, klasszikus kérdésére például ("nálatok laknak-e állatok?") már nem a teknőseink jutnak az eszembe, hanem az egyik szomszédunk, a házból.

Apropó, Kaláka! Itt meg kell állnunk egy pillanatra, hiszen rábukkantunk egy biztos pontra, generációk gyermek- és felnőttkorának meghatározó, értékteremtő muzsikusaira. Ki ne emlékezne, hogy volt egy fakatona, és hogy mit csinált a harmadik pelikán? Hogy mást ne mondjak, hozott egy Kossuth-díjat, még ha az ominózus dalban ez nincs is benne.

2009. március 13.

Kisgalériák vándorúton

Gyűjteményes kiállításon mutatkozik be a Kisgalériák Országos Egyesületéhez tartozó nyolc galéria városunkban. A művelődési központ főtéri kiállítóhelyén sokféle technika felsorakozik, Galériáról galériára címmel.

Változatosságot kínál a tárlat a művek témájában és anyagában is: láthatunk nem szokványos emlékkönyvet, melyből ecset és tubus emelkedik ki, valamint modernebb olajképeket, s még szőttest is. Négy éve egy továbbképzésen született az országos egyesület létrehozásának ötlete, hangzott Varróné Szabó Ildikótól a megnyitón. A művelődési központ igazgatója is egyik alapítója a szövetségnek, melybe mindenki delegálhatja saját településének művészeit.

Hét városból származó alkotók műveiből hozták öszsze a tárlaton bemutatott anyagot, s ezt vándoroltatják az országban, mondta Varróné Szabó Ildikó a megnyitón. Budapesti, kalocsai, szegedi, bajai, százhalombattai, ve-csési és mindszenti művészek mellett helybeli alkotót is felkértek a kiállításra, mely Mindszentről érkezett hozzánk, innen pedig Ve-csésre vándorol tovább. Ez utóbbi városból származik az egyik kiállító festőművész, Görög Béla, aki - nem titkoltan azzal a céllal, hogy a művek beszéljenek önmagukért - a megnyitón inkább a magyar képzőművészet ezer éves történetét vázolta fel a sámánrajzoktól a még feldolgozásra váró XX. századig. A szentesi alkotókat Szabó Mariann grafikusművész, tanár képviseli három művével, Mindszentről Szabó János restaurátorművész két festményét láthatja a közönség március 28-ig a Városi Galériában.

D. J.

2009. március 13.

"Tiszán innen, Dunán túl"

Magyarország teljes földrajzi területéről hoztak szebbnél szebb népdalokat azok a gyerekek, akik városunkba érkeztek február 25-én a megyéből, valamint a romániai Újszentesről. A Petőfi Sándor Általános Iskola patinás falai között csodálatos dallamok csendültek fel ezen a délutánon a 6-14 éves korosztály tolmácsolásában.

Az előcsarnok szűknek bizonyult a megnyitóhoz, ezért a tornaterembe invitálták a rendezők a vendégeket. Az ünnepélyes megnyitón Mészáros László, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

A népdalénekesek találkozójára Szegvárról, Csongrádról, Makóról, Szegedről, Deszkről, Nagymágocsról is érkeztek fellépők. Kedves színfoltja volt a versenynek az újszentesi gyerekek éneke, hiszen ők már 3. alkalommal mutatkoztak be. A versenyen alsó és felső tagozatos gyerekek mérték össze tudásukat 2-2 korcsoportban. Minden korosztály szóló, kiscsoport és csoport kategóriában mutathatta be tudását.

2009. március 13.

Nyolcadikban középfokúzhatnak

Két tannyelvű első osztály a Deákban

A már évek óta bevált, jól működő úszó,- vízilabda tagozat, valamint tagintézményükben az emelt szintű rajztagozat mellett egy újdonság, a két tanítási nyelvű osztály beindítását is tervezik a Deák Ferenc Általános Iskolában.

Az óvodásoknak az iskolába csábítása már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a Deák iskolában, így hétfői látogatásunkkor is éppen zajlott az oviolimpia, melynek keretében hét óvoda "pályaválasztó" csemetéi, nagyjából 100 gyerek, vett részt a játékos sportvetélkedőn, s egyúttal ismerkedhettek a - talán - leendő iskolájukkal. Múlt héten egyébként teadélutánra is várták a gyerekeket és szüleiket. Egy ilyen alkalommal végigvezetik vendégeiket az iskolán, - tudtuk meg Kováts Kornél igazgatóhelyettestől.

2009. március 13.

A természet szépségét közvetíti

Nagy sikerrel mutatkozott be alkotásaival Gyöngyösön a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola pedagógusa Kispálné Fejes Erzsébet. A Négy Évszak címet viselő tárlat egész márciusban megtekinthető az Északi-középhegység lábainál.

A művésztanár Szentesen már méltán ismert, közel húszéves alkotói pályafutása során festményei szülőfalujától, Nagymágocstól egészen a Művészetek Völgyéig képviselték, képviselik.

A Mátrához és a Mátra kapujának nevezett Gyöngyöshöz régi, de feledhetetlen emlékként köti az a több, mint tíz évet felölelő időszak, amikor is ikerlányaival - Edit légúti problémái miatt - évente több hetet töltöttek a várostól öt kilométer távolságra található Mátrafüreden. Talán ezért választotta a tanárnő Gabriella lánya a gyöngyösi főiskolát, talán a múlt ily módon határozza meg a jövőt.

2009. március 13.

Úszóérmek Angliából

Újabb kiváló nemzetközi eredményekkel tette le névjegyét Rácz Nikolett, a Szentes Városi Úszó Club versenyzője. A tehetséges 11 éves kislány a parasportolók számára rendezett versenyen vett részt az angliai Shef-fieldben edzőjével, Kovács Brigittával március 6-8. között. A rövidpályás, 25 méteres medencében rendezett tornán Niki 3 arany, - 2 ezüst, - és 1 bronzérmet szerzett. A három elsőség 100 m mellen és vegyesen, illetve 200 m vegyesen született, második lett 400 gyorson és 50 mellen, harmadik 100 gyorson, és szerzett még egy 4. helyezést 50 gyorson. Ezzel Niki korosztályában kiérdemelte a legeredményesebb versenyző címet a sheffield-i versenyen, melyen egyébként 8 ország 200 úszója indult. A szentesi kislány Eb-szintidőt úszott, melyen májusban még javíthat, amikor is újabb két külföldi versenyen állhat rajtkőre.

Edzőjétől tudjuk, válogatott kerettag versenyzőként Niki az itthoni országos bajnokságon kívül csak nemzetközi megmérettetéseken indul, s az októberi Európa-bajnokságra készül. Ezúton is köszönik támogatóiknak, hogy eljuthattak erre az eseményre, a jövőben az úszószövetség finanszírozza a kislány külföldi versenyeit.

D. J.

2009. március 13.

Sport nélkül nem lehet élni

Életmű-díjas sportember: Cseuz László

Abban a sportcsarnokban vette át Cseuz László a legutóbbi, a kiemelkedő helybeli sportolókat köszöntő ünnepségen az Életmű-díjat, amelynek első igazgatója volt 1996-2000 között. Kipróbált mindenféle sportágat, de az utóbbi mintegy 20 évben a ma már nyugdíjas testnevelő tanár, amellett, hogy aktív szenior úszó, elsősorban olimpiai kerékpáros túráiról közismert, s nem csak szűkebb pátriájában, de nyugodtan kijelenthető, világszerte is. A 65 éves sportember személyes példájával járul hozzá a sportos életmód népszerűsítéséért. A kitüntetés kapcsán a testmozgás iránti kötődéséről faggattuk.

- Hogyan jegyezte el magát a sporttal?

2009. március 13.

Versenykiírás

A városi teremlabdarúgó bajnokság versenykiírása elkészült - kaptuk a hírt a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokból. A kiírásról bővebb információt az intézmény portáján kaphatnak az érdeklődők, illetve a 311-032-es telefonon.

2009. március 13.

Tánceredmények

Az elmúlt hét végén a Szilver TSE versenyzői is részt vettek Mezőkövesden, ahol gyermek I-II D, C és junior II. D, C, B országos táncbajnokságot rendeztek.

Eredmények, gyerek II. D standard: 1. Rónyai Zoltán - Farkas Boglárka, 2. Andro-vics Márk - Palásti Sára Anna, 3. Fedics Richárd - Lengyel Helga.
Gyerek II. D latin: 2. And-rovics Márk - Palásti Sára Anna, 5. Fedics Richárd - Lengyel Helga.
Gyerek II. C latin: 1. Rónyai Zoltán - Farkas Boglárka.

Junior II. D standard: 1. Petrovánszki Gábor - Ormándi Molli, 2. Sági István Balázs - Sebők Anett, 3. Kotymán Arnold - Kóródi Bettina, 5. Bárándi Attila - Gál Zsanett.
Junior II. D latin: 3. Sági István Balázs - Sebők Anett, 5. Petrovánszki Gábor - Ormándi Molli.
Junior II. C standard: 1. Kis Vencel - Tóth Fruzsina, 3. Túri György - Katona Manuéla.
Junior II. B standard: 1. Jéri Tamás - Szepesi Lilla, 2. Hegyes Bertalan - Kis Violetta, 3. Bugyi Bence - Korom Tamara.
Junior II. B latin: 2. Hegyes Bertalan - Kis Violetta, 4. Bugyi Bence - Korom Tamara, 5. Jéri Tamás - Szepesi Lilla. 6. Kis Vencel - Tóth Fruzsina.

2009. március 13.

Üvegfestés

A művelődési központ keretein belül működő gyermek klub következő foglalkozása március 13-án, pénteken 17 órakor kezdődik. Ezen a délutánon üvegtárgyakat díszítenek a gyerekek. (A szervezők kérik, hogy a kis kézművesek vigyenek magukkal üvegtárgyat és több színben üvegfestéket is.) A délutáni matinéra március 20-án, pénteken kerül sor.

2009. március 13.

Harmincnégy bajnoki pont

Véget ért a téli atlétikai országos bajnokságok sorozata, melyen a Szentesi Maximus sportegyesület atlétái összesen harmincnégy bajnoki pontot gyűjtöttek. Az elmúlt évben öszszesen ötvenegy pontot szereztek, így negyvenötödik helyezést értek el az országos eredményességi listán.

Az idén szerzett harminchárom pont a nyári bajnokságokon még biztosan megkétszereződhet, és atlétáink jóval előbb végezhetnek az év végi értékelésen.

Legjobb eredmények.  A fedettpályás bajnokságon  - Budapest Syma Csarnok - Gyovai Boglárka 200 méteres síkfutásban nyolcadik helyezést szerzett, Almási Gyula távolugrásban tizenkettedik lett. A Szombathelyen megrendezett országos dobóbajnokságon Papp Anita kilencedik helyezést, Árgyellán Dávid tizenegyedik helyezést ért el diszkoszvetésben.

Eredményeik értékét növeli, hogy a versenyzők korosztályait együtt értékelték, és a szentesi fiatalok együtt versenyeztek a náluk két évvel idősebb versenyzőkkel.

2009. március 13.

Vereséggel kezdett a Kinizsi

Még három perc sem telt a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapatának első tavaszi bajnoki mérkőzéséből, amikor máris hátrányba kerültek Bozóki Zoltán játékosai a Kiszomborral szem-ben.Vélhetően sem a labdarúgók, sem a mester nem ilyen kezdésről álmodott, éppen ezért érthető volt, hogy a gyorsan bekapott gól kissé megfogta a Szentes lendületét. Néhány perc elteltével aztán kezdett ébredezni a Kinizsi, olyannyira, hogy a mieink vették át a játék irányítását, helyzeteket is ki tudtak alakítani, ám értékesíteni ezek közül egyet sem sikerült. Ráadásul egy kiszombori kontra végén a vendégek a szünet előtt megduplázták az előnyüket, így nagyon nehéz helyzetből vágott neki a második félidőnek a Szentes. Amilyen rosszul kezdte a csapat az első 45 percet, olyan jól indította a másodikat, a 48. percben Debreceni gólja megcsillantotta a reményt az egyenlítésre. Kevesen hitték, hogy több gól már nem születik ezen a délutánon, pedig így történt. A Kinizsi egyenlítő góljára hiába vártak a drukkerek, villant viszont a piros lap a 83. percben, némi dulakodást követően a gólszerző Debrecenit parancsolta idő előtt az öltözőbe a játékvezető.

Bozóki Zoltán nem keresett kifogásokat, bár azt elmondta, hogy a felkészülést nem a legoptimálisabb feltételek között végezték a pályák havas, jeges állapota miatt. Erőnlétileg jók voltak, ebben nem volt gond, a labdás edzések hiánya viszont kiütközött a csapat játékán. A hétvégén Kistelekre utazik a társaság, a jelenleg harmadik helyen álló gárda elleni összecsapáson már a pontszerzéssel is elégedett lenne Bozóki edző. A találkozón nem játszhat a most kiállított Debreceni, visszatérhet viszont a sérüléséből felépült Bordács.

A Kiszombor elleni találkozó krónikájához tartozik, hogy a kezdő sípszót követően egyperces gyászszünettel adóztak a szurkolók a közelmúltban elhunyt Gujdár László és Gágyor János egykori szentesi labdarúgók, valamint Lakatos György, korábbi szakosztályelnök emléke előtt.

H. V.

2009. március 13.

Sakkeredmények

A Szentesi Spartacus Sportkör sakk szakosztálya a megyei I. osztályban rendezett sakkcsapat bajnokság IV. fordulójában a Röszke III. együttesével játszott. A forduló eredménye 2-6. (Pontszerzők: Hajdú István, Nagy József, Szalaji Gábor, Szalaji Renáta, Nagy Noémi, Turák Lejla, Horváth Ádám). A Spartacus SK a tabella 5. helyén áll 16 ponttal.

Március 7-én a Szegeden megrendezett Csongrád megyei Sakk Diákolimpián a szentesi csapatok a középmezőnyben végeztek.

Az I-II. korcsoportos fiúk között a Koszta J. Ált. Iskola a 4. helyen, a III-IV. korcsoportos fiúknál a Klauzál G. Ált. Iskola az 5. helyen végzett.

2009. március 13.

Előadás

Kositzky Attila ny. altábornagy - volt légierő vezérkari főnök - "Nékem nem térkép e táj." címmel, valamint repülési élményei és fotói bemutatásával tart előadást március 19-én, csütörtökön 14 órakor a helyőrségi klubban.

2009. március 13.

Pótfűtés

- Mi a foglalkozásod? - kérdi a fiú a lányt.
- Az EDS Hungary EMEA North-Central HUB Központjában az ABN AMRO Team-hez tartozó Workplace Services Service Deskjén vagyok Chat Support Agent. És neked?
- Ács.

2009. március 13.

Kis kukta

  • Böjti halleves
  • Hamis velőpástétom
2009. március 13.

Szolnok, Honvéd, Szeged

Fontos bajnoki vízilabda mérkőzéseket rendeznek péntek estétől a ligeti uszodában. Este 18 órától a Szol-nokkal meccsel a Bodrogi-Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapata, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a Fehérvár elleni összecsapáson tapasztalt harci elszántsággal begyűjtsék a bajnoki pontokat. Hogy péntek 13-a melyik együttesnek hoz szerencsét, azt nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy Vass Sándor vezetőedző még egyszer nem engedi meg fiainak, hogy olyan lélektelen produkcióval rukkoljanak elő, mint ahogy azt az Újpest ellen tették.

Másnap március 14-én, szombaton sem lesz egyszerűbb a feladat, a Kásás Zoltán edzette Szeged látogat Szentesre, és bár a papírforma ugyan biztos vendéggyőzelmet ígér, de a hazai szurkolók bíznak a szoros eredményben. Ebben bízik dr. Tóth Gyula, a női együttesünk szakvezetője is, bár azt ő is elismerte, hogy a szombati, Honvéd-Dominó elleni összecsapásnak nem ők az esélyesei. A 16 órakor kezdődő Hungerit-MetalCom-Szentesi VK- Honvéd bajnoki mérkőzés a középszakaszbeli helyezéseket ugyan nem befolyásolja, az elődöntő szempontjából mégis óriási jelentősége lehet. A döntőbe kerülésért a Szentes ugyanis nagyon nagy valószínűséggel éppen a fővárosiakkal mérkőzik úgy, hogy a két csapat párharca 10 pontig tart. Mivel a középszakaszban, Budapesten a Honvéd egyszer már legyőzte a mieinket, ezért velünk szemben már van három pontjuk, amit magukkal visznek az elődöntőbe. Ha Győri Eszterék szombaton nyernének, 3-3-ról indulna a csata a fináléba kerülésért. Izgalmakban bővelkedő vízilabda hétvége elé néznek tehát a sportág rajongói, most már csak a hangszálaknak kell bírniuk a várhatóan nagy megerőltetést.

H. V.

2009. március 13.

Szombaton lőverseny

A Kontavill Lövészklub és a Szabadidős Sportklub ismét megrendezi tavaszi légfegyveres lövészversenyét a Magyar Forradalom és Szabadságharc tiszteletére.

A rendezvényen részt vehetnek azok, akik március 14-én, szombaton 9 órakor a Kontavill légfegyveres lőtéren jelentkeznek.

Versenyzők serdülő leány és serdülő fiú légpuska egyéni (14 éves korig), ifjúsági leány és fiú (15-18 év között), női és férfi légpuska egyéni kategóriában indulhatnak.

Az első három helyezettet éremmel és oklevéllel jutalmazzák.

Nevezési díj: nincs!

Részletek ill. előzetes nevezés Postás Lászlónál 06/30- 907-2099 vagy Ignácz Jánosnál 06/20-378-3840 telefonon.

2009. március 13.

Szemtanúk jelentkezését várják

Büntetőeljárást indított a szentesi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen, aki hétfőn egy kerékpárral köz-lekedő hölgy mellé lépett, majd annak táskáját kiemelte a kerékpár kosarából, és elmenekült a helyszínről.

Szemtanúk segítségét és jelentkezését várják a rendőrkapitányság dolgozói egy elmúlt szombat éjszakai verekedés résztvevőinek kézre kerítéséhez. A vita, majd a verekedés a buszpályaudvaron alakult ki március 7-én, szombaton 23 óra körül. Az esettől nem messze ugyanakkor egy idős férfit is - feltehetően - bántalmaztak, így a gyanú szerint talán a két eset elkövetői azonosak lehetnek. Akinek bármilyen információja van a szombat éjszakai inzultusról, esetleg látott valami olyat, amely a nyomozást segítheti, kérjük ossza meg azokat a nyomozóhatóság munkatársaival az ismert telefonszámok valamelyikén: 107, 06-80/ 555-111 (telefontanú), 06- 63/561-310.

Egy élelmiszerüzlet előtt hagyta - lezáratlanul - 50 ezer forint értékű kerékpárját egy hölgy az elmúlt héten a Kisérben, és mire végzett a bevásárlással, már nem volt ott a járműve. Másnap reggelre a rendőrök megtalálták a tettest, a kerékpár is előkerült, azóta visszajuttatták a tulajdonosának.

A március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan számos rendezvényt tartanak a városunkban, ezeket a megemlékezéseket az esemény szervezői biztosítják, a rendőrség munkatársai a közlekedés irányításában, terelésében vesznek részt.

H. V

2009. március 13.

Még elkerülhető a kiesés

Az alapszakasz záró mérkőzésén Győrben, a Duna Takaréktól kapott ki 6-3-ra a Legrand-MetalCom-Szentesi VSC futsal csapata, ezzel a bajnoki tabella utolsó helyén végeztek Kerepeckyék. A vereség ugyanakkor azt is jelenti, hogy a Legrand a kiesés elkerüléséért idegenben kénytelen kezdeni a Kecskeméttel a két győzelemig tartó párharcot, március 16-án, hétfőn este. A pályaelőny tehát a Hírös FC-nél lesz, vagyis, ha mindkét együttes "behúzza" a hazai meccseit, akkor a mindent eldöntő harmadik összecsapásra Kecskeméten kerül majd sor. A Duna elleni találkozóra visszatérve, Némethy László vezetőedző elmondása szerint 0-2 után két Szabó László-góllal fel tudtak zárkózni ugyan ellenfelükhöz, ám büntetőkből újra a vendéglátók vették vissza dupla előnyüket. A vége előtt négy perccel Zakar találata egészen közel hozta a pontszerzés lehetőségét, ám mivel ezt követően még büntetőből sem sikerült a győri kapuba találni, törvényszerű volt, hogy a hazaiak - a kitámadó Szentest remekül lekontrázva - eldöntötték a mérkőzést.

H. V.

2009. március 13.

Családi események

Született: Fehér Gézának és Török Alexandrának Kitti Kira, Radics Tamásnak és Korom Kornéliának Tamás, Füle Tibornak és Gulyás Andreának Rita Dóra nevű gyermeke.

Elhunyt: Ulbert Gyula, Mácsai Gábor, Mihály Lídia, Németh Mária, Somodi Mihály Béláné Szabó Erzsébet Mária, Varga Dezső, Bozó János.