2009. március 13.

Az életben maradásért

Egységben az érdekképviseleti szervezetekkel

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szentesi kistérségi elnöksége 2003-ban szerveződött, majd 2008 szeptemberében választották újra. Az elnökséghez tartozó települések: Szentes, Szegvár, Derekegy-ház, Nagymágocs, Árpádhalom, Fábiánsebestyén, Eperjes, Nagytőke. A kistérségben mintegy 1600 egyéni vállalkozó regisztrált, ebből 54 a kamarai tag. A társas vállalkozások száma 850 körüli és közülük 87 tagja a kamarának, amelyben a legnagyobb helybéli vállalkozások képviseltetik magukat.

Március 5-én megtartott éves beszámolójában Horváth István kistérségi elnök eredménynek tartja, hogy kamarájukat 2006-ban tanácskozási jogú partnernek ismerte el az önkormányzat. Ezzel elérték, hogy tagokat delegálhatnak a képviselő-testület mellett működő munkabizottságokba. Pozíciójukat erősítette az a tény, hogy az elnök személyében önkormányzati képviselőt is köszönthetnek a testületben 2006 óta. Bizottsági delegáltjaik: Bubor Zoltán és Horváth István (városfejlesztési), Bőhm Sándor (kereskedelmi), Horváth István (művelődési), Nagypál Szilárd (pénzügyi), Hegedűs István és Molnár Zoltán, (sport).

A testületi üléseken a személyes jelenléten túl írásban adják be véleményüket a vállalkozásokat érintő témákban. A gazdaságélénkítési intézkedésekre tett javaslataik között szerepel például: az önkormányzat által kezdeményezendő úgynevezett nagy adófizetők formális javaslattevő fórumának létrehozása, az ipari park fejlesztésének felgyorsítása, a helyi vállalkozók ösztönzése, támogatása.

- Elmondhatjuk, változó sikerrel ugyan, de aktívak voltunk. A politikai hátterű és a nem vállalkozói mentalításon alapuló döntések megváltoztatásában nem lehettünk kellően sikeresek, de nem adjuk fel. Előbb-utóbb rá kell döbbennie a politikának, hogy a jelenlegi gyakorlat a szakadékba viszi az országot! - jelentette ki az elnök.

A kamara ügyfélszolgálati és képviseleti irodája a Munkácsy utcában, a Filep-ház-ban működik. A kistérségi ügyfélszolgálati iroda havonta rendszeresen ad tájékoztatást az elérhető kamarai szolgáltatásokról, a kamara és együttműködő partnerei által ajánlott pályázati lehetőségekről. A legtöbb érdeklődés és a legtöbb konkrét tárgyalás a pénzügyi forráshoz jutási lehetőségekről és a foglalkoztatást segítő támogatási lehetőségekről szólt.

Az elnöki beszámolóból kitűnt: bevételi forrásuk döntően az Széchenyi Kártya volt. Az ügyfelek között ez ügyben sem csak a szentesi, hanem a csongrádi kistérségből érdeklődtek. A kistérségi konkrét kártya igénylések száma 2007-hez képest csökkent. Az elnök szerint ennek egyik oka, hogy az igénylők egy részének gazdasági eredményei nem tették lehetővé a Széchenyi Kártya odaítélést. A kártyaforgalom alakulását nagymértékben befolyásolja a térségben hitelkeretet biztosító bankok elérhetősége.

A megye gazdaságát fejlesztő, a kamarai munkát végző és segítő kistérségi vállalkozók, cégvezetők által elnyert kamarai elismerések 2008-ban is gyarapodtak. Mészáros Zoltán, a Hunor COOP vezérigazgatója a Csongrád Megye Gazdaságáért Díjat kapta, idén pedig Tímárné Staberecz Teréz a Csongrád Megye Gazdaságáért Oklevél elismerést veheti át az áprilisi küldöttgyűlésen.

- A rendkívül nehézzé, itt-ott egyre kilátástalanabbá váló gazdasági helyzet komoly dilemma elé állít mindannyiunkat: mire is összpontosítsuk erőinket? - tette fel a kérdést Horváth István, majd így folytatta: - A kamarai munkában egyik fő feladat a folyamatosság és a megújulás elősegítése a belső szervezeti munkában. Másik cél a taglétszám stabilizálása a folyamatosan érzékelhető csökkenés, erózió megállítása, majd a trend megfordítása lenne. A jelen helyzetben ez nagyon nehéz, szinte lehetetlen, amikor a vállalkozásoknak az életben maradásért kell küzdeniük. Ezért reális célként a fennmaradást és a kínálkozó lehetőségek maximális kihasználását tűzhetjük ki. Ennek érdekében folytatni kell a lehetőségek vállalkozások közelébe hozását, tájékoztatásukat, a pályázati és más kedvezmények, könnyítések eléréséről. Segíteni kell a szükséges folyamodványok, beadványok, pályázatok elkészítését és a követési, elszámolási kötelezettségek teljesítését. Az érdekvédelem erősítése érdekében keményebben kell fellépni a kormányzati és politikai szervekkel szemben. Ennek érdekében akcióegységet kell létrehozni más érdekképviseleti, érdekvédelmi szervezetekkel.

Lovas József